-składniki:pomidor, ogórek (pół), papryka (1/4 czerwonej, 1/4 zielonej), cebula (średniej wielkości), ząbek czosnku, 6 plastrów chudej szynki lub 100 g cyca z kury lub indora, 2 jajka, przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka w proszku.
-sposób przygotowania: warzywa,mięso, jajka myjemy, obieramy ze skórki ogórka, cebulę z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy warzywa oraz mięso w kostkę.
Podsmażamy cebulkę na teflonowej patelni (dodając krople oliwy), gdy się zeszkli dodajemy szynkę lub pierś, gdy mięso złapie kolor dodajemy resztę warzyw i przykrywamy pokrywką lecz co jakiś czas mieszamy, wbijamy jajka, dodajemy posiekany i utarty ząbek czosnku, solimy, pieprzymy i dodajemy ostrej papryi w proszku, mieszamy, przykrywamy pokrywką i tak 2-3 minut. Ze względu na ostrość potrawy proponuję wszystko popić jogurtem naturalnym a jak ktoś nie lubi samego jogurtu to można zmixować ten jog naturalny lub kefir z ananasem lub brzoskwinią. SMACZNEGO :D
Zmieniony przez - debee w dniu 2009-07-16 11:16:19