Najczęściej spotykana jest lecytyna sojowega, która dostępna jest w kapsach, granulkach lub płynie. W naturalnej formie lecytyna występuje też w żółtku jajek. Lecytyna jest jednym z naturalnych składników bioaktywnych. Jako fosfolipid pełni wielorakie funkcje w organizmie, co czyni ją (podobno) jednym z najcenniejszych środków zarówno profilaktycznych jak i terapeutycznych. składa się z choliny i inozytolu w ich optymalnie wchłanialnych formach. Cholina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania czachy , błon komórkowych , oraz wątroby (jako składnik syntezowanych tam lipoprotein a także środek lipotropiczny, tzn. pomagający usuwać z niej tłuszcz).suplementacją choliną wskazana jest w chorobach zahamowania wzrostu, problemów z zapamiętywaniem oraz stłuszczenia lub ogólnego uszkodzenia wątroby. Inozytol jest składnikiem błon komórkowych, substancją lipotropiczną oraz wspomagajacą metabolizm tłuszczów. warto nadmienić iż około 50% lecytyny stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), głownie kwas linolowy, który jak powszechnie wiadomo nie może być syntetyzowany w organizmie, stąd jego regularne spożywanie jest niezbędne dla optymalnego funkcjonowania organizmu. Szczególnie ważną rolę odgrywa on jako prekursor tzw. prostaglandyn - hormono-podobnych substancji o właściwościach przeciw-zapalnych, przeciwskrzepowych, regulujących ciśnienie tętnicze krwi oraz jej gęstość. Zażywanie go jest wskazane w takich stanach chorobowych skóry jak egzema lub łuszczyca, przy nadciśnieniu, podwyższonej krzepliwości krwi (zakrzepicy), w
zespole napięcia przedmenstrualnego, w schorzeniach zapalnych stawów
(artretyzm, reumatyzm).
Lecytyna jako składnik błon komórkowych, ma istotny wpływ na międzykomórkową wymianę witamin i minerałów w całym organiźmie człowieka. Lecytyna ma korzystny wpływ nie tylko na funkcje trawienne wątroby (produkcja żółci), ale też na jej funkcje hormonalne i immunologiczne. Pomaga ona w hamowaniu niepożądanych procesów utleniania, przeciwdziała procesowi starzenia się, zapobiega marskości wątroby oraz jej stłuszczeniu. Pomaga ona też w redukcji uszkodzeń samej wątroby, jak też ogranicza powstawanie kamieni w woreczku żółciowym. Cholina z lecytyny niezbędna jest dla właściwego funkcjonowania wątroby głównie jako środek lipotropowy, tzn. umożliwiający transport tłuszczu w wątrobie i krwiobiegu. Stąd wynika jej szczególna rola w takich schorzeniach jak: depresje, miażdżyca tętnic czy marskość wątroby.
Lecytyna pomaga zemulgować cholesterol redukując w ten sposób tworzenie
patologicznych złogów tłuszczowych w organizmie. Tam, gdzie taki proces był
już zapoczątkowany, pomaga usuwać cholesterol oraz odgrywa rolę w utrzymaniu jego prawidłowego poziomu we krwi, ponadto cholina jest substratem do produkcji acetylocholiny, ważnego neuroprzekaźnika w centralnym i autonomicznym układzie nerwowym. Acetylocholina odgrywa dużą rolę w procesie zapamiętywania i uczenia się. Stąd też zażywanie lecytyny może być korzystne w profilaktyce choroby Alzheimera. Lecytyna wskazana jest również w stanach depresyjnych.
Ten cudowny preparat podwyższa także aktywność grasicy, regulując w ten sposób odporność komórkową. Jest to szczególnie istotne w stanach nadwrażliwości pokarmowych. Stąd lecytyna zalecana jest w stanach alergii pokarmowych. Wniosek: ludzie, jedzcie lecytynę. Lecytyna rządzi