SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kwasy tłuszczowe - czynniki modyfikujące procesy nowotworowe

temat działu:

Odżywki i suplementy

Ilość wyświetleń tematu: 3892

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
KWASY TŁUSZCZOWE - CZYNNIKI MODYFIKUJĄCE PROCESY NOWOTWOROWE

Małgorzata Jelińska

Katedra i Zakład Bromatologii, Wydział Farmaceutyczny Akademii Medycznej w Warszawie
ul. Banacha 1, 02-097 Warszawa

Tel./fax: (+22) 572 0785; e-mail: [email protected]

Otrzymany 2.02.2005; zaakceptowany 15.03.2005; zamieszczony 28.04.2005.



STRESZCZENIE
Wiele badań epidemiologicznych i eksperymentalnych wykazało, że obecne w żywności wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT) mogą modyfikować ryzyko wystąpienia nowotworów, zwłaszcza piersi, okrężnicy i prostaty. Właściwość ta jest wiązana z relacjami w diecie WNKT z rodziny n-6 i n-3, których stosunek powinien wynosić 4-5:1. Zbyt wysoki stosunek n-6:n-3 WNKT sprzyja powstawaniu nowotworów. Kwasom należącym do rodziny n-3 przypisuje się w tych badaniach działanie ochronne.


Pełen tekst publikacji i źródło tegoż abstraktu:
http://www.biuletynfarmacji.wum.edu.pl/0501Jelinska/0Jelinska.html
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 258 Wiek 45 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 10308
Ratio of Tissue Composition--------------------------------------
Tissue-------------------Percentage of Total---------------------
-------------------------Body Weight---Omega-6 PEO ---Omega-3 PEO
Brain/Nervous System ----3-------------100------------1----------
Organs and Other Tissues-9-------------4--------------1----------
Muscles------------------50------------6.5------------1----------
Skin---------------------4-------------1000-----------1----------
Adipose Tissue (bodyfat)-15-35---------22-------------1----------

Reference:
18 Spector, A.A., “Plasma Free Fatty Acids and Lipoproteins as Sources of Polyunsaturated Fatty
Acid for the Brain,” Journal of Molecular Neuroscience, Vol. 16, 2001, pages 159-165., “Most
of the plasma free fatty acid (EFA) is derived from the triglycerides stored in the adipose tissue
[bodyfat].” Note: Organs, including the brain use these EFAs for structural incorporation. “Metabolism
of essential fatty acids by human epidermal enzyme preparations: evidence of chain
elongation, “R.S. Chapkin, et. at., Journal of Lipid Research, Volume 27, pages 954-959, 1986,
Markides, M., et al., “Fatty acid composition of brain, retina, and erythrocytes in breast- and
formula-fed infants,” The American Journal of Clinical Nutrition, 1994;60:189-94 and Agneta
Anderson, et. al., American Journal of Endocrinological Metabolism, 279: E744-E751. and Agneta
Anderson, et. al., American Journal of Endocrinological Metabolism, 279: E744-E751.

The Correct Supplement Calculation
What are safe and effective quantities of omega-3 and omega-6 PEOs for supplementation? As explained above, the western diet is estimated to contain an effective (still capable of oxygen-transference) ratio of a maximum of 6 to 1 omega-6 to omega-3. Additionally, we have seen that the majority of cells in the body require a ratio of at least 6.5 to 1 omega-6 to 3. The difference between the estimated good PEOs obtained from the diet
and the cells’ requirement is 0.5 parts of parent omega-6. This amount needs to be supplemented. To this amount we will add an amount of extra parent omega-6 to allow the “good” omega-6 to effectively combat and overpower the “bad” (transfats and otherwise adulterated) parent omega-6 in the diet: For this purpose we will add a conservative 0.5—1.0 parts organic parent
omega-6. Therefore, we conclude that we need to supplement an additional 1.0-1.5 parts of organic parent omega-6 for every 1 part of organic parent omega-3 to meet the body’s needs. You will soon discover that additional omega-6 is required for “derivative” manufacture. An EFA supplement should contain a minimum ratio of at least 1:1 parent omega-6, at the lowest end, up to 2.5:1 organic, parent omega-6 to 3 at the upper end. Empirically, we find that these oils don’t add according
to the standard chemical rules of proportionality. Once the additional EFA requirements are identified, the supplement calculation is almost completely determined. The only additional information needed is a detailed analysis of the omega derivatives rates and the understanding of beta-oxidation of
most parent omega-3, which follows. This difference is another reason that most researchers miss deducing the correct supplemental parent omega-6/3 ratio. A supplement containing a ratio of between 1:1 parent omega-6 to omega-3, to 2.5:1 parent omega-6 to 3 meets these requirements. This is calculated by adding the supplemented PEOs to the estimated good PEOs obtained in the diet. The result is that the final ratio of “good” omega-6 to omega-3 PEOs totals between 7:1 to 8.5:1 parts omega-6 to 3. This amount of extra omega-6 (the difference between our body requirement of 6.5:1 and the higher total ratio of 7:1 to 8.5:1) allows the “good” omega-6 to effectively combat and overpower the “bad” omega-6, giving us the advantage that is required for protection.

