Warto jednak wiedzieć iż badania dotyczące nawet bardzo wysokiej konsumpcji ryb morskich raczej wskazują na to, iż bilans strat i zysków jest zdecydowanie korzystny, np:
Mortality in a cohort with high fish consumption.
Turunen AW, Verkasalo PK, Kiviranta H, Pukkala E, Jula A, Männistö S, Räsänen R, Marniemi J, Vartiainen T.
National Public Health Institute, Department of Environmental Health, Kuopio, Finland. [email protected]
Abstract
BACKGROUND: Our aim was to assess the mortality of fishermen and fishermen's wives in Finland, presuming that the mortality reflects their high consumption of contaminated fish.
METHODS: All Finnish fishermen, registered since 1980, were identified from the Professional Fishermen Register (N = 6410), and the fishermen's wives from the national population register (N = 4260). The cohorts were individually linked with cause-of-death data until 2005 at Statistics Finland. The follow-up started in the year after the first registration as a fisherman and at marriage (if later) for the wives. The standardized mortality ratios (SMRs) were calculated based on the national mortality rates. In addition, blood samples and food frequency questionnaire data were collected from a volunteer sample.
RESULTS: The average fish consumption and serum concentrations of fish-derived fatty acids and environmental contaminants were higher among the fishermen and their wives than among the general population from the same region. The fishermen and their wives had lower mortality from all causes (SMR 0.78, 95% confidence interval (CI) 0.73-0.82, and 0.84, 0.76-0.93, respectively), and ischaemic heart diseases (0.73, 0.65-0.81, and 0.65, 0.50-0.83) than the general population. Mortality from cerebrovascular diseases and malignant neoplasms was decreased among the fishermen (0.67, 0.52-0.85, and 0.90, 0.80-1.01), but not among the wives. In addition, the fishermen's mortality from water transport accidents was extremely high (8.31, 5.65-11.79).
CONCLUSIONS: The fishermen and their wives had lower mortality from many natural causes. The high intakes of environmental contaminants in fish were not seen as excess mortality.
Spotkac się mozna również z danymi że w wioskach i miastach rybackich, gdzie w zasadzie podstawowym zrodłem pokarmu są morskie ryby (spożycie przekracza raczej nasze nie tylko mozliwosci, ale też wyobrażenia), ryzko zdrowotne zwiazane ze spozyciem niektórych substancji zawarych w tkankach jadalnych ryb - moze miec pewne konsekwencje zdrowotne. Mówię tutaj - podobnie jak w poprzednich akapitach - o realnym, praktycznym, namacalnym wymiarze takiego menu (a nie ustaleń odnoszących sie do "norm")
Warto jednak zapoznać się z badaniami i raportami "Zakładu Epidemiologi przemysłowych i środowiskowych (Division of Environmental and Occupational Epidemiology), Michigan Department of Community Health", gdzie konsekwentnie wykazywano, iż spożywanie 2 - 3 razy w tygodniu porcji ryb jest w 100% bezpieczne i korzystne dla zdrowia (tutaj badania i odnoszące się do norm i badania które sprawdzają praktyczne konsekwencje).
Osobiscie nie widze powodu by wyrzucać ryby z diety, natomiast bezkarne objadanie się rybami - zwłaszcza w dłuższej perspektywie czasowej - może nie być bezpieczne dla zdrowia. Szczególne obostrzenia dotyczą np małych dzieci czy kobiet w okresie ciąży.