SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Konkurs mikołajkowy !!

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 4507

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6278 Napisanych postów 76084 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755107




Zapraszam na konkurs mikołajkowy



Zasady:


Wystarczy odpowiedziec w tym temacie na 5 latwych pytan. Po 10 odpowiedziach, ew. jutro o 22:00 zamykam temat i nie przyjmuje wiecej odpowiedzi. Dwie osoby, ktore odpowiedza poprawnie na wszystkie (lub najwiecej) pytan/ia otrzymaja po 150zl do wydania w sklepie sfd. W przypadku wiecej niz 2 osob z poprawnymi wszystkimi odpowiedziami bedzie sie liczyla kolejnosc wyslania pytan. Powodzenia


1. Jaki rodzaj zamrazania zywnosci jest lepszy (szybki czy wolny) i dlaczego?
2. Czy denaturacja bialka jest procesem (calkowicie, czesciowo?) odwracalnym? Wyjasnic dlaczego.
3. Jaki zwiazek (wystepujacy w organizmach) widnieje na wzorze:





4. Jaki cukier wystepujacy w organizmie ma izomerie optyczna L?
5. Czy w diecie low carb na mase robimy ladowania weglowodanami? Jezeli tak to opisz jak one powinny wygladac.

Zmieniony przez - domer w dniu 2008-12-06 19:00:27

Moderator działu Odżywianie

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 1777 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 29465
proponuje odpowiedzi wysyłać na jakiś adres email tak aby osoby które odpowiedźi wysyłają później nie miały przewagi na tymi, którzy zrobią to wcześniej.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1859 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 31643
No właśnie, kolega wyżej słusznie zauważył. I żeby nie było nieporozumień pytam się czy mogę odpowiedzi wysłać na meila/w powiadomce?

NIGDY SIĘ NIE PODDAWAJ!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 252 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 24056
1. Bardziej korzystne jest szybkie – przy wolnym są duże kryształy lodu (sprzyja im temperatura -6 - -8°C) – uszkodzenie sarkolemy i sarkoplazmy przy rozmrażaniu, gorsza jakość mikrobiologiczna. Przy szybkim powstają drobne kryształki lodu i nie ma nadmiernego odpłynięcia wody. najlepiej zamrażać szybko, a rozmrażać powoli.

2. Denaturacja może być procesem odwracalnym (renaturacja) i nieodwracalnym. Przejście od natywnego, niskoenergetycznego stanu do formy zdenaturowanej związane jest ze wzrostem nieuporządkowania łańcucha, której to przemianie towarzyszy wzrost entropii. Uporządkowanie najbliższych cząsteczek wody wzrasta jednak, w wyniku hydratacji grup hydrofobowych łańcuchów bocznych uwolnionych podczas denaturacji.

3. Jest to pierwiastek z grupy cykloalkenów

4. Cukry o izomerii optycznej L nie występują w przyrodzie

5. Ładowania węglami robimy raz na 7-14 dni (lepiej mniejsze a częściej).

Jakby coś to usunąć i kazać wysłać na maila
i tak pewnie większość źle
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6278 Napisanych postów 76084 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755107
Wklejajcie tu. Spogladanie na odp innych nie pomoze zbyt wiele. Bedzie smiesznie, jak inni beda spisywac glupoty o drugich

Zmieniony przez - domer w dniu 2008-12-06 20:01:06

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1859 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 31643
1. Lepsze jest szybkie zamrażanie. Wskutek odwodnienia komórek następuje ścinanie się białka, a po rozmrożeniu produktu zamrażanego powoli obserwujemy duże wycieki soku komórkowego. Podczas zamrażania szybkiego liczba kryształów jest znacznie większa, a ich rozmiary mniejsze. Kryształy mieszczą się więc wewnątrz komórek i nie niszczą dzięki temu ścianek tkanki. Przy szybkim zamrażaniu istnieje większa szansa odwracalności procesu zamrażania, tzn. powrotu prodoktu po zamrażaniu do pierwotnego stanu.

2. Denaturacja białka jest procem częściowo odwracalnym. Stwierdzono jej odwracalność tylko dla białek o stosunkowo prostej budowie, co określa się jako renaturację. Na przykład rybonukleaza zbudowane ze 124 aminokwasów z 4 wiązaniami disulfidowymi po redukcji połączonej z rozfałdowaniem i denaturacją, podlega ponownemu wytworzeniu właściwych wiązań i przywróceniu aktywności.