źródło: http://www.brianpeskin.com/efa-analysis.pdf

Co do suplementacji:

Dietary Sources
If you want to get your PEFAs from food, (liquids) five grams
of organic, cold-pressed, high linoleic sesame oil plus two
grams of organic, cold-pressed flaxseed oil a day, or (solids)
10gm of raw, organic pumpkin seeds a day should do the
job.
Using food sources which, combined, deliver PEFAs in
the omega-6 to omega-3 1:1 - 2.5:1 ratio is very important.
Ratios beyond either end of this range do not appear to help
tissue cell oxygenation.


Źródło: http://www.brianpeskin.com/BP.com/publications/featured/RealCauseCancer-GHW09.pdf

Zmieniony przez - ankajanka w dniu 2011-02-19 22:35:06

Zmieniony przez - ankajanka w dniu 2011-02-19 22:41:09

Lepiej być durniem niż ćwierćinteligentem.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Oczywiscie abstrakt jest wyjątkowo lakoniczny, pełen tekst rozwija temat w sposób co najmniej zadowalający - moim zdaniem warty przeczytania.

przytoczę poniżej kluczowe fragmenty:

(...)Fizjologiczne funkcje kwasów tłuszczowych

Kwasy tłuszczowe są ważnymi składnikami strukturalnymi błon komórkowych, wpływającymi na ich strukturę i funkcje. W przeciwieństwie do kwasów nasyconych, tworzących proste, "sztywne" łańcuchy w warstwie lipidowej, WNKT z rodzin n-6 i n-3 powodują rozluźnienie struktury błony - w miejscu podwójnego wiązania następuje odgięcie łańcucha kwasu. Im więcej jest zatem wiązań nienasyconych, tym mniej gęsto upakowane są fosfolipidy w błonach komórkowych. Wzrasta zarazem płynność i przepuszczalność błon. Profil kwasów tłuszczowych w błonach komórkowych podlega modyfikacji dietą i odzwierciedla ich skład w spożywanych tłuszczach.(...)

Typ, a także ilość syntetyzowanych eikozanoidów jest uzależniona od dostępności prekursora, aktywności fosfolipazy A2 i fosfolipazy C oraz cyklooksygenaz i lipoksygenaz. Najczęściej prekursorem jest kwas arachidonowy, a eikozanoidy będące jego pochodnymi charakteryzują się znacznie wyższą aktywnością biologiczną niż pochodne DGLA i EPA, nawet w bardzo małych ilościach. Stymulują one postępowanie zmian miażdżycowych, tworzenie zakrzepów, silne reakcje zapalne i alergiczne, a także proliferację komórek i rozrost tkanki nowotworowej, zwłaszcza w gruczole sutkowym, jelicie grubym i prostacie. (...)

