Dziś poczytałem trochę o żródłach tłuszczu w zdrowej diecie i mam kilka pytań o ilości i proporcje poszczególnych kw.tłuszczowych w zdrowej diecie..Myśle że fachowa odpowiedż pozwoli zebrać najważniejsz informacje:
1.Jaki powinien być stosunek posczególnych kw.tłuszcz w diecie?
2.Jakie powinny być proporcje między kwasami z grupy n-3 a n-6.
3.Czy tran jest dobrym żródłem n-3 czy może lepiej spożywać olej lniany.
4.Czy jeżeli spożywamy głównie margaryny i olej rzepakowy a raz w tygodniu zjemy tłustą rybę to zaspokajamy normy spożycia na n-3.(i nie ma co kombinować z tranem bądż olejem lnianym)
5.Czy nadmiar NNKT w diecie jest niekorzystny a jeżeli tak to jakiej ilości lepiej nie przekraczać?
6 Jeżeli już stosujemy olej lniany bądż tran to jakiej ilości dziennie są zalecane.