3. Jest to testosteron.

4. Jest to glukoza.

5. W diecie Low Carb na masę nie robimy ładowań węglowodanami.

NIGDY SIĘ NIE PODDAWAJ!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 252 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 24056
Jak dla mnie nie fer... juz mają odpowiedzi na dłoni ;]
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 3039 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 39674
1-szybkie ponieważ W trakcie zamrażania woda zawarta w żywności zmienia się w lód. Gdy produkt zamrażany jest powoli, tworzą się większe kryształki lodu, które niszczą ścianki komórek. Powoduje to utratę aromatu, soczystości i wartości odżywczych
2-Denaturacja może być procesem odwracalnym i nieodwracalnym. Przejście od atywnego, niskoenergetycznego stanu do formy zdenaturowanej związane jest ze wzrostem nieuporządkowania łańcucha, której to przemianie towarzyszy wzrost entropii. Uporządkowanie najbliższych cząsteczek wody wzrasta jednak, w wyniku hydratacji grup hydrofobowych łańcuchów bocznych uwolnionych podczas denaturacji.
3-testosteron
4. glukoza.

5. nierobi się ładowań węglami

Skoro Bóg jest z nami, któż przeciwko nam?

Wielu musi się bać ten, kogo wielu się boi.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
1. Jaki rodzaj zamrazania zywnosci jest lepszy (szybki czy wolny) i dlaczego?
Bardziej korzystne jest szybkie zamrażanie żywności ponieważ przy powolnym zamrażaniu w przestrzeniach międzykomórkowych oraz między włóknami produktu tworzą się duże kryształy lodu w następstwie przechodzenia do tych przestrzeni soku komórkowego. Wskutek odwodnienia komórek następuje ścinanie się białka, a po rozmrożeniu produktu zamrażanego powoli obserwujemy duże wycieki soku komórkowego. Ma to szczególnie duże znaczenie w zamrażaniu produktów zwierzęcych. Podczas szybkiego zamrażania liczba kryształów jest znacznie większa, a ich rozmiary mniejsze . Kryształy mieszczą się więc wewnątrz komórek i nie niszczą dzięki temu ścianek tkanki.Szybkie zamrażanie ma poważną przewagę nad powolnym. Jego istotą jest możliwie szybkie przejście przez strefę maksymalnego wzrostu kryształów , tzn. przez zakres temperatury - 1÷- 5°C. Prędkość wzrostu kryształów osiąga maksimum tuż poniżej temperatury krioskopowej, po czym maleje do zera. Przy szybkim zamrażaniu istnieje większa szansa odwracalności procesu zamrażania, tzn. powrotu produktu po rozmrożeniu do pierwotnego stanu.

2. Czy denaturacja bialka jest procesem (calkowicie, czesciowo?) odwracalnym? Wyjasnic dlaczego.

Denaturacja białek, która polega na całkowitym zniszczeniu ich struktury, zachodzi na skutek działania wysokiej temperatury, mocnych kwasów i zasad, detergentów itp.. Różne białka są w niejednakowy sposób wrażliwe na działanie czynników denaturujących. Denaturacja jest to proces praktycznie nieodwracalny. W przypadku białek o prostej budowie wykazano odwracalność tego procesu i nazwano go renaturacją. Denaturacja białek powoduje rozpad ich struktur , dla nas to nie ma znaczenia ponieważ zostaje u nas stawione i tak do pojedyńczych aminokwasów.
RENATURACJA Polega na przywracaniu II i III rzędowej budowy prostych białek poprzez powolne powracanie do warunków przed denaturacją (np. ochładzania) i dotyczy wielu małych cząsteczek białek. Renaturacja stanowi dowód na to, że cała informacja o budowie białka (II- i III-rzędowa) jest zawarta w sekwencji aminokwasów która nie ulega zmianie podczas denaturacji. STRUKTURA Iv rzędowa natomiast nie jest podczas tego procesu odtwarzana.

3. Jaki zwiazek (wystepujacy w organizmach) widnieje na wzorze: testosteron

4. Jaki cukier wystepujacy w organizmie ma izomerie optyczna L? fruktoza
5. Czy w diecie low carb na mase robimy ladowania weglowodanami? Jezeli tak to opisz jak one powinny wygladac.
Raczej nie powinniśmy robić ładowań w różnych źródłach są różne informacje, ale w mojej odpowiedzi mówie bez ładowań .