Badania epidemiologiczne oraz eksperymenty na zwierzętach i hodowlach tkankowych udowodniły, że istnieje związek między spożyciem tłuszczów a zapadalnością na nowotwory [15, 16, 17]. Wzrost zachorowalności zaobserwowano w populacjach od niedawna spożywających tzw. "dietę zachodnią", bogatą w WNKT z rodziny n-6. W Japonii, która charakteryzuje się jedną z najniższych w świecie ilością zgonów z powodu raka piersi liczba ta wzrasta powoli od roku 1960, czemu towarzyszy wzmożone spożycie tłuszczu. Jednocześnie zwiększa się spożycie olejów roślinnych, bogatych w kwasy z rodziny n-6, co powoduje obniżenie stosunku kwasów z rodziny n-3 do n-6 [4]. Badania przeprowadzone na populacji japońskich emigrantów, którzy osiedlili się na Hawajach, wykazały wzrost zachorowalności na nowotwory piersi, prostaty i okrężnicy, typowe dla nowej ojczyzny [18], przy czym ryzyko jest większe w przypadku trzeciego i drugiego pokolenia Japończyków.
Obserwacje prowadzone na populacjach Eskimosów zamieszkujących Grenlandię czy Alaskę wykazały natomiast niewielką zapadalność na raka sutka, mimo spożywania bogatotłuszczowej diety. Jest ona oparta głównie na rybach i tłuszczu ssaków morskich i zawiera znaczne ilości n-3 WNKT [19, 20]. Wydaje się więc, że stosunek n-6:n-3 w diecie odgrywa istotną rolę w procesie karcinogenezy [20, 21].
W Grecji, gdzie aż 42% energii pochodzi z tłuszczu, zwłaszcza z oliwy bogatej w kwas oleinowy (C 18:1 n-9), zapadalność na nowotwory sutka jest znacznie niższa niż w USA, gdzie tłuszcz dostarcza około 35% energii [22]. Jest to prawdopodobnie związane nie tyle z przeciwnowotworowym działaniem kwasu oleinowego, ile raczej z ograniczeniem spożycia tłuszczów, zawierających kwasy z rodziny n-6, zwłaszcza kwas linolowy.(...)

Wiele badań potwierdziło, że wysoki poziom nasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego (smalec, łój wołowy) lub roślinnego (olej palmy, olej orzecha kokosowego) hamuje rozwój nowotworów w porównaniu do analogicznych ilości WNKT pochodzących z olejów roślinnych [26, 27, 28]. Suplementowanie tłuszczów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe, a zawierających mało kwasów niezbędnych, niewielkimi ilościami WNKT zmniejszyło hamujące karcinogenezę działanie kwasów nasyconych. Liczba nowotworów w grupie szczurów otrzymujących 20% oleju słonecznikowego okazała się porównywalna z wynikami uzyskanymi na szczurach karmionych dietami zawierającymi 17% oleju kokosowego i 3% estru etylowego kwasu linolowego, natomiast w grupie z samym olejem kokosowym zapadalność była mniejsza [27]. Na podstawie tych badań sformułowano opinię o szczególnym prokarcinogennym znaczeniu kwasu linolowego [29]. Ip i wsp. wykazali stopniowo postępujący wzrost częstości występowania nowotworów sutka u szczurów wraz ze zwiększaniem zawartości kwasu linolowego w diecie od 0,5% do 4,4%. Dalsze zwiększanie poziomu LA nie wpłynęło istotnie na szybkość procesów karcinogenezy [29](...)

Uważa się, iż długotrwałe spożywanie n-3 WNKT może zwiększać poziom EPA i DHA w tkankach, przy jednoczesnym obniżeniu zawartości AA. EPA i DHA zastępują AA w lipidach tkanek, surowicy i błonach płytek krwi [30]. W efekcie maleje również synteza eikozanoidów pochodnych tego kwasu, które wykazują właściwości immunosupresyjne. Przypuszcza się, że są one związane z procesem karcinogenezy. Zaobserwowano bowiem większą aktywność syntetazy prostaglandynowej oraz podwyższone stężenie PGE2, PGF2a i TXB2 w tkance nowotworowej pochodzącej z sutka w porównaniu ze zdrową tkanką [30, 35]. Wysoka zawartość PGE2 i LTB4 w tkance nowotworowej była związana ze wzmożonym wzrostem nowotworów u szczurów otrzymujących dietę bogatą w LA [31], natomiast u zwierząt karmionych dietą, w której stosunek n-3 : n-6 wynosił 1:2 odnotowano zmniejszenie syntezy tych eikozanoidów w nowotworach oraz ograniczenie procesu karcinogenezy [36].(...)

