Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.
...
Napisał(a)
czyli jest taka opcja ze komorki miesniowe moga zawierac tluszcz czy nie?
...
Napisał(a)
Czytaj uważnie: to nie musi być tłuszcz. to mogą być wstrzyknięte w mięso dodatki; solanka, papier toaletowy itd. nie przytyjesz od tego, więc spokojnie możesz jeść
zdr
Poza tym najlepiej sprawdzić w tabelach, czy i ile dane mięso zawiera tłuszczu.
Odpowiadając jednak na Twoje pytanie: czyli jest taka opcja ze komorki miesniowe moga zawierac tluszcz czy nie?
Tak, mogą.
zdr
Poza tym najlepiej sprawdzić w tabelach, czy i ile dane mięso zawiera tłuszczu.
Odpowiadając jednak na Twoje pytanie: czyli jest taka opcja ze komorki miesniowe moga zawierac tluszcz czy nie?
Tak, mogą.
Beatus, qui prodest, quibus potest
...
Napisał(a)
charon - sprawdzanie w tabelach ile % tluszczu ma wedlina jest conajmniej smieszne jesli nie d****ne
jesli nawet znajdziemy wyrob o tej samej nazwie to kazdy producent moze robic to na wlasny sposob
to nie ryz i piersi z kurczaka...
co do papieru itd - nie sadze aby moglo sie to w ten sposob rozejsc
i dodaje zdjecie dla zobrazowanai sytuacji o ktorej mowie
czy mieso w miejscu nr 1 i nr 2 zawieta tyle samo tluszczu?
Zmieniony przez - rsx-r w dniu 2007-01-18 01:42:12
...
Napisał(a)
Ja pisałem o "normalnym" mięsie. Wędlin w ogóle bym nie ruszał - polecam przeczytać posty o ich wyrobie (w wybranych postach działu). Z jednego kilograma mięsa można zrobić 2kg wysokogatunkowej szynki.
Ok, już wiem o co Ci chodzi. Włókna mięśniowe mogą mieć różny kolor ze względu na różny ich rodzaj i zawartość mioglobiny (przykład noga kurczaka vs pierś).
W przypadku wędliny o różnicy koloru stanowi różna zawartość mioglobiny i jej form. Na zewnątrz, gdzie jest więcej tlenu oraz pod wpływem czynników redukujących występujących w mięsie (naturalnie lub dodanych sztucznie) mioglobina łączy się z tlenem i przybiera kolor jasny, wewnątrz natomiast zostaje mioglobina (kolor czerwony). Gdy wspomniane czynniki redukujące zaczynają zanikać, rozkładają się, mioglobina pod wpływem tlenu ulega przemianie do metmioglobiny nadającej mięsu kolor brunatny. Mam nadzieję, że wszystko jest już jasne.
Ok, już wiem o co Ci chodzi. Włókna mięśniowe mogą mieć różny kolor ze względu na różny ich rodzaj i zawartość mioglobiny (przykład noga kurczaka vs pierś).
W przypadku wędliny o różnicy koloru stanowi różna zawartość mioglobiny i jej form. Na zewnątrz, gdzie jest więcej tlenu oraz pod wpływem czynników redukujących występujących w mięsie (naturalnie lub dodanych sztucznie) mioglobina łączy się z tlenem i przybiera kolor jasny, wewnątrz natomiast zostaje mioglobina (kolor czerwony). Gdy wspomniane czynniki redukujące zaczynają zanikać, rozkładają się, mioglobina pod wpływem tlenu ulega przemianie do metmioglobiny nadającej mięsu kolor brunatny. Mam nadzieję, że wszystko jest już jasne.
Beatus, qui prodest, quibus potest
...
Napisał(a)
dzieki za odpowiedz - o cos takiego mi chodzilo
piszesz zeby nie jesc wedlin - jak wiec wyobrazasz sobie chocby troche zroznicowana diete dla czlowieka ktory nie moze spedzic calego dnia w domu i sklepie?
biorac do siebie wszystkie rady z tego dzialu do jedzenia zostaje jedynie ryz piersi z kurczaka tunczyk i oliva z oliwek
chore...
piszesz zeby nie jesc wedlin - jak wiec wyobrazasz sobie chocby troche zroznicowana diete dla czlowieka ktory nie moze spedzic calego dnia w domu i sklepie?
biorac do siebie wszystkie rady z tego dzialu do jedzenia zostaje jedynie ryz piersi z kurczaka tunczyk i oliva z oliwek
chore...
...
Napisał(a)
Nadinterpretacja - tak jednym słowem można opisać to co napisałeś wyżej.
Nikt Ci nie każe jeść tylko piersi kurczaka. Możesz jeść różne rodzaje mięsa przyrządzone na różne sposoby. Charon poradził Ci jedynie byś unikał wędlin, których produkcja pozostawia wiele do życzenia.
Nikt Ci nie każe jeść tylko piersi kurczaka. Możesz jeść różne rodzaje mięsa przyrządzone na różne sposoby. Charon poradził Ci jedynie byś unikał wędlin, których produkcja pozostawia wiele do życzenia.
Polecane artykuły