Co do cukru to wszystko zaczeło się gdy zdałam sobie sprawę, że nie po to jestem na diecie niskowęglodanowej aby nieświadomie pakować w siebie cukier przemycony w przyprawach, konserwach, ziołach itd.
Może kogoś zainteresuje zbiór produktów jakie tu się pojawią i zachecam do tworzenia listy (nazwa produktów i miejsce gdzie można je kupić) :)
Zacznę od tego co aktualnie mam w szafkach i lodówce;
(b.c) = bez cukru
(b.g) = bez glutaminianu
1. Warzywa konserwowe - bardzo często do zalewy oprócz soli i wody dodaje się cukier aby np. kukurydza wydawała się słodsza
- KUKURYDZA (b.c i b.g): Bonduelle "Kukurydza złocista - superchrupiaca"
- GROSZEK (b.c i b.g): Jamar lub Kwidzyń (w Kauflandzie)
- POMIDORY w zalewie (b.c i b.g): Nostia "Gehackte Tomaten" ( w Lidl-u)
- SOCZEWICA i różnego typu FASOLE (b.c i b.g): Davia (w Kauflandzie)
jak do tej pory nie udało mi się znaleść ogórków konserwowych albo grdzybków bez dodatku cukru :(
2. Konserwy - często do tuczyka dodaje się glutaminian sodu:
- TUŃCZYK (b.c i b.g): Graal (w zalewie lub oleju)
3. Przyprawy - ostrzegam przed gotowymi mieszankami, marynatamioraz kostkami rosołowymi (te sa wyjątkowo napchane chemią) - tutaj najlepszym rozwiazaniem jest kupowanie czystych przypraw lub ziół i tworzenie własnych kompozycji:
- MIESZANKI ZIOŁOWE DO SAŁATEK (b.c i b.g): Kamis "Fit up - sosy do sałatek lum mieszanki do ryb, zup itp"
- ZIOŁA - Seria Dary Natury (w sklepach ze zdrową żywnością - stosunkowo niedrogie - porównywalne do np. Kamisa)
- MIESZANKA CURRY (b.c i b.g) - tu zdażało mi się naciąć na slodzone i z glutaminianem, obecnie stosuje firmy Kania (w lidlu)
- PRZYPRAWA TYPU WARZYWKO (b.g) - zawiera niestety minimalne ilości cukrów brązowych ale lepsze to niż to co w kostkach rosołowych -> "Smakosz: w zgodzie z naturą" - jarzynka z solą morską (w sklepach ze zdrową zywnością)
4. Mrożonki : uwaga na warzywa na patelnię - ostatnio doczytałam że np. warzywa czerwone Frosty mają cukier i tłuszcze roślinne :/
- WARZYWA NA PATELNIĘ (b.c i b.g) - Felco (Dallas) lub wszytkie te bez dodatkowych sosow lub przypraw
5. SERY itp: myślałam że to niemożliwe ale część twarożków do chleba też potrafi mieć jakieś paskudztwo - ja jadam twarożek kanapkowy "Piątnica - Delicate" (akurat kupiony w biedronce) oraz sery LAZUR (b.c i b.g)
6. PIECZYWO (paczkowane) (b.c i b.g): chleb sojowy Oskroba (inne tej firmy są bez konserwantów ale z cukrem); WASA (ta pełnoziarnista, żytnia)
7. MAJONEZ - tu nie znalazlam żadnego bez cukru (zostaje samemu zrobić) ale m. Kielecki ma cukier tylko w musztardzie użytej do zrobienia majonezu (czyli minimalne ilości)
Co do wedlin to jak na razie nie znalazlam zadnych paczkowanych bez konserwantów :/ a te nie paczkowane pewnie nie są lepsze ... dla mnie jedyne rozwiązanie to samemu pieczenie surowego schabu lub karkówki - im mniej przetworzone tym lepiej.
To na dzisiaj wszysto - postaram się z dnia na dziej rozbudowywać listę (i Was do tego zachęcam) - może dzieki temu nie bedziemy musieli śledzić tak uważnie małego druku na etykietach ;)