Najskuteczniejsze w zabijaniu komórek nowotworowych WNKT, GLA i AA, wytwarzały największą ilość wtórnych produktów utleniania (wolnych rodników i produktów degradacji wodoronadtlenków), określanych jako substancje reagujące z kwasem tiobarbiturowym (thiobarbituric acid reactive substances, TBARS) [53, 54]. Dodanie żelaza (FeCl2) lub miedzi (CuSO4) do hodowli komórek rakowych suplementowanych GLA spowodowało nasilenie ich rozpadu, natomiast przeciwutleniacze - witamina E, butylohydroksytoluen (BHT) i butylohydroksyanizol (BHA) oraz enzymy hamujące utlenianie lipidów - dysmutaza ponadtlenkowa, peroksydaza glutationowa - wywierają działanie przeciwne, zwiększając ilość przeżywających komórek rakowych. Ci sami badacze zauważyli, że dodanie inhibitorów syntezy eikozanoidów obok GLA do hodowli komórek nowotworowych nie spowodowało osłabienia cytolizy ani zmniejszenia stężenia TBARS [53]. Palozza i wsp. [55] badając wpływ EPA i b-karotenu na wzrost komórek nowotworowych także potwierdzili rolę produktów peroksydacji w tym procesie. Zaobserwowali, że hamujące wzrost komórek działanie EPA jest uzależnione od jego stężenia (im wyższe stężenie EPA tym wolniejszy wzrost komórek). Odzwierciedla się to w poziomie malodylodialdehydu (MDA), którego najwyższą ilość wykryto przy zastosowaniu najwyższego stężenia EPA. b-Karoten zaś powodował istotne obniżenie jego stężenia [56].(...)

Duże zainteresowanie budzi także należący do rodziny n-6 kwas g-linolenowy (GLA, 18:3), którego bogate źródła stanowią nasiona ogórecznika (20 - 25%), czarnej porzeczki (15 - 20%) i wiesiołka (5 - 10%). W badaniach in vitro odznaczał się on największą cytotoksycznością w stosunku do komórek nowotworowych spośród WNKT. GLA hamuje proliferację komórek nowotworowych, przy czym najsilniejsze działanie uzyskano, gdy był on podawany w dużych ilościach i nie został przekształcony do metabolitów. Wysokie stężenia GLA mogą bowiem hamować jego metabolizm. Przeciwnowotworowe działanie GLA można również tłumaczyć jego hamującym wpływem na aktywność urokinazy, będącej aktywatorem plazminogenu. Jej zwiększony poziom i aktywność zaobserwowano w różnych rodzajach nowotworów. Wpływa to prawdopodobnie na ich inwazyjność i przerzuty. Urokinaza powoduje także proteolizę lipoksygenazy biorącej udział w utlenianiu kwasów tłuszczowych, co wiąże się ze zmniejszoną śmiertelnością komórek nowotworowych [60]. GLA zwiększa także ekspresję genu nm-23 w komórkach nowotworowych, co przyczynia się do zahamowania ich inwazji in vitro [61].
GLA wykazywał również niezwykle korzystne działanie kiedy podawany był chorym na nowotwory (kości, wątroby, mózgu) we wlewie, bezpośrednio do tkanki nowotworowej lub w jej pobliżu. Zaobserwowano całkowite zamknięcie naczyń krwionośnych odżywiających nowotwór, często już w trakcie trwania infuzji. Jednocześnie, wbrew przypuszczeniom, nie powstały nowe naczynia z najbliższych tętnic, co wskazywałoby na antyangiogenne właściwości GLA. Zastosowana terapia znaczenie przedłużyła życie chorym [62,63].(...)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 4196 Wiek 44 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 53586
Czytałem opinie że o6 do o3 optymalnie mają być 1:1 co o tym myślisz? Mówię z punktu widzenia "zdrowotności" bo widadomo że osobom ćwiczącym takie proporcje nie będą właściwe.

Życie jest za krótkie aby brać ciągle te same suplementy :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
różne źródła różnie podają, podręczniki akademickie mówią o proporcjach 5:1, ale są dane które sugerują właśnie by jeszcze obniżać tą relację. Ja uważam iż trudno jednak niższą relację w praktyce utrzymać, nie wiem jak w realiach musiałoby wyglądać menu respektujące 1:1 n-3 do n-6.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 4196 Wiek 44 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 53586
Teoretycznie mamy nieograniczony dostęp do o3 (suplementy) i możemy ograniczyć do minimum o6 (o9 nie wspomnę) więc jak uważasz?

