SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kofeina obniża prawdopodobieństwo zachorowania na chorobę Parkinsona

temat działu:

Zdrowie i Uroda

Ilość wyświetleń tematu: 2493

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 794 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 9279
Na podst. PAP
Mar 18, 2008


Kofeina dostarczana do organizmu np. wraz z wypijaną kawą zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na chorobę Parkinsona - wynika z badań przeprowadzonych przez gdańskich naukowców z Katedry Biologii Molekularnej Uniwersytetu Gdańskiego.

Badania wykazały, że kofeina łączy się z neurotoksynami, odpowiedzialnymi za powstawanie choroby i jest wydalana wspólnie z nimi z organizmu, nie dopuszczając do ich odkładania się w mózgu.

Choroba Parkinsona jest chorobą ośrodkowego układu nerwowego. Polega ona na niedoborze dopaminy, neurotransmitera -substancji pośredniczącej w przekazywaniu impulsów w komórkach nerwowych, niedobór ten związany jest z zanikiem neuronów - komórek nerwowych - w jądrach podkorowych mózgu, strukturach odpowiedzialnych np. za procesy uczenia się i pamięci. W trakcie choroby występuje m.in. sztywność mięśni, drżenie kończyn, języka i warg, spowolnienie, upośledzenie równowagi.

Badania epidemiologiczne wskazywały już wcześniej, że spożywanie napojów zawierających kofeinę obniża ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona. Próbowano szukać mechanizmów dlaczego tak się dzieje, jeden z mechanizmów to blokowanie pewnych receptorów w mózgu przez kofeinę.

"Nasze badania po raz pierwszy na świecie pokazały mechanizm wyłapywania neurotoksyn poprzez tworzenie kompleksów z kofeiną. To może zabezpieczać przed przedostawaniem się neurotoksyn z przewodu pokarmowego" -powiedział w rozmowie z PAP kierownik Katedry Biologii Molekularnej UG, prof. Grzegorz Węgrzyn.

Profesor zastrzegł, że dokładnie nie wiadomo jeszcze jakie są czynniki wywołujące tę chorobę, wskazuje się, że może to być zespół czynników, np. mogą wchodzić w grę uwarunkowania genetyczne, choć zachorowanie na nią nie jest całkowicie zdeterminowane genetycznie.

Naukowcy z Gdańska, w skład zespołu wchodzili także dr Jacek Piosik z Międzyuczelnianego Wydzialu Biotechnologii UG i Akademii Medycznej w Gdańsku oraz doktorantka Katedry Biologii Molekularnej UG Katarzyna Ulanowska, wykazali, że kofeina tworzy nierozpuszczalne kompleksy z neurotoksynami. Kompleksy takie mogą występować w przewodzie pokarmowym gdy neurotoksyny i kofeina znajdą się tam razem. Niebezpieczne dla organizmu związki są "wyłapywane" dzięki czemu nie przedostają się do innych części organizmu.

Kompleksy te mogą być później wydalane z organizmu, gdyż są nierozpuszczalne i nie zachodzi ich wchłaniane. Wiązania pomiędzy cząsteczkami kofeiny i neurotoksyn są dość słabe pod względem chemicznym jednak na tyle efektywne aby "zablokować" neurotoksyny i usunąć je z organizmu.

"Oczywiście trzeba pamiętać, że nie wszyscy mogą bezkarnie pić kawę. Wiązanie neurotoksyn to nie jedyna aktywność kofeiny, podnosi ona np. ciśnienie. Nie znaczy to też, że ten kto będzie pił dziennie 3 czy 5 filiżanek kawy na pewno nie zachoruje, zmniejsza tylko prawdopodobieństwo zachorowania" - zastrzega profesor.

Dodał, że badania epidemiologiczne potwierdziły w praktyce badania naukowców z Gdańska - ludzie pijący stosunkowo dużo kawy rzadziej zapadają na tę chorobę.

