PO CO CI MASA JAK MASZ SWETER
Budujesz mięśnie - http://www.sfd.pl/Robimy_mase_-_fakty_nie_mity_by_qaz-t173140.html
Redukujesz tkankę tłuszczową - http://www.sfd.pl/10_wskazówek_żywieniowych-t315293.html
Chcesz być zdrowy ? - http://www.sfd.pl/Równowaga_kwasowo-zasadowa-t344643.html
http://www.sfd.pl/Zdrowie_bez_tluszczu_nie_mozliwe!!!-t164189.html#post0
Budujesz mięśnie - http://www.sfd.pl/Robimy_mase_-_fakty_nie_mity_by_qaz-t173140.html
Redukujesz tkankę tłuszczową - http://www.sfd.pl/10_wskazówek_żywieniowych-t315293.html
Chcesz być zdrowy ? - http://www.sfd.pl/Równowaga_kwasowo-zasadowa-t344643.html
http://www.sfd.pl/Zdrowie_bez_tluszczu_nie_mozliwe!!!-t164189.html#post0
"dr Anna Berthold z Zakładu Biotechnologii Mleka SGGW w Warszawie
UHT to skrót od słów w języku angielskim "ultra high temperature" i oznacza po prostu wysoką temperaturę. Taki napis na kartoniku mówi o tym, że mleko zostało szybko podgrzane do temperatury powyżej 135 stopni C i jest sterylne, czyli pozbawione szkodliwych drobnoustrojów. Dzięki temu ma dłuższą przydatność do spożycia (pół roku od daty produkcji), ale nadal zawiera wartościowe dla człowieka składniki odżywcze. Podczas podgrzewania traci co prawda ok. 10% zawartych w nim witamin *), trzeba jednak wiedzieć, że zagotowanie mleka w domu powoduje utratę 20-30% witamin. Obecne w mleku białko w trakcie obróbki UHT ulega przekształceniu. Nie powoduje to jednak zniszczenia go ani zmniejszenia jego wartości odżywczych, a jedynie rozluźnia jego strukturę chemiczną, dzięki czemu łatwiej się je trawi. W tłuszczach i substancjach mineralnych obecnych w mleku, podczas obróbki UHT nie zachodzą żadne zmiany, które mogłyby wpływać niekorzystnie na zdrowie. Nie ma też żadnych dowodów naukowych na to, by picie mleka UHT sprzyjało pojawieniu się alergii. Oczywiście, mleka UHT, podobnie zresztą jak świeżego i przegotowanego, nie mogą pić ludzie uczuleni na obecne w mleku krowim białko oraz nie trawiący zawartego w nim cukru laktozy.
Zalecanie, by pić jedynie mleko "prosto od krowy" trąci trochę utopią: nikt nie da gwarancji, czy krowa, od której mleko pochodzi, jest zdrowa, i czy dojenie oraz magazynowanie mleka odbywało się zgodnie z zasadami higieny. Właśnie z tych powodów nie dopuszcza się mleka surowego do masowej sprzedaży: mogą w nim bowiem występować bakterie wywołujące poważne zatrucia pokarmowe. A rezygnować z mleka absolutnie nie wolno! Dzieci i dorośli potrzebują zawartego w nim wapnia i fosforu. Właśnie z tych względów zastępuje się dziś świeże mleko mlekiem UHT, które jest pełnowartościowym zdrowym produktem.
*) źródło: Nadolna I. i wsp. "Mleko a zdrowie", Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2001, s. 65)"
Wychodzi na to, że mleko UHT nie takie straszne jak je malują ;)
Polska nie ma przyjaciół, Polska ma interesy.
Dziękujemy za zainteresowanie tematem, ale racz zwrócić uwagę na poniższe fakty:
Ostatni post w temacie: 2004 rok
Twój post odwołuje się do źródła z 2001 roku, zatem w chwili tamtej dyskusji był już o 3 lata "do tyłu". Chyba, ze uważasz, że nic nowego się w dziedzinie nauki o żywieniu nie działo od początku XXI w. Lecz liczba publikacji choćby w AJCN świadczy przeciw takiej tezie.
Obecnie mamy schyłek 2008 roku.
Archeologom, zwłaszcza, gdy nic nowego nie wnoszą, serdecznie dziękujemy.
Denerwować się, to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych
Oczywiście dziękuję :) za miłe powitanie.
Zmieniony przez - Eternus w dniu 2008-11-10 20:46:41
Polska nie ma przyjaciół, Polska ma interesy.
- wole pic zwloki bakteri niz zywe bakteria.pozdro
W przyrodzie mleko z założenia jest wytwarzane przez matki w celu karmienia własnych dzieci.
To nie jest normalne (naturalne), że dorosły człowiek pije mleko.
Badania wykazują, że duże ilości mleka tróją organizm człowieka.
Dorosły człowiek normalnie przyswaja tylko przetwory mleczne!
Zmieniony przez - sport2 w dniu 2015-01-22 23:08:00