...
Napisał(a)
cel: posilek przed spaniem na masie. ktory lepszy? patrzac w tabelki (chodzi mi oczywiscie o tluste wersje produktow) zolty wygrywa z twarogiem (wiecej bialka i tluszczu, mniej weglowodanow no i o wiele wiecej wapnia), a przeciez wszedzie w rozpiskach sie widzi twarog. A wiec ktory ser lepszy na posilek przed snem (bo chyba to jest te same wolno wchlanialne bialko kazeinowe, nie?) ??
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
jakos z 5% chyba
a co do zawartpsci tluszczu w twarogach...
zeby zmniejszyc zawartosc tluszczu w mleku stosuje sie mechaniczna metode odwirowania mleka
wiec nie jest to zaden niebezpieczny proces zmniejszajacy wartosci odzywcze mleka (oprocz tluszczu ktory zostanie odwirowany )
a co do zawartpsci tluszczu w twarogach...
zeby zmniejszyc zawartosc tluszczu w mleku stosuje sie mechaniczna metode odwirowania mleka
wiec nie jest to zaden niebezpieczny proces zmniejszajacy wartosci odzywcze mleka (oprocz tluszczu ktory zostanie odwirowany )
"jedynym usprawiedliwieniem bzykania jest to, że jest się pszczołą"
Vince Taylor http://www.sfd.pl/temat287458/
...
Napisał(a)
twaróg półtłusty najlepszy. Po co ci tyle tłuszczu na noc z sera żółtego ?. Jak byś chciał dostarczyć z żółtego 20 gram białka to drugie tyle musisz dostarczyć z tłuszczy. Z drugiej strony najważniejszy jest bilans kaloryczny.
Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.
...
Napisał(a)
jesli chodzi o bilans kaloryczny to tluszcze z zoltego nie sa straszne, tym bardziej ze polepszy sie stosunek kwasow tluszczowych.
Dlaczego poltlusty lepszy? gdzies tu ostatnio na forum byla dyskusja, ze tlusty jest najlepszy bo najmniej przerobiony.
Generalnie szukalem w tabelkach takich produktow zeby ilosc wapnia zaspokoic (bez farmakologii).
Jak wyglada jogurt owocowy na tle naturalnego? o wiele zdrowszy naturalny, czy mozna bez problemu owocowy jesc (smak o wiele lepszy)?
Dlaczego poltlusty lepszy? gdzies tu ostatnio na forum byla dyskusja, ze tlusty jest najlepszy bo najmniej przerobiony.
Generalnie szukalem w tabelkach takich produktow zeby ilosc wapnia zaspokoic (bez farmakologii).
Jak wyglada jogurt owocowy na tle naturalnego? o wiele zdrowszy naturalny, czy mozna bez problemu owocowy jesc (smak o wiele lepszy)?
...
Napisał(a)
to tluszcze z zoltego nie sa straszne
każde kalorie są straszne i nie straszne identycznie jeśli chodzi o bilans kaloryczny
najmniej przerobiony jest półtłusty a najbardziej chudy
owocowy na moje odpada z powodu bardzo dużej ilosći cukrów.
Zmieniony przez - Rothen w dniu 2007-08-30 13:59:55
każde kalorie są straszne i nie straszne identycznie jeśli chodzi o bilans kaloryczny
najmniej przerobiony jest półtłusty a najbardziej chudy
owocowy na moje odpada z powodu bardzo dużej ilosći cukrów.
Zmieniony przez - Rothen w dniu 2007-08-30 13:59:55
Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.
...
Napisał(a)
a ja myslalem ze to tlusty jest najmniej przerobiony.
to teraz chce sie upewnic jak to jest z mlekiem. pije 3,2%, bo to jest najmniej przerobione (bo prosto od krowy ma podobno 7% czyli 3,2% jest najblizej), dobrze pisze?
to teraz chce sie upewnic jak to jest z mlekiem. pije 3,2%, bo to jest najmniej przerobione (bo prosto od krowy ma podobno 7% czyli 3,2% jest najblizej), dobrze pisze?
...
Napisał(a)
Czemu półtłusty najmniej przerobiony?? Naturalne mleko od krowy jest mega tłuste więc czemu ser miałby być po takiej krowie (mleku) średniotłusty??
Bo przecież
Krowa + czynniki wytwarzania sera = pełnotłusty
Krowa + czynniki wytwarzania sera + odtłuszczenie = średniotłusty
Krowa + czynniki wytwarzania sera + odtłuszczanie + odtłuszczanie = chudy
czyli im mniej dróg przebywa mleko = najbardziej naturalne z zachowaniem najcenniejszych składników
Zmieniony przez - Skunksiarz w dniu 2007-08-30 14:52:12
Bo przecież
Krowa + czynniki wytwarzania sera = pełnotłusty
Krowa + czynniki wytwarzania sera + odtłuszczenie = średniotłusty
Krowa + czynniki wytwarzania sera + odtłuszczanie + odtłuszczanie = chudy
czyli im mniej dróg przebywa mleko = najbardziej naturalne z zachowaniem najcenniejszych składników
Zmieniony przez - Skunksiarz w dniu 2007-08-30 14:52:12
Pamiętaj że: K.J.J.N.N.Ś
...
Napisał(a)
tez tak myslalem ze jak krowa ma tluste mleko to tlusty twarog jest najmniej przerobiony. to jak wkoncu jest?? chodzi o jakosc produktu, a nie o stosunek bialka do tluszczy (wkoncu ten dodatkowy tluszcz sie uwzgledni)
...
Napisał(a)
z tego co czytałem w jakimś mądrym artykule, to żółty ser przedostaje się do żył i ... zamula krew, co w przyszłości może odbić się choćby na chorobie wieńcowej, albo zatorach. Ja tam go unikam - zdecydowanie półtłusty twaróg wymiata xD
co do przerobienia, to rzeczy które zawierają tłuszcz w normalnych ilościach, nie są aż tak przerobione. Powiedzmy, jeżeli naturalnie uzyskiwany jest 6% to 4% jest ok. Gorzej już jak kupisz 0,5% albo w ogóle light - taki to sama przeróbka xD
a co do jogurtów to jestem ekto/endo. zawsze byłem zwolennikiem jogurtów owocowych. Ale znalazłem jogurt naturalny bakomy 1,5% tłuszczy z L.casei i wzbogaconym wapniem - pycha. Nie ukrywam też, że raz na tydzień pozwalam sobie na 2% wiśniowy firmy milko - też pychotka :P
pozdrawiam
co do przerobienia, to rzeczy które zawierają tłuszcz w normalnych ilościach, nie są aż tak przerobione. Powiedzmy, jeżeli naturalnie uzyskiwany jest 6% to 4% jest ok. Gorzej już jak kupisz 0,5% albo w ogóle light - taki to sama przeróbka xD
a co do jogurtów to jestem ekto/endo. zawsze byłem zwolennikiem jogurtów owocowych. Ale znalazłem jogurt naturalny bakomy 1,5% tłuszczy z L.casei i wzbogaconym wapniem - pycha. Nie ukrywam też, że raz na tydzień pozwalam sobie na 2% wiśniowy firmy milko - też pychotka :P
pozdrawiam
...
Napisał(a)
"Żółty ser przedostaje się do żył"
"Wszystko jest trucizną i nic nią nie jest, wszystko jest kwestią tylko dawek"
Polecane artykuły