około 50-70\% zbudowany jest z wody. U mężczyzny ważącego 75 kg, ok. 45 kg stanowi
woda. Zawartość wody w tkance tłuszczowej to 10-15\%, kościach 25\%, a w mięśniach
sięga 70-75\%.
Woda, na ogół, nie dostarcza ustrojowi substancji odżywczych, jednak przenosi składniki
pożywienia do komórek organizmu, a równocześnie odprowadza zbędne produkty
przemiany materii. Ponadto wszystkie reakcje chemiczne w organizmie ludzkim zachodzą
w środowisku wodnym. Woda jest niezbędna do trawienia, wchłaniania i przenoszenia
pokarmu, usuwania produktów przemiany materii oraz większość pozostałych procesów
przebiegających w organizmie.
Regulacja równowagi wodnej ustroju kontrolowana jest przez podwzgórze poprzez
hormon antydiuretyczny oraz czynność nerek. Znaczącą rolę w gospodarce wodnej pełnią
elektrolity, a zwłaszcza sód i chlor oraz hormony kory nadnerczy regulujące ich stężenie w
surowicy krwi.
Ustrój człowieka nie może magazynować większej ilości wody, dlatego istnieje
konieczność stałego jej dostarczania do organizmu. Zapotrzebowanie na wodę zależy od
wieku, stopnia aktywności fizycznej, masy ciała, temperatury i wilgotności powietrza. W
ciągu doby u przeciętnego człowieka wymianie ulega 3-6\% wody.
Podczas normalnego, prawidłowego trybu życia, zawartość wody w organizmie jest w
zasadzie stała - ilość wody dostarczonej jest w przybliżeniu równa ilości wydalonej.
Utrata dużych ilości wody ma wpływ na przebieg procesów przemiany materii i wymianę
cieplną ustroju, może prowadzić do istotnych zmian zawartości wody co powoduje
zaburzenia stężenia elektrolitów niezbędnych dla utrzymania sprawności psychofizycznej.
Już nawet niewielkie odwodnienie rzędu 3\% wagi ciała, powoduje wyraźne obniżenie
wydolności fizycznej ustroju, nawet o 20-30\% wydolności maksymalnej.
Korzystnym źródłem wody, a za razem witamin mikroelementów i energii są naturalne soki
warzywne i owocowe. W przypadku konieczności rygorystycznego bilansowania podaży
kalorii nie mogą być stosowane. Czysta woda jest wchłaniana najszybciej nie zawiera
jednak żadnych wartości energetycznych co może spowodować spadek poziomu cukru
we krwi zwłaszcza przy długotrwałym wysiłku wytrzymałościowym.
Straty wody z potem muszą być zrównoważone wypijanymi płynami, których podaż
powinna wynosić ok. 1 ml na 1 kcal zapotrzebowania energetycznego.
Get fit...
Be fit...
Stay fit!
www.zostanfit.pl
www.my-gym.pl