Z góry dzieki za odp pozdro
Z góry dzieki za odp pozdro
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
SprawdźNiedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
przeciez ludzie jedza soje cale zycie i nic im nie jest
pozolę sobie zacytować art gdyż będzie wygodniej mam nadzieję że to Ci rozjaśni trochę w głowie ..
"Soja na rynku globalnym cieszy się rosnącą popularnością. Zarówno na Wschodzie, jak i na Zachodzie staje się dzisiaj jednym z najatrakcyjniejszych produktów w sektorze żywności i napojów. Jak podaje magazyn sig.biz/combibloc producenci żywności stoją w ogonku, chcąc czerpać profity z rozwoju rynku produktów sojowych, którego wielkość w roku 2007 ma osiągnąć 8 mld dolarów! Największego wzrostu można się spodziewać w sektorze produktów zastępczych mleka, jogurtów i lodów. Dla samego tylko mleka sojowego obroty roczne wynoszą w skali globalnej ponad 800 min dolarów. Eksperci prognozują wzrost tego rynku o 13 do 20 proc. rocznie. Odpowiada to ilości trzech miliardów litrów paczkowanego i gotowego do spożycia mleka sojowego w roku 2005 i ponad czterech miliardów litrów w roku 2007.
Ale czy ten olbrzymi, dochodowy przemyst jest tak naprawdę dla nas zdrowy? - Z punktu widzenia zasad zdrowego żywienia spożywanie soi i jej przetworów nie powinno być zalecane - komentuje lekarz nauk medycznych Krzysztof Romanowski, na co dzień zajmujący się problemami zdrowego żywienia i zdrowego odżywiania. - To, że w ostatnich latach obserwujemy nasiloną propagandę na rzecz tej rośliny, to tylko skutek zabiegów silnego /agresywnego lobby przemysłu sojowego. Jej niska przydatność do celów spożywczych jest spowodowana tym, że soja jest po prostu cięż-kostrawna z powodu zawartości tzw. substancji antypokarmowych, jak np. inhibitor trypsyny, pogarszających procesy trawienia, a także z powodu dużej koncentracji białka, większej niż w mięsie. Dopiero fermentacja soi unieczyn-nia substancje antypokarmowe. - Dlatego nie ma przeciwwskazań do używania tamari lub miso jako przypraw, choć pod warunkiem posiadania atestu ekologicznego. Sprawa atestu jest ważna, ponieważ soja jest uprawiana w sposób przemysłowy z użyciem rekordowych ilości chemikaliów rolniczych.
Wielka koncentracja białka jest korzystna przy stosowaniu soi jako paszy w tuczeniu zwierząt, ale dla człowieka jest to niekorzystne obciążanie organizmu. Dodatkowo, soja obecna na naszym rynku, to roślina poddana wielokrotnym mutacjom genetycznym. - komentuje Krzysztof Romanowski.
Tak zwane teksturowane produkty sojowe, jak proteina i z niej pochodzące kotlety sojowe, makarony, pasztety czy też mleko sojowe są wytwarzane w przebiegu wielostopniowych procesów chemicznych w kadziach i instalacjach aluminiowych, z użyciem kwasów i zasad, których resztki pozostają w produkcie.
Zatem więc zamiast sięgać po soję, lepiej sięgnąć po fasolę i soczewicę, które po pierwsze, są lepiej strawne od soi, a po drugie, ich skład lepiej odpowiada potrzebom organizmów ludzi żyjących w naszej strefie klimatycznej.
Źródło: "Detal Dzisiaj" "
cały topic
Zmieniony przez - s.m.p.a. w dniu 2009-10-14 21:21:52
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
Zmieniony przez - Lukun w dniu 2009-10-14 22:46:24
Moderator działu Odżywianie
możesz kupić tanie białko np łowickie i zmieszać z owisianymi i mlekiem i orzechami
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620