Nie bardzo rozumiem zaczepki odnośnie zawartości laktoglobulin, ktore mogą mieć działanie alergenne.
To nie ma znaczenia, przy przeciętnej osobie. Co innego przy silnych alergiach pokarmowych po spożyciu białek mleka.
Jeśli nie macie alergii po jedzeniu twarogu (bole stawów, katar rano po zjedzeniu na kolację twarogu, rozwolnienie, wypryski) to nie ma się co obawiać nawet najtańszego białka.
Z białek mleka alergenne jest β-laktoglobulina i w mniejszym stopniu α-laktoglobulina, jednak w przeciwieństwie do kazeiny, serwatka po obróbce (nawet najprostszej termicznej np. denaturacji) albo innego rodzaju "uzdatnienia" wlaściwości alergenne są znikome.
Z kazeiną (składnik drogich białek) można robić cuda wianki, a uczula tak samo mocno - jeśli jest się na nią wrażliwym.
Stąd podzielone opinie zjadaczy Ostrowii (u niektórych wzdęcia, wypryski), a u zjadaczy droższych białek gdzie obróbak jest dokładniejsza (nawet CFM) odpowiedzi alergiczne są znikome/marginalne.
WPC to optymalne źródło białka stosowane od X lat w kulturystyce.
Tanie, sprawdzone, kompletne składowo (bcaa, glutamina).
Mam nadzieję, że troche wyjaśniłem w tej materii.
O ten produkt jestem w 100% spokojny i nie widzę potrzeby stosować innego płacac więcej za ten sam efekt.
rozpisales sie kolego tak bardzo ze zapomniales iz pomyliles w ogole tematy.
chyba ze dla ciebie laktoalbumina to to samo co laktoglobulina o ktorej nikt nie wspominal nawet.
dla ciebie wszystko to zaczepka wiec nic nowego nie wniosles.
zadalem pytanie, nie ma odp. okej, ktos na to nie patrzy to nie ma problemu, tylko jakosc bialka to m.in zawartosc nienauruszonych tych struktur o ktore pytalem.
skoro juz swoje madrosci przelewasz, to doinformuj sie prosze na ten temat, alergenne sa laktoglobuliny, a nie laktoalbuminy o ktore pytam, i jakbys troszke choc mial pojecie o temacie na ktory probojesz polemizowac wiedzialbys ze nawet ta laktoglobulina jest w najlepszych bialakach tyle ze w mniejszej ilosci, ale one mnie NIE interesuja.
dla ciebie czy ktos zje ostrowie czy golda to to samo, bo nie masz pojecia ze bialko powinno "obudowane" w rozne struktury aby w pelni organizm mogl je wykorzystac a nie tylko przemielic, wiec nie ma o czym dyskutowac dalej :)
wpc NIE jest = wpc
ale jesli ktos patrzy TYLKO na % bialka to oczywiscie nie ma to dla niego znaczenia.
i nikt nie musi nawet przez 20 lat sie interesowac takimi "szczegolami" bo dla zwyklego jasia liczy sie to czy to bialko organizm wykorzysta czy nie, a upraszczajac taka ostrowie nie wykorzysta tak jak PELNOwartosciowe bialko dobrej jakosci.
sory za 'zaczepke', ale twoje madrosci juz naprawde wielu osobom wychodza bokiem.
p.s. king odin to ze bialko ma tyle %bialka na etykiecie nie swiadczy ze jest to odrazu super bialko, ale zeby to pojac trzeba troszke sciagnac klapki z oczu niestety.
a dla 99% userow tutaj to jest jedynym wyznacznikiem+cena
Zmieniony przez - HotBlood w dniu 2009-11-23 16:37:59