1. Jaki rodzaj zamrazania zywnosci jest lepszy (szybki czy wolny) i dlaczego?
Bardziej korzystne jest szybkie
zamrażanie żywności ponieważ przy powolnym zamrażaniu w przestrzeniach międzykomórkowych oraz między włóknami produktu tworzą się duże kryształy lodu w następstwie przechodzenia do tych przestrzeni soku komórkowego. Wskutek odwodnienia komórek następuje ścinanie się białka, a po rozmrożeniu produktu zamrażanego powoli obserwujemy duże wycieki soku komórkowego. Ma to szczególnie duże znaczenie w zamrażaniu produktów zwierzęcych. Podczas szybkiego zamrażania liczba kryształów jest znacznie większa, a ich rozmiary mniejsze . Kryształy mieszczą się więc wewnątrz komórek i nie niszczą dzięki temu ścianek tkanki.Szybkie zamrażanie ma poważną przewagę nad powolnym. Jego istotą jest możliwie szybkie przejście przez strefę maksymalnego wzrostu kryształów , tzn. przez zakres temperatury - 1÷- 5°C. Prędkość wzrostu kryształów osiąga maksimum tuż poniżej temperatury krioskopowej, po czym maleje do zera. Przy szybkim zamrażaniu istnieje większa szansa odwracalności procesu zamrażania, tzn. powrotu produktu po rozmrożeniu do pierwotnego stanu.
2. Czy denaturacja bialka jest procesem (calkowicie, czesciowo?) odwracalnym? Wyjasnic dlaczego.
Denaturacja białek, która polega na całkowitym zniszczeniu ich struktury, zachodzi na skutek działania wysokiej temperatury, mocnych kwasów i zasad, detergentów itp.. Różne białka są w niejednakowy sposób wrażliwe na działanie czynników denaturujących. Denaturacja jest to proces praktycznie nieodwracalny. W przypadku białek o prostej budowie wykazano odwracalność tego procesu i nazwano go renaturacją. Denaturacja białek powoduje rozpad ich struktur , dla nas to nie ma znaczenia ponieważ zostaje u nas stawione i tak do pojedyńczych aminokwasów.
RENATURACJA Polega na przywracaniu II i III rzędowej budowy prostych białek poprzez powolne powracanie do warunków przed denaturacją (np. ochładzania) i dotyczy wielu małych cząsteczek białek. Renaturacja stanowi dowód na to, że cała informacja o budowie białka (II- i III-rzędowa) jest zawarta w sekwencji aminokwasów która nie ulega zmianie podczas denaturacji. STRUKTURA Iv rzędowa natomiast nie jest podczas tego procesu odtwarzana.
3. Jaki zwiazek (wystepujacy w organizmach) widnieje na wzorze: testosteron
4. Jaki cukier wystepujacy w organizmie ma izomerie optyczna L? fruktoza
5. Czy w diecie low carb na mase robimy ladowania weglowodanami? Jezeli tak to opisz jak one powinny wygladac.
Raczej nie powinniśmy robić ładowań w różnych źródłach są różne informacje, ale w mojej odpowiedzi mówie bez ładowań .