Do: maarcin91
Jaja zawsze uważane były za bardzo zdrowe i pożywne, aż do momentu, gdy odkryto istnienie cholesterolu i jego wpływu na choroby serca. Jak się okazało żółtko jaja zawiera duże jego ilości i to właśnie nadszarpnęło jego reputację. Dietetycy wymyślili prostą zależność: jajka to cholesterol, a w konsekwencji choroba serca. Na szczęście w ciągu ostatnich kilkunastu lat, zburzono ten pogląd i zwrócono jajom ich honorowe miejsce w naszym jadłospisie. Obecnie wiadomo, że cholesterol jest potrzebny do wytwarzania hormonów, żółci i
witaminy D. Organizm otrzymuje go nie tylko z tego co jemy, ale sam potrafi go wytworzyć. Jak się okazuje jest bardzo wiele innych czynników, które mają wpływ na poziom cholesterolu, a są to: rodzinne obciążenie, wiek, płeć, cukrzyca, waga, sylwetka, poziom aktywności fizycznej i oczywiście zwyczaje żywieniowe. Przy czym cholesterol pochodzący z tego co jemy ma bardzo mały udział w poziomie cholesterolu we krwi.
W ciągu ostatnich kilkunastu lat przeprowadzono wiele badań w celu sprawdzenia wpływu spożywania jajka na poziom cholesterolu we krwi. A oto wyniki niektórych z nich:
Plastic Dot/Light Bkgnd/red_dot.gif trzynastu pacjentów Highland Hospital w Okland w Kalifornii zjadało 15 jajek dziennie w ciągu trzech tygodni. Po tym okresie nie stwierdzono znacznego wzrostu poziomu cholesterolu w ich krwi, za wyjątkiem dwóch pacjentów, cierpiących na inne choroby,
Plastic Dot/Light Bkgnd/red_dot.gif ciekawe badania przeprowadzono w Stanach Zjednoczonych w Bostonie. Przetestowano tam 600 Irlandczyków między wiekiem 30 i 60 lat, którzy mieszkali w Bostonie przez 10 lub więcej lat. Poddano też badaniom ich braci, którzy nigdy nie opuścili Irlandii. Podczas dwóch tygodni Irlandczycy jedli dwa razy więcej jajek niż ich amerykańscy bracia. Okazało się, że mieszkańcy Irlandii mieli w rezultacie mniejszy poziom cholesterolu we krwi niż mieszkańcy USA, a ich serce było od 2 do 6 razy zdrowsze,
Wiec jajkocholesterol ma sie jak piernik do wiatraka