SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Transgeniczne świnie produkują kwasy tłuszczowe

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3132

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51581 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Naukowcy otrzymali genetycznie modyfikowane świnie produkujące wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 - donosi najnowszy numer "Nature Biotechnology".

Kwasy tłuszczowe można podzielić na nasycone i nienasycone, zależnie od budowy chemicznej. Nasycone kwasy tłuszczowe, występujące głównie w tłuszczach stałych, zwierzęcych, ich nadmiar podnosi poziom cholesterolu we krwi, zwiększa krzepliwość krwi i w efekcie może zwiększać ryzyko zawału serca bądź udaru. Natomiast nienasycone kwasy tłuszczowe, występujące głównie w olejach roślinnych (np. oliwie z oliwek) oraz tłuszczu ryb i ssaków morskich, obniżają poziom trójglicerydów i "złego" cholesterolu we krwi, zapobiegają więc miażdżycy i chorobom układu krążenia.

Szczególnie zdrowie są wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 oraz omega-6. Kwasy omega-3 są też niezwykle ważne dla prawidłowej budowy komórek nerwowych, szczególnie kory mózgowej oraz siatkówki oka. Spożywanie kwasów omega-3, szczególnie DHA, przez kobiety ciężarne i karmiące piersią wspomaga prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka. Odpowiedni poziom i proporcje między kwasami omega-3 oraz omega-6 zmniejszają także ryzyko reakcji alergicznych, poprawiają zdolności uczenia się i zapamiętywania, oraz hamują stany depresyjne i obniżają stres i związaną z nim agresję.

Jeżeli więc wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są tak korzystne dla naszego zdrowia, należy spożywać ich jak najwięcej. I tutaj zaczyna się problem. Aby dostarczyć organizmowi dostateczną ilość kwasów omega-3, powinniśmy zjadać co najmniej 300g ryb morskich tygodniowo, podczas gdy statystyczny Europejczyk spożywa mniej niż połowę tej ilości. Co gorsza, zanieczyszczenie środowiska spowodowało, że w mięsie ryb coraz więcej jest metali ciężkich, m.in. rtęci, co dodatkowo ogranicza ich spożycie.

Grupa naukowców pod kierunkiem Yifana Dai z Uniwersytetu w Pittsburgu, Jinga Kanga z Harvard Medical School oraz Randalla Prathera z Uniwersytetu Missouri-Columbia otrzymała genetycznie modyfikowane świnie, które produkują duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

Świnie te zawierają gen zwany fat-1, który koduje enzym przerabiający kwasy tłuszczowe omega-6 w omega-3.

Mięso takich zwierząt może zatem stać się alternatywą dla ryb. Konieczne są jednak dodatkowe badania nad bezpieczeństwem jego spożywania przez ludzi, zanim genetycznie modyfikowana wieprzowina trafi na półki sklepowe.

laboratoria.net

Ciekawa sprawa nie :D? Rozwiązało by to dużo problemów.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 2453 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 37671
moze omega-3 by staniala

a great flame follows a little spark

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51581 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
a tam, kupował byś swiniaka i sie nie bal o cholesterol :D:D.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51581 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
było- ban
swoją drogą to coż śwniak= sie tłusta rybka morska, ciekawa alternatywa
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 2453 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 37671
ja nie jadam za bardzo miesa bo mi sie je.bac z tym zabardzo nie chce, zawsze mi sie psuje w lodowce i wyrzucam :/

a great flame follows a little spark

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51581 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
tylko prosiak tanszy duzo od ryby i to jest plus :D:D.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51581 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
tylko co się stanie jak sobie usmażymy takiego świniaka- omega 3 nie powinno się chyba poddawać smażeniu ?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

dieta CKD vs tłuszcz

Następny temat

Proszę o jakąś dietę

forma lato