SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Nowe gold omega 3

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 7968

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Pewnie przeczytam przy najbliższej okazji. Kwestia ksenoestrogenów - to kwestia narazie otwarta, jesli dysponujesz publikacjami naukowymi które poruszają to zagadnienie w kontekscie organizmu ludzkiego - również chetnie poczytam.

Warto jednak wiedzieć iż badania dotyczące nawet bardzo wysokiej konsumpcji ryb morskich raczej wskazują na to, iż bilans strat i zysków jest zdecydowanie korzystny, np:

Mortality in a cohort with high fish consumption.
Turunen AW, Verkasalo PK, Kiviranta H, Pukkala E, Jula A, Männistö S, Räsänen R, Marniemi J, Vartiainen T.

National Public Health Institute, Department of Environmental Health, Kuopio, Finland. [email protected]
Abstract
BACKGROUND: Our aim was to assess the mortality of fishermen and fishermen's wives in Finland, presuming that the mortality reflects their high consumption of contaminated fish.

METHODS: All Finnish fishermen, registered since 1980, were identified from the Professional Fishermen Register (N = 6410), and the fishermen's wives from the national population register (N = 4260). The cohorts were individually linked with cause-of-death data until 2005 at Statistics Finland. The follow-up started in the year after the first registration as a fisherman and at marriage (if later) for the wives. The standardized mortality ratios (SMRs) were calculated based on the national mortality rates. In addition, blood samples and food frequency questionnaire data were collected from a volunteer sample.

RESULTS: The average fish consumption and serum concentrations of fish-derived fatty acids and environmental contaminants were higher among the fishermen and their wives than among the general population from the same region. The fishermen and their wives had lower mortality from all causes (SMR 0.78, 95% confidence interval (CI) 0.73-0.82, and 0.84, 0.76-0.93, respectively), and ischaemic heart diseases (0.73, 0.65-0.81, and 0.65, 0.50-0.83) than the general population. Mortality from cerebrovascular diseases and malignant neoplasms was decreased among the fishermen (0.67, 0.52-0.85, and 0.90, 0.80-1.01), but not among the wives. In addition, the fishermen's mortality from water transport accidents was extremely high (8.31, 5.65-11.79).

CONCLUSIONS: The fishermen and their wives had lower mortality from many natural causes. The high intakes of environmental contaminants in fish were not seen as excess mortality.


Spotkac się mozna również z danymi że w wioskach i miastach rybackich, gdzie w zasadzie podstawowym zrodłem pokarmu są morskie ryby (spożycie przekracza raczej nasze nie tylko mozliwosci, ale też wyobrażenia), ryzko zdrowotne zwiazane ze spozyciem niektórych substancji zawarych w tkankach jadalnych ryb - moze miec pewne konsekwencje zdrowotne. Mówię tutaj - podobnie jak w poprzednich akapitach - o realnym, praktycznym, namacalnym wymiarze takiego menu (a nie ustaleń odnoszących sie do "norm")

Warto jednak zapoznać się z badaniami i raportami "Zakładu Epidemiologi przemysłowych i środowiskowych (Division of Environmental and Occupational Epidemiology), Michigan Department of Community Health", gdzie konsekwentnie wykazywano, iż spożywanie 2 - 3 razy w tygodniu porcji ryb jest w 100% bezpieczne i korzystne dla zdrowia (tutaj badania i odnoszące się do norm i badania które sprawdzają praktyczne konsekwencje).

