SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Czy smażenie i pieczenie zwiększa bilans kaloryczny potrawy?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 8616

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a) Temat przeniesiony przez Charon z działu Odchudzanie.
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 235 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 5484
Witam, pytanko tak jak w temacie. Mówiąc o smażeniu mam na myśli oczywiście smażenie na teflonie, bez kropli oleju. Przyznam szczerze, że chętnie zjadłbym sobie np. smażonego cyca, a nie w kółko taki rozgotowany jakiś:D

pozddrawiam
Al
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 47 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 2478
Odpowiedź na pytanie wielkiego_ala:
Z fizycznego punktu widzenia wzrost temperatury (gotowanie, smażenie, pieczenie) wiąże się ze wzrostem energii. Doprowadzając energię cieplną do posiłku zwiększamy całkowitą ilość jego energii. Jeśli zjemy go w takiej postaci to powinniśmy przyjąć większą ilość energii niż z produktu nieobrobionego termicznie (oczywiście mowa o podgrzewaniu bez użycia substancji dodatkowych jak np. olej).
Natomiast spożywanie zimnych produktów (np. chłodnych napojów) powoduje, iż organizm musi zużyć pewną porcję energii by je podgrzać do temperatury jaka panuje wewnątrz.
Oczywiście produkt o zbyt wysokiej temperaturze też jest nieodpowiedni, gdyż nadmiar ciepła musi zostać wydalony z organizmu a na ten proces również zużywa się jakąś porcję energii.

Jakie ma to znaczenie w rzeczywistości i jak duże są to ilości energii?
Podejrzewam, iż nie warto zaprzątać sobie tym głowy, a co najwyżej starać się nie spożywać drastycznie zimnych lub zbyt gorących posiłków.

Tylko zdechłe ryby płyną z prądem !

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Jak nie dodasz oliwy to nie, bo niby jak? Jak dodasz łyżeczkę to też się nic nie stanie a smak się poprawi.
1

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 235 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 5484
Ale oliwa dopiero po smażeniu? Bo podobno na oliwie sie nie powinno smażyć:)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Można smażyć, ale nie za długo (z 15 min) i szkoda extra vergine.

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 235 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 5484
A czy do tego mogę spokojnie dodawać różne przyprawy typu chili, pieprz, cebula, czosnek itp? Oczywiście nie mam tu na myślij przypraw typu vegeta wypełnionych cukrem i innymi sztucznymi badziewiami
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Oczywiście, po to one są

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 235 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 5484
ok, dzięki. Dzisiaj na drugie śniadanko do szkoły usmazyłem piersi z kurczxaka w kostce z chlebem razowym, pomidorem i cebulą. Polecam!:)
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 27 Napisanych postów 1775 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28109
Nie bede zakładał nowego tematu wiec tutaj sie zapytam... co sadzicie o smazeniu na oleju lnianym (pare min max 10)??
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 90 Napisanych postów 15094 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 101723
nie!!

"Jak kraść, to miliony.
Jak ruchać, to księżniczki"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 477 Wiek 37 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 11381
A coś więcej może?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 9203 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 29034
Nie bede zakładał nowego tematu wiec tutaj sie zapytam... co sadzicie o smazeniu na oleju lnianym (pare min max 10)??

samobójstwo!

olej lniany to w wiekszosci tluszcze wielonienasycone, wiec masakra wolnorodnikowa gwarantowana

http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta - nie śmiać się

Następny temat

makrela po treningu?

WHEY premium