...
Napisał(a)
Dokładnie... ja znalazłem w sklepie kasze gryczaną z warzywami która na 100g zawiera jedyne 11,7 g WW ale po ugotowaniu.. dla mnie świetna sprawa bo moge jej wszamać wuęcej.. ALE CZY NA PEWNO WIERZYC TEJ WARTOSCI ODŻYWCZEJ NA OPAKOWANIU ???/ MYŚLE ŻE Takkkkk... jak dla mnie ok ..pozdro
...
Napisał(a)
jesli mamy byc dokladni , opierajmy sie jednak na danych o produktach w stanie surowym - wtedy wartosci sa niezmienne, nawet gdy wezmiemy 100g jakiegos produktu i rozgorujemu do do wagi 300 lub 400g to ilosc wegli bedzie nie zmienna , zjemy tylko wiecej wody (to do kasz, makaronow, ryzu).
w przyp. mies tez proponuje sie porzec jednak na porcjii w stanie surowym, nawet po ugotowaniu, czy smazeniu, pieczeniu ilosc bialka bedzie podobna , strata 10% wyniknie ze spalenia tkanki na powierzchni ( smazenie, pieczenie) lub w przyp. gotowania strata ta bedzie zalezna od liosci wyplukanych bialek tkanki lacznej lub miesniowej ( tzw sok jaki powstaje np podczas gotowania kuraka w rosole). jak widac zjemy te sama ilosc wegli czy bialek , a jedynie wiecej lub mniej wody ( nie poruszam tu tematu zmian zawartosci skladnikow odzywczych bo do tego trzeba kilku stron pisanminy)
uwazam ze wazenie przed obrobka dla nas jest miarodajne , wazenie po obrobce jest miarodajme dla zywienia zbiorowego.
pozdr
mc
w przyp. mies tez proponuje sie porzec jednak na porcjii w stanie surowym, nawet po ugotowaniu, czy smazeniu, pieczeniu ilosc bialka bedzie podobna , strata 10% wyniknie ze spalenia tkanki na powierzchni ( smazenie, pieczenie) lub w przyp. gotowania strata ta bedzie zalezna od liosci wyplukanych bialek tkanki lacznej lub miesniowej ( tzw sok jaki powstaje np podczas gotowania kuraka w rosole). jak widac zjemy te sama ilosc wegli czy bialek , a jedynie wiecej lub mniej wody ( nie poruszam tu tematu zmian zawartosci skladnikow odzywczych bo do tego trzeba kilku stron pisanminy)
uwazam ze wazenie przed obrobka dla nas jest miarodajne , wazenie po obrobce jest miarodajme dla zywienia zbiorowego.
pozdr
mc
IHS TEAM
...
Napisał(a)
czyli zarcie nie traci nic z wartosci odzywczych podczas obrobki termicznej ? (mowie o ryzu, platkach, kaszy, miesie itd)
http://wicek-lampy.cba.pl/
"profesjonalna" naprawa
...
Napisał(a)
traci ale sa to male %
zalezy tez od temperatury(im wyzsza tym bardziej traca)
od sposobu (najlepiej na parze)
i od dlugosci(im dluzej tym wiecej traca)
Zmieniony przez - k3ho w dniu 2006-10-20 15:19:06
zalezy tez od temperatury(im wyzsza tym bardziej traca)
od sposobu (najlepiej na parze)
i od dlugosci(im dluzej tym wiecej traca)
Zmieniony przez - k3ho w dniu 2006-10-20 15:19:06
...
Napisał(a)
evver zajmij sie cie powazniejszymi tyematami. co do strat podczas obr, termicznej zywnosci straty te dotycza glownie witamin, w mniejszym stopniu mineralow a w marginalnym skladnikow energetycznych jak bialka tluszcze i wegle.
pisze art, w ujeciu praktycznym na ten temat , jak sie ukaze w kif to go wkleje tez i dla spolecznosci sfd.
poZdr
mc
pisze art, w ujeciu praktycznym na ten temat , jak sie ukaze w kif to go wkleje tez i dla spolecznosci sfd.
poZdr
mc
IHS TEAM
Polecane artykuły