SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

OLIWA z Oliwek - płynne złoto by Qufello

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3060

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 498 Wiek 38 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 3645
Oliwa z oliwek

Odwieczna walka butelki zdrowia z ceną.

Chciałem tu poruszyć ważny temat pozytywnych cech charakterystycznych dla dobrego tłuszczu z oliwek. Każdy z nas chodząc po marketach szuka swoich produktów. Pomiędzy „zwykłymi" produktami powinno znaleźć się coś niecodziennego. Butla oliwy niestety cenowo nie kształtuję się najlepiej dla twojego portfela (tania butelka 0,5L ~ min 10zł) ale na pewno zawartość jest warta tych pieniędzy.

Często spotykaliśmy się z pytaniami nawet na forum:

Po co mi to?
Dlaczego to pijecie?
Co mi to da?
Dlaczego takie to drogie?


Postaram się krótko przybliżyć informacje o tej cudownej cieczy.


Szybki urywek z historii...

Oliwa - śródziemnomorski eliksir długowieczności i dobrego zdrowia. Choć nie gwarantuje ochrony przed wszystkimi chorobami i nieszczęściami to od kilku tysięcy lat wspomaga nasze zdrowie i samopoczucie. HOMER nazwał ją płynnym ZŁOTEM i jest w tym wiele racji.

Pierwsze ślady jej użytkowania pochodzą z czasów prehistorycznych. Fenicjanom przypisuje się największe zasługi w rozprzestrzenianiu jej uprawy w całym basenie Morza Śródziemnego. O wiecznie zielonym drzewie oliwnym mowa jest w najstarszych mitach i legendach.
Teraz nasze mamy i my oczywiście używamy jej w kuchni :)


Produkcja i jakość oliwy...

Technika zbioru oliwek prawie nie zmieniła się od tysięcy lat - zbiera się ręcznie. Zbiory oliwek rozpoczynają się między końcem października a początkiem grudnia. Większość gajów oliwnych rośnie na tarasowych zboczach, co uniemożliwia wprowadzenie mechanizacji zbiorów. Tam gdzie pozwala na to ukształtowanie terenu do strząsania oliwek używa się mechanicznych wytrząsarek. Jednak naprawdę wysokiej jakości oliwę uzyskuje się z oliwek zbieranych ręcznie. Aby uzyskać litr oliwy, potrzeba 3-5 kg oliwek. - Sporo nie?? :)

Proces produkcji musi rozpocząć się najpóźniej po 24 godzinach od zbioru, gdyż oliwki bardzo szybko się psują. Tłocząc w prasach zmiażdżony uprzednio miąższ (całe oliwki wraz z pestkami) wyciska się z niego sok, który następnie poprzez wirowanie rozdzielony jest na czystą oliwę i wodę.

o przefiltrowaniu otrzymuje się najszlachetniejszą oliwę Extra Virgin (super dziewiczą) lub oliwę Virgin (dziewiczą) lub oliwę Lampante. O klasyfikacji pozyskanej w tym procesie oliwy i przynależności do poszczególnych grup jakości decydują cechy organoleptyczne i kwasowość.
Oliwa Extra Virgin nadaje się do bezpośredniego spożycia.

Oliwę z oliwek należy przechowywać z dala od światła, w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce - zbyt niska temperatura powoduje, bowiem krzepnięcie cieczy. Po wyjęciu z lodówki powraca do płynnej postaci nie tracąc na jakości. Zamknięta fabrycznie butelka lub puszka z oliwą może być przechowywana trzy lata, natomiast po otwarciu - trzy miesiące.


OLIWA a ZDROWIE !!


Oliwa z oliwek EXTRA VIRGIN - z pierwszego tłoczenia jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które w przeciwieństwie do kwasów nasyconych zawartych w tłuszczach zwierzęcych wywierają dobroczynne działanie na organizm ludzki. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe powodują obniżenie poziomu cholesterolu poprzez pobudzenie jelit i wątroby do produkcji
HDL - lipoprotein wysokiej gęstości, które usuwają zgromadzony w naczyniach krwionośnych cholesterol
LDL - lipoproteiny niskiej gęstości zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób serca i układu krążenia.
BEZ TŁUSZCZY nasz organizm nie mógłby istnieć, stanowią one jeden z budulców błony komórkowej i tkanki nerwowej, dostarczają energii, stanowią źródło substancji niezbędnych do prawidłowego rozwoju człowieka. W ślad za badaniami medycznymi można stwierdzić, że nawet wysoki poziom LDL nie grozi wystąpieniem chorób układu sercowo- naczyniowego, jeśli jednocześnie współistnieje w organizmie odpowiednio wysokie stężenie HDL. I tu z pomocą przychodzi nam właśnie dieta Śródziemnomorska, której podstawowym składnikiem jest oliwa z oliwek.

