Tu masz mega Dużo Tematów i Mega Dużo Przepisów na Temat Koktajli
https://www.sfd.pl/search.asp?wczym=tytul&search=kokta
Jajka na Surowo Są ZŁE
Białko z nich słabo sie przyswaja, na dodatek Salmonela jak dobrze nie sparzysz itp.
Takie jajka na surowo są bezsensu jesli już to kogielmogiel dla smaku tylko
sparz jajka (skorupki) wrzątkiem lub lepiej Wrzuć do garnka z wrzątkiem i zagotuj chwilke i nie bedzie Salmonelli (nie powinno być )
Białka z jajek na surowo są słabo przyswajalne:
-dla surowych jaj przyswajalność białka na poziomie 65%
-dla gotowanych 93%
Z tym że ugotowane jajka (samo białko) przyswai sie bardzo szybko, dodanie żołtka opóźnia wchłonięcie go bo jest troche tłuszczy
W surowych bialkach znajduje sie awidyna, wchlania ona w naszym organizmie biotyne, ktora jest odpowiedzialna m.in. za odpornosc. awidyna pod wplywem wysokiej temperatury ulega zniszczeniu. niszczy ja rowniez tlen wprowadzony wraz z powietrzem podczas ubijania bialek.
dodatkowo surowe bialko jest gorzej strawne.
Tutaj Artykuł -->
http://home.arcor.de/rms_pl/awidyna/awidyna.html
Nie ma w przyrodzie drugiego bardziej doskonałego surowca spożywczego niż jaja. Nikt się nad tym nie zastanawia, że normalnie zniesione i zapłodnione jajo kurze po dostarczeniu energii w postaci ciepła (39 st. C przez 21 dni) przeistacza się w żywy organizm (pisklę), w którym jest układ kostny, mięśniowy, pokarmowy, nerwowy, immunologiczny itd. Powstał żywy organizm zdolny do wzrostu i dalszego rozwoju, jedynie energia była potrzebna do wzbudzenia życia. Zatem wszystkie niezbędne substancje potrzebne do jego stworzenia zawarte są w jaju. Ten właśnie fakt świadczy wystarczająco o jego wartości biologicznej i wskazuje, jak cenne zawiera składniki. Z prostej kalkulacji wynika, że aby w pełni zaspokoić zapotrzebowanie organizmu człowieka na wszystkie składniki niezbędne do funkcji życiowej, wystarczy konsumować jedynie jaja. Stanowią one najlepsze źródło aminokwasów, w tym szczególnie egzogennych, kwasów tłuszczowych, witamin, związków mineralnych. Należy dodać, że proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami chemicznymi, ich treści są idealne, brak jest jedynie witaminy C. Białko jaja zostało uznane przez organizację FAO/WHO za międzynarodowy wzorzec. Przyswajalność poszczególnych składników jest imponująca i nieporównywalna z innymi produktami, na przykład białko jest przyswajalne w 94%, tłuszcz w 95%, węglowodany w 98%, związki mineralne w 76%. Porównajmy - przyswajalność białka zawartego w mleku kształtuje się na poziomie 85%, w ziemniakach 77%, w mięsie 78%, w roślinach strączkowych 40-60%
Zmieniony przez - jabolcokk w dniu 2007-12-18 02:08:35