Życie jest za krótkie aby brać ciągle te same suplementy :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Bazując na konwencjonalnej, niskoprzetworzonej żywności moim zdaniem osiągnięcie takiej proporcji jest raczej trudne do zrealizowania pod naszą szerokością geograficzną. Żywność rzadko kiedy jest źródłem jednego składnika pokarmowego, stąd też eliminacja za wszelką cenę jednego - będzie powodować siłą rzeczy eliminację innych, i podobnie - zwiększanie podaży jakiegoś składnika - może nieść za sobą ryzyko nadpodaży innych {w wypadku źródeł omega-3 mogą to być zanieczyszczenia niektórymi metalami, czy np nadmiar niektórych witamin, dotyczy to tak żywności przemysłowej (tutaj wit A), jak i suplementów diety(tutaj wit E w formie dl-alfatokoferolu)}.

Tworzenie żywieniowej protezy z suplementów diety (stosowanie ich jako podstawowego źródła jakiegoś składnika pokarmowego) - może nieść za sobą dodatkowe konsekwencje, nieraz trudne do oszacowania we wstępnych rozrachunkach. Stąd też pytanie jest dla mnie trochę abstrakcyjne. Nie twierdzę, iż taka relacja teoretycznie jest zła, ale ze względów praktycznych - może być powodować pewne komplikacje.



Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-12-10 22:36:10
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 4196 Wiek 44 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 53586
Ale pytam czysto teoretycznie. Spotkałem się z info że optymlanie jest 1:1 o3 do o6, a że jest to mozliwe do osiągnicia pytam się co o tym myślisz.

Życie jest za krótkie aby brać ciągle te same suplementy :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
nie dysponuję wystarczającą wiedzą by tą kwestię zweryfikować precyzyjnie, wydaje mi się iż - patrząc czysto teoretycznie - taka relacja może być OK, wiele zależy jednak od całkowitej podaży tłuszczu pokarmowego. Ppublikacje stricte naukowe z którymi ja miałem styczność wykazywały iż relacja ma charakter indywidualny, sugerowały jednak by mieściła się w przedziale poniżej 5:1. Relacje poniżej 2:1 zazwyczaj stosowane były w określonych stanach chorobowych. Są jednak źródła które w których można przeczytać iż relacja 1:1 jest najbardziej "ewolucyjnie uzasadniona".

A przeczytać warto:

http://apjcn.nhri.org.tw/server/APJCN/Volume17/vol17suppl.1/131-134S6-6.pdf

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-12-10 23:01:04
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 4196 Wiek 44 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 53586
Jakich?

Życie jest za krótkie aby brać ciągle te same suplementy :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Niektóre choroby nowotworowe, astma, reumatoidalne zapalenie stawów i niektóe choroby układu sercowo-naczyniowego. W wypadku diabetków jednak większe dawki o3 podnosiły poziom LDL niestety.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 87 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 905
Witam

Pamietajmy tez ze w przypadku o-3 z naturalnych produktow razem z epa i dha wchodzi nam caly pakiet witamin a,d,e i k. (w dietach naszych przodkow z reguly byla okolo 10 krotnie wyzsza podaz tych witamin niz dzisiaj [W. Price]).

Dlatego tez jezeli juz ktos decyduje sie na suplementacje o-3 powinien uzywac tylko naturalnej formy wraz ze wszystkimi witaminami. Relacje miedzy witamina a i d sa tak samo wazne jak relacje miedzy o-3 i o-6.

Osobiscie tykam tylko liwe z oliwek a reszta tluszczy pochodzi od zwierzat i ryb (w miare mozliwosci paszonych naturalnie).

Pozdr

Mowi sie ze jestesmy tym co jemy-i to prawda,aczkolwiek powinnismy sie pogodzic z tym ze musimy jesc to czym jestesmy

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jaka kreatyna najlepeij na pierwszy raz ,problem z kratA

Następny temat

Dobry Gainer bez kreatyny

WHEY premium