Szacuny
19
Napisanych postów
1163
Wiek
47 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
13357
(w tym omega-3 4,4 g; omega-6 22,0 g)
Prawie 1:5. To są fatalne proporcje. N-6 są niepożądanymi w naszej diecie kwasami tłuszczowymi, a zwłaszcza dla sportowców. W przeciwieństwie do n-3 silnie działają na receptory powodujące rozbudowę tkanki tłuszczowej.
Skąd się w ogóle wzięło to "prozdrowotne" agitowanie za n-6? Ludzie teraz jak widzą napis "omega", to się rzucają, jakby to było panaceum na ich błędy dietetyczne... Czasami sam się na tym łapie, że szukam takich napisów na opakowaniu...
Denerwować się, to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych
Szacuny
0
Napisanych postów
128
Wiek
42 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
8180
Transi tak ale w 20g takiego majo będzie tylko 4,4g tych omega-6.
A jeśli ktoś w ciągu dnia łyka jeszcze omega gold np. ?
Chyba te proporcje nie muszą być takie w każdym posiłku, O-3 występuje w niewielu produktach.
Szacuny
255
Napisanych postów
13305
Wiek
36 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
45257
darujcie sobie takie g**** jak majonez. O3 występuje w rybach. Najważniejsze by proporcje były prawidłowe na dobe, a przedewszystkim należy przestrzegać zdrowego żywienia, jak jesz majonez to i jedz białe pieczywo, słodycze bo przecież one nie są takie złe
życze zdrowia.
Zmieniony przez - Rothen w dniu 2009-03-07 18:28:12
Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.
Szacuny
255
Napisanych postów
13305
Wiek
36 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
45257
tak to oznacza że olej z orzechów włoskich nie jest za dobry, podobnie jak z pestek winogron, słoczenikowy itp
Ale nie oznacza to że orzechy włoskie mają takie propocje bo nie mają i orzechy włoskie w naszej diecie są jak najbardziej wskazane podobnie jak pestki słonecznika.
Zmieniony przez - Rothen w dniu 2009-03-07 19:37:54
Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.
Szacuny
0
Napisanych postów
128
Wiek
42 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
8180
Według tej logiki ten majonez ("jedna z gorszych rzeczy jaka ludzkosc wymyslila", "gowno") jest lepszy jako dodatek do potraw niż olej z orzechów włoskich.
O-6 jest w oleju ponad 2 razy więcej niż w majonezie mimo to określiles go nieco łagodniej ("nie jest za dobry").
Wyczuwam tu lekką niekonsekwencję.
Zmieniony przez - Watchman w dniu 2009-03-07 20:03:03