..a ja rosnę i rosnę - latem, zimą, jesienią na wiosnę ;D
...
Napisał(a)
W takim ze polecasz jedzenie 1 jajka i 3 bialek. Jadamy cale jaja, i na pewno bedzie to zdrowsze.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
mysle ze nie chodzilo mu o stosunku bialko-zoltko, a o to ze w jajecznicy bialko ulega scieciu!!
...
Napisał(a)
jak domer jajka to temat na czasie w naszym dziale i napewno znajdziesz sobie info o tym ze warto je jesc cale, niektorzy juz nie maja sily pisac poraz enty ze zoltko zawiera lecytyne, witaminy, zdrowe tluszcze....
...
Napisał(a)
ehh...jem juz pare dni 4 jajka dziennie i mam taki problem ze zaczynaja mi sie brzydzic...jak Wy z tym walczycie, moze jakies ciekawe przpiesy eheheh
??ja chyba sobie to rozloze na porcje bo jem 4 na raz i juz sie mi zle robi...ale jem je bo jajka sa dosc tanim zrodlem bialka jak na moja kieszen wiec je musze jesc...mam 82kg wagi moze powinienem jesc wiecej niz 4 dziennie(oczywiscie wiecej by przybrac masy :) ) ??pzdr
??ja chyba sobie to rozloze na porcje bo jem 4 na raz i juz sie mi zle robi...ale jem je bo jajka sa dosc tanim zrodlem bialka jak na moja kieszen wiec je musze jesc...mam 82kg wagi moze powinienem jesc wiecej niz 4 dziennie(oczywiscie wiecej by przybrac masy :) ) ??pzdr
...
Napisał(a)
a masz diete?
ja jem raz jajecznice, raz paste z serem bialym, na twardo, urozmaicam
ja jem raz jajecznice, raz paste z serem bialym, na twardo, urozmaicam
...
Napisał(a)
diety nie mam...jem te produkty ktore zawieraja duzo bialka, malo tluszczow, duzo weglowodanow przyswajalnych itepe...kieruje sie swoja wiedza tutaj zdobyta i w innych artykulach. Wiem ze dieta jest rzecza bardzo wazna ale na razie niezbyt mnie stac na nia wiec jem duzo i tak jak napisalem.
//jesz jajecznice..ok ale bialko sie scina w jejecznicy z tego co wiem wiec w tym wypadku niewiele "dostarcze" sobie bialka pod ta postacia...chyba ze sie myle
//jesz jajecznice..ok ale bialko sie scina w jejecznicy z tego co wiem wiec w tym wypadku niewiele "dostarcze" sobie bialka pod ta postacia...chyba ze sie myle
...
Napisał(a)
bialko podczas kazdej obrobki termicznej sie scina wiec jedz i nie martw sie bo dostarczysz jego odpowiednia ilosc
co do diety to zdanie:re zawieraja duzo bialka, malo tluszczow, duzo weglowodanow przyswaj tluszcze to podstawa , wiec wez sie za ulozenie diety, ktora wcale nie musi byc droga
co do diety to zdanie:re zawieraja duzo bialka, malo tluszczow, duzo weglowodanow przyswaj tluszcze to podstawa , wiec wez sie za ulozenie diety, ktora wcale nie musi byc droga
...
Napisał(a)
A oto jeszcze jedna zaleta spożywania jajek:
Należy zaznaczyć, że w surowym jajku znajduje się awidyna, która wiąże trwale biotynę i uniemożliwia jej wykorzystanie. Podczas gotowania jaja następuje denaturacja awidyny dzięki czemu biotyna staje się w pełni przyswajalna.
FUNKCJE WITAMINY H W ORGANIZMIE
* Wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry oraz włosów
* Uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych.
* Współdziała w przemianie aminokwasów i cukrów.
* Wpływa na układ immunologiczny.
* Uczestniczy z witaminą K w syntezie protrombiny (odpowiedzialna za krzepliwość krwi).
* Bierze udział w reakcjach przenoszenia grup karboksylowych
SKUTKI NIEDOBORU I NADMIARU WITAMINY H
Hipowitaminoza (niedobór)
* Łuszczycowe zmiany skóry na dłoniach, nogach i ramionach, wysuszenie i przebarwienia skóry oraz błon śluzowych.
* Podwyższenie poziomu cholesterolu i barwników żółciowych we krwi.
* Bóle mięśniowe, osłabienie i apatia.
Hiperwitaminoza (nadmiar)
* Do tej pory nie określono toksycznego wpływu biotyny na organizm ludzki.
DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE NA WITAMINĘ H
Witamina H (Biotyna) należy do witamin, które podobnie jak kwas pantotenowy nie są umieszczane w normach żywieniowych. Nieznane są także typowe objawy awitaminozy u człowieka. Część zapotrzebowania na biotynę jest pokrywana przez mikroflorę jelitową.
Należy zaznaczyć, że w surowym jajku znajduje się awidyna, która wiąże trwale biotynę i uniemożliwia jej wykorzystanie. Podczas gotowania jaja następuje denaturacja awidyny dzięki czemu biotyna staje się w pełni przyswajalna.
FUNKCJE WITAMINY H W ORGANIZMIE
* Wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry oraz włosów
* Uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych.
* Współdziała w przemianie aminokwasów i cukrów.
* Wpływa na układ immunologiczny.
* Uczestniczy z witaminą K w syntezie protrombiny (odpowiedzialna za krzepliwość krwi).
* Bierze udział w reakcjach przenoszenia grup karboksylowych
SKUTKI NIEDOBORU I NADMIARU WITAMINY H
Hipowitaminoza (niedobór)
* Łuszczycowe zmiany skóry na dłoniach, nogach i ramionach, wysuszenie i przebarwienia skóry oraz błon śluzowych.
* Podwyższenie poziomu cholesterolu i barwników żółciowych we krwi.
* Bóle mięśniowe, osłabienie i apatia.
Hiperwitaminoza (nadmiar)
* Do tej pory nie określono toksycznego wpływu biotyny na organizm ludzki.
DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE NA WITAMINĘ H
Witamina H (Biotyna) należy do witamin, które podobnie jak kwas pantotenowy nie są umieszczane w normach żywieniowych. Nieznane są także typowe objawy awitaminozy u człowieka. Część zapotrzebowania na biotynę jest pokrywana przez mikroflorę jelitową.
Polecane artykuły