Suraya, ogólne założenia dietetyczne na sam początek (później pewnie będą zmiany):
- posiłki komponuj tak, by każdy zawierał porcje białka i porcje warzyw, tłuszcze i węglowodany wg upodobania
- do diety dodatkowo dodaj kapsułki omega-3, łyżkę zmielonego siemienia lnianego, być może witaminy i mikroelementy, jeżeli podejrzewasz u siebie braki
- jedz różnorodnie, nie ograniczaj się do jednego źródła białka, czy węglowodanów
Białko:
- ryba (jedz dużo tłustych), owoce morza
- kubek odtłuszczonego mleka (1.5-2%), jogurtu, kefiru, twarogu (jednak nie częściej niż 2x dziennie)
- jajka
Czy groch lub groszek mam wliczać do bilansu czy traktować jak warzywa?
Wliczaj do bilansu
Węglowodany:
- 1 owoc z cienka skórką wielkości piłki tenisowej (jabłko, gruszka itp.) lub kubek owoców jagodowych
- 1/4 kubka suszonych owoców
- kromka chleba razowego, ryż (najlepiej brązowy/dziki), kasze, płatki owsiane i inne zbożowe (ale nie przetworzone muesli lub płatki kukurydziane), makaron pełnoziarnisty (nie więcej niz 2x dziennie)
- warzywa strączkowe (z kategorycznym wykluczeniem soi)
Warzywa:
-minimum kubek surowych lub 1/2 kubka ugotowanych do każdego posiłku (ziemniaki i kukurydze nie wprowadzamy do diety)- nie wliczaj do bilansu
Tłuszcze:
Awokado
Orzechy
Oliwy z oliwek, olej lniany, kokosowy, z orzechów
Nasion słonecznika, dyni
Masło orzechowe, migdałowe
Nie zapominaj o piciu dużych ilości wody, herbaty zielonej czy ziółek, 2-2.5 litra dziennie (kawa się w to nie wlicza)