liczy sie tylko masa ;D
"Każdy ma w swoim życiu swoje Westerplatte"
Jan Paweł II
"Gorzki to chleb jest polskość"
C. K. Norwid
https://www.facebook.com/FilmyKtoreZmieniajaZycie/photos/a.1433936366899118.1073741828.1433433930282695/1434660943493327/?type=1&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=845830128789824&set=a.163427777030066.27088.100000885337703&type=1&theater
Kre-alkalyn® supplementation has no beneficial effect on creatine-to-creatinine conversion rates.
Tallon MJ and Child R
University of Northumbria, Sport Sciences, Northumbria University, Northumberland Building, Newcastle upon Tyne, United Kingdom, Department of Life Sciences, Kingston University, Penrhyn Rd, Kingston-upon-Thames, United Kingdom. [email protected]
All American Pharmaceutical and Natural Foods Corp. (Billings, MT, USA) claim that Kre-alkalyn® (KA) a "Buffered" creatine, is 100% stable in stomach acid and does not convert to creatinine. In contrast, they also claim that creatine monohydrate (CM) is highly pH labile with more than 90% of the creatine converting to the degradation product creatinine in stomach acids. To date, no independent or university laboratory has evaluated the stability of KA in stomach acids, assessed its possible conversion to creatinine, or made direct comparisons of acid stability with CM.
This study examined whether KA supplementation reduced the rate of creatine conversion to creatinine, relative to commercially available CM (Creapure™). Creatine products were analyzed by an independent commercial laboratory using testing guidelines recommended by the United States Pharmacopeia (USP). Each product was incubated in 900ml of pH 1 HCL at 37º +/- 1ºC and samples where drawn at 5, 30 and 120 minutes and immediately analyzed by HPLC (UV) for creatine and creatinine.
In contrast to the claims of All American Pharmaceutical and Natural Foods Corp., the rate of creatinine formation from CM was found to be less than 1% of the initial dose, demonstrating that CM is extremely stable under acidic conditions that replicate those of the stomach. This study also showed that KA supplementation actually resulted in 35% greater conversion of creatine to creatinine than CM. In conclusion the conversion of creatine to creatinine is not a limitation in the delivery of creatine from CM and KA is less stable than CM in the acid conditions of the stomach.
Po przeczytaniu kilku artykułów przeglądowych z ostatnich lat opublikowanych w czasopismach naukowych o najwyższej randze nie mam wątpliwości jaka forma na podstawie przeprowadzonych badań klinicznych uznawana jest obecnie za tą, która najskuteczniej zwiększa poziomu kreatyny w mięśniach i wydolność fizyczną podczas ćwiczeń o wysokiej intensywności.
Zmieniony przez - ellis w dniu 2008-08-05 21:21:00
nie badania lecz mechanizmy... i to jak najdokładniejsze
poza tym warto byłoby przytoczyc Mikołaja Reja
zresztą juz zdanie na wstepie zniechęca- bo widać jakies uprzedzenia.
- czym więc jest KA, należaloby ponowic pytanie bo jesli tym co wcześniej sugerowano w tym poście czy w innych to jest to wbrew elementarnej logice- stąd tez to pytanie?
"Każdy ma w swoim życiu swoje Westerplatte"
Jan Paweł II
"Gorzki to chleb jest polskość"
C. K. Norwid
https://www.facebook.com/FilmyKtoreZmieniajaZycie/photos/a.1433936366899118.1073741828.1433433930282695/1434660943493327/?type=1&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=845830128789824&set=a.163427777030066.27088.100000885337703&type=1&theater
A o mechanizmach ukazujących wyższość KA i innych form ja bym sobie chętnie poczytał, ale w takich artykułach jak ten:
http://www.jissn.com/content/4/1/6
Opublikowany w 2007 w Journal of the International Society of Sports Nutrition przez takich znawców od suplementacji kreatyną jak np: Richard Kreider, czy Mike Greenwood. Tyle, że nie za bardzo jest to możliwe...
Zmieniony przez - ellis w dniu 2008-08-05 22:02:28
chodzi o pewne dziwne tłumaczenia, tych czy innych osób, ktore przedstawilem- wg. mnie nie mają one wiele wspólnego z logiką.
dltego nie przeważając w żadną strone poprostu pytam, prosząc o uzasadnienie, a że bardziej przekonują mnie mechanizmy- żeby powiedziećprostym językiem coś czarno na biłaym- bez żadnych wątpliwości i odcieni
"Każdy ma w swoim życiu swoje Westerplatte"
Jan Paweł II
"Gorzki to chleb jest polskość"
C. K. Norwid
https://www.facebook.com/FilmyKtoreZmieniajaZycie/photos/a.1433936366899118.1073741828.1433433930282695/1434660943493327/?type=1&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=845830128789824&set=a.163427777030066.27088.100000885337703&type=1&theater
Zresztą uznani eksperci tacy jak John Berardi, czy Lyle McDonald również nie bardzo interesują się tym czym jest według producentów KA i dlaczego jest to stabilniejsza forma niż monohydrat.
Ci eksperci odpowiadając np: na pytanie, dlaczego monohydrat kreatyny "zalewa" bardziej niż KA nie odnoszą się do skomplikowanych mechanizmów, ale odpowiadają: "bullshit", nie ma badań do których można byłoby się odnieść by zweryfikować tą kwestię, więc nie ma o czym rozmawiać. Tak w skrócie wyglądają ich odpowiedzi.
Dlatego tak jak już napisałem wolę, czytać artykuły takie jak ten wyżej i z nich czerpię wiedzę;)
Zmieniony przez - ellis w dniu 2008-08-05 23:55:55
ale mniejsza z tym bo i tak jest to nie do końca sprawdzalne- przynajmniej narazie, a rozbieżności jak wspomnialem z życia codziennego i z tych czy innych badań daja sie jednak zauważyć- ale już tutaj wkracza się w sfere coraz wiekszej niejasnośći...
zresztą wracając to tych mechanizmów to jednak ja nie myślalem o mechanizmach zupełnie komercyjnych lecz jak najbardziej obiektywnych... no ale w świetle powyższego -przytoczonych odpowiedzi nt. nawadniania- trudno chyba byłoby o takowe...
"Każdy ma w swoim życiu swoje Westerplatte"
Jan Paweł II
"Gorzki to chleb jest polskość"
C. K. Norwid
https://www.facebook.com/FilmyKtoreZmieniajaZycie/photos/a.1433936366899118.1073741828.1433433930282695/1434660943493327/?type=1&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=845830128789824&set=a.163427777030066.27088.100000885337703&type=1&theater