"Wyłapanie" przez kofeinę neurotoksyn musi zajść w przewodzie pokarmowym. Nie można kofeiny stosować w celu wychwycenia neurotoksyn poprzez np. iniekcje do krwi, stężenie kofeiny we krwi konieczne do tego, aby spełniła ona swoją prewencyjną rolę było by śmiertelne dla organizmu.

zródła gazeta.pl

Zmieniony przez - kudi88 w dniu 2008-04-02 23:51:04

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
krzykacz Moderator
Ekspert
Szacuny 21774 Napisanych postów 71338 Wiek 41 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 575967
Może coś w tym jest.
Jedni negują inni zalecają.
Prawda pewnie gdzieś po środku.
Wszystko dla ludzi ale z umiarem.

doping & zdrowie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 794 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 9279
dokładnie krzykacz dokładnie
ciekawi mnie co o tym myślą inni użytkownicy ?

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 845 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 14892
Pewnie kofeina ma jakieś pozytywne strony, ale hm... Ja kawy nie pije i nie wydaje mi się ona receptą na zdrowie. Z tym jest tak samo jak z szukaniem na siłę pozytywnych stron picia alkoholu.

Force is what makes the athletic world go round and round and separates the men from the boys.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 308 Wiek 32 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 7227
wg. mnie wszystko na coś dobrze wpływa, i będą takie coś wyłapywać np. ostatnio w gazetce o zdrowiu napisano, że smażone frytki są zdrowe(ja tego nie neguje ale...)...tak można w nieskończoność, a co do wypowiedzi kolegi wyżej z tym alkoholem...dam przykład, lampeczka wina, słyszałeś że "powinno się" pić lampeczkę winka codziennie? (coś tędy)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 845 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 14892
Najlepsza rzecz, jaką przeczytałem to i tak to, że " woda jest nie zdrowa, bo rozrzedza kwasy żołądkowe i jest gorsze trawienie" .

Force is what makes the athletic world go round and round and separates the men from the boys.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 292 Wiek 39 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 2864
już wcześniej (około 2000) były jakieś badania publikowane, jeśli chodzi o wpływ kawy (pozytywny) przy genezie choroby Parkinsona, sog oczywiście, niech się ludzie dowiedzą jaka kawa jest dobra
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
krzykacz Moderator
Ekspert
Szacuny 21774 Napisanych postów 71338 Wiek 41 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 575967
statnio w gazetce o zdrowiu napisano, że smażone frytki są zdrowe - na pewno nie są szkodliwe jak się je umiejętnie - czyli dwukrotnie i w odpowiedniej temp smaży.

doping & zdrowie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 210 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 8750
o rly bo ja zanim doniose filiżanke kawy to już połowa tegoż napoju jest porozlewana po podłodze i dywanach :P
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 292 Wiek 39 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 2864
na pewno nie są szkodliwe jak się je umiejętnie - czyli dwukrotnie i w odpowiedniej temp smaży.-Krzykacz może napisz coś więcej o tym dwukrotnym smażeniu frytek, bo już kilka razy obiło mi się to o uszy, ale nikt nie był w stanie powiedzieć dlaczego powinno się tak robić (poza oczywiście argumentami typu "są smaczniejsze"), często stosuję dietki tluszczowe i wtedy uzupelniam węgiel frytkami ;-P więc na pewno mi się przyda i innym pewnie też
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
krzykacz Moderator
Ekspert
Szacuny 21774 Napisanych postów 71338 Wiek 41 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 575967
Z grubsza chodzi o to, że powinno się frytki smażyć na dwie tury, ale najpierw poddać je wstępnemu gotowaniu. Później smaży się w niższej temp (coś powyżej 100%) muszą odleżeć i ponowne smażenie ale w temp 170 stopni. Nie należy tej temp przekraczać ponieważ wydziela się właśnie ten szkodliwy związek (a jak wiemy wszędzie smaży się frytki powyżej 180 stopni).

Dokładniejszy opis znajdziesz pewnie gdzieś na necie

doping & zdrowie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kiła - gdzie się przebadać - Katowice

Następny temat

przekrwienia na plecach

WHEY premium