Osobiscie nie widze powodu by wyrzucać ryby z diety, natomiast bezkarne objadanie się rybami - zwłaszcza w dłuższej perspektywie czasowej - może nie być bezpieczne dla zdrowia. Szczególne obostrzenia dotyczą np małych dzieci czy kobiet w okresie ciąży.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Warto tez nadmienic iz substancji o potenecjalnie niekorzystnym działaniu na orgaznim ludzki zawartch zarówno w zywnosci nieprzetworzonoej jak i przetworzonej - jest niezliczona ilosc. Przykład - by obić trochę w stronę suplementów - aktualnie przygotowywany jest raport dotyczacy zawartosci niektórych metali w wysokostęzonych surowcach bialkowych (głownie izolaty białka sojowego). Jak się okazało problem nie jest świeży - wiekszosc preparatów białkowych, aminokwasowych - o farmaceutycznym standardzie - przeznaczonych np do zywienia pozajelitowego, dostracza sporych dawek tych zanieczyszczeń, o czym mówią coraz częsciej dietetycy kliniczni (temat był już poruszany na sympozjum „Aktualne wyzwania żywienia klinicznego” które odbylo w 2008 na Uniwersytecie Medycznym w Warszawie). Nie sądzę by problem ten omijał suplementy diety...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
w przypadku supli mamy jednak zdecydowana przewage - wiemy co mamy w srodku (jesli wybieramy sprawdzonego producenta) w przypadku zywnosci (podobnie jak np w kwestii witamin i mineralow) tego juz nie wiemy - nikt tego nie bada

znamy tylko uogolonienia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
walsnie niestety - czesto nie wiemy co dodatkowo mamy w suplementach (vide: wspomniane zanieczyszczenia metalami, z czego mało kto zdaje sobie sprawę - przynajmniej ja nie zdawałem iż obecnośc w/w zwiazkow w mniejszym lub wiekszym stopniu jest po prostu nieunikniona w suplementach aminokwasowych i wybranych preparatch bialkowych). Podobnie - trudno przewidziec jak dłuzszej perspektywie czasowej wplynie na nasz organizm podawanie wyizololowanego skladnika diety w postaci suplementu, czy wysokoprzewtorzonej zywnosci w postaci odzywki (np białkowej). Z ewolucyjnego punktu widzenia - wysokoprzetworzona zywnosc czy poj substancje obecne np w suplementach pojawiły sie w "diecie" stosunkowo niedawno...


Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-01-03 13:31:25
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
nie da sie kryc
ale wydaje mi sie ze problem mozemy dosc bagatelizowac jesli wezmiemy pod uwage np pelnowartosciowe bialka - jakby nie spojrzec poza ew wstepnym trawieniem w ustach reszta jest baardzo zblizona do pokarmu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Biniu - owe metale dostają sie do produktów bialkowych i aminokwasowych wlasnie w procesach obrobki technologicznych takich jak koncentracji/izolacji/hydroliza itp... Nie wystepują tam "naturalnie", wiec przyrownywanie ich do niskoprzetworzonej zywnosci - w tym kontekscie - nie ma przełozenia.

Aktualnie mozna już poczytac o niekorzystnym wpływie długotrwałego stosowania dl-alpha-tocopheryl, który zaczyna byc dominującą formą witaminy E w diecie wspołczesnego człowieka - właśnie ze wzgledu na wszechobecnośc w suplementach diety. Okazuje się iż istotna jest odpowiednia podaż wszystkich form witaminy E, jak i zachowanie właściwej proporcji pomiędzy nimi, co w warunkach stosowania dobrze zbilansowanej diety - nie wymaga dodatkowej uwagi, w wypadku stosowania żywnosci wzbogaconej w wit E i suplementów ją zawierających może być trudne.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-01-03 13:51:00

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-01-03 13:51:41
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
to zesmy sie nie do konca zrozumieli - mialem na mysli nie ew substancje 'dodatkowe', ale glowne skladniki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
okazuje się iż istotna jest odpowiednia podaż wszystkich form witaminy E, jak i zachowanie właściwej proporcji pomiędzy nimi, co w warunkach stosowania dobrze zbilansowanej diety - nie wymaga dodatkowej uwagi, w wypadku stosowania żywnosci wzbogaconej w wit E i suplementów ją zawierających może być trudne.

pelna zgodnosc
pokarmu (dobrego i dobrze dobranego) nic nie zastapi
jednak czasem moze go (lub wlasny wysilek dietetyczny) wspomoc
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
no to teraz się zgadzamy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
jak wspomnialem w innym poscie albo mnie niedoceniasz albo przeceniasz
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

PILL BOX OLIMP SPORT NUTRITION NOWOŚĆ

Następny temat

Używanie Tribusteronu...

forma lato