SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Prawdziwy razowiec

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 26620

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 1924 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 22174
najlepiej przykryj ściereczką i postaw koło kaloryfera. teraz jest taka możliwość bo zima. w lecie inaczej trzeba sobie radzić ;]
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 126 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 6311
A jakby zrobić taki chlebo-placek drożdżowy? Nie trzeba by było czekać z tym zakwasem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 1924 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 22174
można zrobić chleb graham na drożdżach z mąki pszennej typ 1850. jeżeli chcesz moge podać ci przepis. robiłem kiedyś taki, wyszedł bardzo smaczny.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 75 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 15466
próbowałam zrobić chlebek, ale nie wyszedł i trafił do kosza... zastanawiam się, gdzie popełniłam błąd. może chodzi o zakwas?!
w trzecim dniu były pęcherzyki, a w czwartym już ich nie było powinnam czekać dłużej, aż powrócą?? poradźcie coś, bo chcę raz jeszcze spróbować.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 2926 Wiek 39 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 53926
Trudno mi coś poradzić.
Ja mój zakwas nieustannie rozmnażam, bo piekę chleb co dwa tygodnie.
Przetrzymuję go w lodówce, gdzie teoretycznie powinien "spać", ale nawet tam bąbelkuje i rośnie, więc od czasu do czasu daję mu "coś co jedzenia"
Znalazłam fajną stronę na temat pieczenia chleba. Nie wiem, czy mogę tutaj podać adres, więc może napiszę tylko, żeby w google wpisać "chleb na zakwasie" i wtedy pierwszy wynik to będzie właśnie ta strona. Jest tam wiele praktycznych porad

Meraviglia!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 75 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 15466
dzięki mera, będę próbować. widziałam foty Twojego chlebka- cudo
fajna stronka

Zmieniony przez - jukkka w dniu 2009-01-29 13:42:18
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Czy można użyć mąki pełnoziarnistej?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 32 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 516
Z tym zakwasem to nie łatwa sprawa bo ciężko go wyhodować z powodu braku ciepła w domu, on potrzebuje min. 26 stopni wiec rzadko keidy wychodzi
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 80
Mnie zastanawia jedno. Ten zakwas robi z czasem się bardziej gęsty? Wczoraj około 22 rozrobiłem pierwszy raz mąkę typu 2000 (100g) i 100ml wody. Zakwas jest strasznie, ale to strasznie gęsty. Taki ma być, coś za mało wody chyba...

Zmieniony przez - Annoyed w dniu 2009-04-08 08:25:49
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 130 Wiek 47 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 8747
Halio :)

ja niedawno piekłam chlebek na zakwasie ale z 1kg mąki pszennej (dałam razową) i 0,5kg żytniej razowej. Do tego poszły: płatki owsiane, siemię lnianie, słonecznik po około szklance ale można dawać to, na co się ma ochotę (pestki, orzechy, otręby)
Jak wrócę do domu to wrzucę foto. Z tym, że moje ciasto, chyba z racji dużej zawartości składników wyszło tak gęste, że musiałam mieszać ręką.
Chleb wyszedł po prostu boski, pachnie kwaśno zakwasem - i ogólnie wymiata sklepowe nawet SPM stwierdził, że "da się zjeść" )

pzdr

...zawsze to lepiej odejść od zmysłów niż zwariować...

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

makaron z piersią i warzywami na ostro

Następny temat

Pieczeń z indyka

WHEY premium