prezentuje trener personalny i jeden z kolegów moderatorów Niwix
http://www.youtube.com/user/niwixior#p/u/24/9NzxzCgWH1o
Co do pozycji technicznej przy wyciskaniu
1) kładziesz się na ławie
2) mocno spinasz łopatki
3) klata wypięta
4) ławy dotykają 3 miejsca głowa , góra pleców , pośladki. Głowa prosto wbita w ławkę, góra pleców całą płaszczyzną, dół pleców nie dotyka ławy, mocno napięte pośladki
4) nogi szeroko rozstawione stabilizują całą sylwetkę
Podstawowa zasada barki NIGDY sie do siebie nie zbliżają one są nieruchomo, jeśli w jakimkolwiek ćwiczeniu na klatkę zbliżają się barki to błąd techniczny , spadek napięcia mięśni klatki i ćwiczenia tracą skuteczność.
I pchasz ciężar klatką nie rękami ręce to tylko haki żeby Ci nie spadła sztanga na twarz, skupiaj się na pracy klatki piersiowej.
W staniu podobnie zawsze klata wypięta , łopatki ściągnięte, krzywizny kręgosłupa zachowane , jeśli czujesz że pozycja techniczna kuleje przerywasz serie
Dieta w miarę fajna jesnak ja nie widzę w niej tłuszczu poza orzechami , więc kilka razy oliwa z oliwek lub olej lniany trzeba wrzucić
Co do smażenia oliwa z oliwek najgorszy możliwy wybór , tam dominują jednonienasycone kwasy tłuszczowe które szybką ulegają nasyceniu i dodatkowo po chwili zaczynają się wytwarzać toksyczne zwiazki więc odpuść smażenie na oliwie z oliwek.
Pam ok ale drogi
Ja często smażę na smalcu to tłuszcz nasycony stały, rozgrzewa się do wysokiej temperatury i nie pali się.
Obecnie staram się ograniczać smażenie na rzecz gotowania
Zbierz wszystko do kupy i wrzuć
+ ewentualne pytania ( pytaj śmiało o technikę jeśli masz wątpliwości)
Zmieniony przez - rion10 w dniu 2009-11-28 18:58:28
Wierzyć to znaczy ufać, kiedy cudów brak.
Muscles not grow on trees!