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 613 Wiek 12 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 11615
1.Szybki poniewaz:Przy wolnym zamarzaniu w przestrzeni miedzykomorkowej tworza sie duze krysztaly lodu w skutek odwodnienia komorek nastepuje scinanie sie bialka a po rozmrozeniu nastepuja wycieki soku komorkowego

2.Denaturacja może być procesem odwracalnym (patrz renaturacja) i nieodwracalnym. Przejście od natywnego, niskoenergetycznego stanu do formy zdenaturowanej związane jest ze wzrostem nieuporządkowania łańcucha, której to przemianie towarzyszy wzrost entropii. Uporządkowanie najbliższych cząsteczek wody wzrasta jednak, w wyniku hydratacji grup hydrofobowych łańcuchów bocznych uwolnionych podczas denaturacji.

3.testosteron

4.Fruktoza

5.Tak :Glikogen się opróżnia przez trening siłowy, i gdy oprózni się poniżej pewnego poziomu wydolność spada
na tyle, że nie można przeprowadzić efektywnego treningu siłowego. Jedzenie węglowodanów uzupełnia te zapasy. Pozwala również
odprężyć się psychicznie od reżimu dietetycznego i zjeść dużo jedzenia, na które nie mogliśmy sobie pozwolić.
Trzecia zaleta to podwyższenie poziomu hormonów takich jak insulina, leptyna dzięki którym możliwe jest lepsze spalanie tłuszczu, ponieważ
niski poziom tych hormonów skutecznie ograniczna nasze możliwości odchudzania.
Ładowanie powinno odbywac sie Bezpośrednio po ostatnim treningu zakończonym w cyklu dietetycznym .Powinno ono trwac 48 h
Godzina/ilość węglowodanów na kg beztłuszczowej masy

1-24/10g
24-48g/5g

W pierwszy dzień węglowodany powinny zostać ustawione na 70% zapotrzebowania a pozostałe 30% podzielone na pół pomiędzy białka i tłuszcz.
W następnym dniu węglowodany powinny stanowić 60% zapotrzebowania a 40% podzielone pomiędzy białka i tłuszcze.
Jedz najmniej 2.2g białka/kg beztłuszczowej masy ciała a reszta kalorii niech pochodzi z tłuszczy(tłuszcze nie mogą przekraczać 88g)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 525 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 13649
1)Bardziej korzystne jest szybkie zamrazanie – przy wolnym są duże kryształy lodu (sprzyja im temperatura -6 - -8°C) – uszkodzenie sarkolemy i sarkoplazmy przy rozmrażaniu, gorsza jakość mikrobiologiczna. Przy szybkim powstają drobne kryształki lodu i nie ma nadmiernego odpłynięcia wody. najlepiej zamrażać szybko, a rozmrażać powoli.

Śmierć w czasie zamrażani – bezpośrednia, w czasie przechowywania – pośrednia.
Mrożenie szybki – 70% ginie bezpośrednio, 20% śmierć opóźniona.
Mrożenie wolne – 70% śmierć opóźniona, 20% bezpośrednia.

Zrodło - http://notatki.e-klasa.info/2008/09/21/wplyw-oddzialywania-niskich-temperatur-na-drobnoustroje/



2)Denaturacja może być procesem odwracalnym (patrz renaturacja) i nieodwracalnym. Przejście od natywnego, niskoenergetycznego stanu do formy zdenaturowanej związane jest ze wzrostem nieuporządkowania łańcucha, której to przemianie towarzyszy wzrost entropii. Uporządkowanie najbliższych cząsteczek wody wzrasta jednak, w wyniku hydratacji grup hydrofobowych łańcuchów bocznych uwolnionych podczas denaturacji.

Podczas denaturacji zachodzą także zmiany rozpuszczalności i przesunięcie punktu izoelektrycznego. Rozwinięcie łańcucha peptydowego może prowadzić do wzrostu lepkości, a także zmian absorpcji w nadfiolecie. Obserwuje się również często procesy agregacji i wytrącania, co jest związane ze zmianami stopnia hydratacji i rozpuszczalności białek.


3) Jest to Testosteron

zrodlo - http://pl.wikipedia.org/wiki/Testosteron

4) Jest to Glukoza

5) Sadze ze nie robimy ladowan
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pytanie?

Następny temat

Dieta bez cukrowa ? Dobry pomysł.. same białka a trening

WHEY premium