SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Czy mleko UHT szkodzi?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 49243

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 1428 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 14364
No oki, a te inne mleka niż UHT to już są git i wszystko z nimim ok jest? Tylko UHT jest be be, a reszta nie?

PO CO CI MASA JAK MASZ SWETER

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 1428 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 14364
No to git, wszystko już wiem.

PO CO CI MASA JAK MASZ SWETER

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 0
Panowie, oto na co natrafiłem w sieci:

"dr Anna Berthold z Zakładu Biotechnologii Mleka SGGW w Warszawie

UHT to skrót od słów w języku angielskim "ultra high temperature" i oznacza po prostu wysoką temperaturę. Taki napis na kartoniku mówi o tym, że mleko zostało szybko podgrzane do temperatury powyżej 135 stopni C i jest sterylne, czyli pozbawione szkodliwych drobnoustrojów. Dzięki temu ma dłuższą przydatność do spożycia (pół roku od daty produkcji), ale nadal zawiera wartościowe dla człowieka składniki odżywcze. Podczas podgrzewania traci co prawda ok. 10% zawartych w nim witamin *), trzeba jednak wiedzieć, że zagotowanie mleka w domu powoduje utratę 20-30% witamin. Obecne w mleku białko w trakcie obróbki UHT ulega przekształceniu. Nie powoduje to jednak zniszczenia go ani zmniejszenia jego wartości odżywczych, a jedynie rozluźnia jego strukturę chemiczną, dzięki czemu łatwiej się je trawi. W tłuszczach i substancjach mineralnych obecnych w mleku, podczas obróbki UHT nie zachodzą żadne zmiany, które mogłyby wpływać niekorzystnie na zdrowie. Nie ma też żadnych dowodów naukowych na to, by picie mleka UHT sprzyjało pojawieniu się alergii. Oczywiście, mleka UHT, podobnie zresztą jak świeżego i przegotowanego, nie mogą pić ludzie uczuleni na obecne w mleku krowim białko oraz nie trawiący zawartego w nim cukru laktozy.

Zalecanie, by pić jedynie mleko "prosto od krowy" trąci trochę utopią: nikt nie da gwarancji, czy krowa, od której mleko pochodzi, jest zdrowa, i czy dojenie oraz magazynowanie mleka odbywało się zgodnie z zasadami higieny. Właśnie z tych powodów nie dopuszcza się mleka surowego do masowej sprzedaży: mogą w nim bowiem występować bakterie wywołujące poważne zatrucia pokarmowe. A rezygnować z mleka absolutnie nie wolno! Dzieci i dorośli potrzebują zawartego w nim wapnia i fosforu. Właśnie z tych względów zastępuje się dziś świeże mleko mlekiem UHT, które jest pełnowartościowym zdrowym produktem.

*) źródło: Nadolna I. i wsp. "Mleko a zdrowie", Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2001, s. 65)"

Wychodzi na to, że mleko UHT nie takie straszne jak je malują ;)

Polska nie ma przyjaciół, Polska ma interesy.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 1163 Wiek 47 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 13357
Witamy na SFD!
Dziękujemy za zainteresowanie tematem, ale racz zwrócić uwagę na poniższe fakty:

Ostatni post w temacie: 2004 rok
Twój post odwołuje się do źródła z 2001 roku, zatem w chwili tamtej dyskusji był już o 3 lata "do tyłu". Chyba, ze uważasz, że nic nowego się w dziedzinie nauki o żywieniu nie działo od początku XXI w. Lecz liczba publikacji choćby w AJCN świadczy przeciw takiej tezie.

Obecnie mamy schyłek 2008 roku.
Archeologom, zwłaszcza, gdy nic nowego nie wnoszą, serdecznie dziękujemy.

Denerwować się, to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 0
Tak to stary temat i od lat nie było w nim posta. Czy to jednak znaczy, że nie mogę w nim nic dodać? Nie sądzę. Wypowiedź, na którą się powołałem jest zaiste jeszcze starsza, czy jednak sam teog fakt ją dyskwalifikuje? Oczywiście, że nie. Proszę jeśli wiesz o nowych publikacjach z tego zakresu- które obalają twierdzenie, że mleko UHT nie jest szkodliwe a także pełnowartościowe- to podziel się nimi ze mną, bo zaprawdę chciałbym wiedzieć czy jest ono optymalne do spożycia. Jeśli jednak nie masz na to dowodów to skąd absurdalna przesłanka, że stare źródło jest bezwartościowe ponieważ jest stare.

Oczywiście dziękuję :) za miłe powitanie.

Zmieniony przez - Eternus w dniu 2008-11-10 20:46:41

Polska nie ma przyjaciół, Polska ma interesy.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 38 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 263
"UHT -ultra high temperatur ,czyli pogrzewanie do temp. 159 C na okolo 5sek i schlodzenia aby zabic bakterie ,wiec piej mleko ze zwlokami bakteri i uszkodzonmym bialkiem,smacznego "
- wole pic zwloki bakteri niz zywe bakteria.pozdro
...
Napisał(a)
Usunięty przez s.m.p.a. za pkt 4 regulaminu
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 73 Wiek 33 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 375
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 2 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 9
Mleko UHT jest nie zdrowe - to fakt. Powiem więcej - każde mleko, pite regularnie w ilościach minimum 3 szklanki dziennie, jest nie zdrowe dla organizmu dorosłego człowieka.

W przyrodzie mleko z założenia jest wytwarzane przez matki w celu karmienia własnych dzieci.

To nie jest normalne (naturalne), że dorosły człowiek pije mleko.

Badania wykazują, że duże ilości mleka tróją organizm człowieka.
Dorosły człowiek normalnie przyswaja tylko przetwory mleczne!

Zmieniony przez - sport2 w dniu 2015-01-22 23:08:00
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Przepisy ,kazdy przepis rowna sie sog i moja dozgana wdziecznosc :-)

Następny temat

Dieta do sprawdzenia

WHEY premium