Oliwa z oliwek zawiera także duże ilości kwasu oleinowego, kwas ten powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa. Stąd obserwuje się niższą zachorowalność na te choroby wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy A, E, D, K. Pomaga przy stwardnieniu tętnic, kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz w zaparciach a także zapobiega tworzeniu się wolnych rodników. Wspaniale oczyszcza i reguluje procesy trawienia.
Spowalnia procesy starzenia oraz doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci. Przeciwdziała zakrzepom. Powinna być stosowana przez osoby chore na cukrzycę - doskonale asymiluje cukry i wyrównuje ich poziom we krwi. Oliwa z oliwek nie zawiera soli, jest produktem bezglutenowym.
PROFILAKTYCZNIE powinno się stosować codziennie jedną łyżkę stołową Oliwy z pierwszego tłoczenia na czczo. Oliwa z oliwek ma zbawienny wpływ na osoby palące papierosy, wypicie niewielkiej dawki oliwy lub płukanie oliwą jamy ustnej powoduje oczyszczenie z zalegających złogów nikotynowych.

Prawdziwe zdrowie jest codziennie w zasięgu naszej ręki, trzeba tylko umiejętnie po nie sięgnąć.


PORADNIK:

Przy wyborze oliwy dla zdrowia nie można kierować się ceną. Pod płaszczykiem niskiej ceny kryje się również niska jakość produktu. Nasz wybór musi zależeć od przeznaczenia oliwy:

EXTRA VIRGIN - pierwsze tłoczenie - profilaktycznie dla zdrowia, zalecana do stosowania na surowo (do sałatek, dodawana przed podaniem potrawy na stół).

OLIWA z OLIWEK - oliwa nie spełniająca parametrów Extra Virgin tylko poddana procesowi rafinowania - do wszystkich potraw, sałatek, do smażenia, gotowania.

OLEJ (OLIWA) Z WYTŁOKÓW "SANSA", "POMACE" - jedynie do smażenia, gotowania, stosowana na surowo nie szkodzi, ale też i nie wspiera naszego zdrowia. *

Wysoka jakość nie jest luksusem, wysoka jakość jest potrzebna wszystkim ludziom dbającym o swoje zdrowie .



*(Ze względu na trudną sytuację ekonomiczną oraz niewiedzę potencjalnego klienta również w grupie oliw szuka się oszczędności lub stosuje się praktyki nieuczciwej konkurencji. Dostępna, tania oliwa to zazwyczaj olej z wytłoków oliwnych SANSA (z języka włoskiego), POMACE (z języka angielskiego) lub ORUJO (z języka hiszpańskiego) określana na etykiecie jako OLIWA z OLIWEK wprowadza w błąd polskiego konsumenta.)





Ważne!
Można używać jej także do pieczenia ,smażenia i jako substytut masła i margaryny. Jeśli chcemy użyć oliwy z oliwek do smażenia, należy pamiętać o używaniu umiarkowanej temperatury smażenia (nie używać dużego ognia w pierwszej fazie podgrzewania), bowiem oliwa ta pali się w niższych niż inne oleje temperaturach (ma niższą temperaturę dymienia - wynosi ona 225°C). Jeśli zamierzamy użyć oliwy ponownie, należy po usmażeniu natychmiast odsączyć ją od reszty jedzenia i usunąć jego pozostałości, które mogą przyspieszyć proces utraty jakości. Oliwę możemy wykorzystywać ponownie do smażenia najwyżej 4-5 razy (zapachu smażenia pozbędziemy się wrzucając do oliwy świeży korzeń pietruszki lub dodając kilka kropli soku z cytryny). Najlepszą do smażenia będzie zwyczajna oliwa z oliwek rafinowana ,gdyż nie ma tak silnego aromatu jak oliwa Extra Virgin. Tym bardziej, że używanie surowej oliwy EXTRA VIRGIN do smażenia to raczej marnotrawstwo tak wspaniałej oliwy. Najlepiej dodawać ją do potraw przed samym ich podaniem na stół, aby maksymalnie ograniczyć utratę jej cennych właściwości zdrowotnych i odżywczych.



TO TYLE z góry przepraszam za błędy, jeżeli jest coś do poprawy to śmiało...


pozdrawiam!
Pijcie na zdrowie :)
Qufello


źródła:
- “Fenomen odżywiania czyli przewodnik po świecie diety" Andrzej Rajmund Kozłowski
- internet
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 25 Napisanych postów 1276 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 14359
sog, wazny artykol.

"gdzie Ty widzisz żebra? to mięśnie zębate...."

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

***WPC_fan - nagroda za aktywność***

Następny temat

Leg master - magic

WHEY premium