Body composition and hormonal responses to a carbohydrate-restricted diet.
Volek JS, Sharman MJ, Love DM, Avery NG, Gomez AL, Scheett TP, Kraemer WJ.
Human Performance Laboratory, Department of Kinesiology, University of Connecticut, Storrs, CT 06269-1110, USA.
The few studies that have examined body composition after a carbohydrate-restricted diet have reported enhanced fat loss and preservation of lean body mass in obese individuals. The role of hormones in mediating this response is unclear. We examined the effects of a 6-week carbohydrate-restricted diet on total and regional body composition and the relationships with fasting hormone concentrations. Twelve healthy normal-weight men switched from their habitual diet (48% carbohydrate) to a carbohydrate-restricted diet (8% carbohydrate) for 6 weeks and 8 men served as controls, consuming their normal diet. Subjects were encouraged to consume adequate dietary energy to maintain body mass during the intervention. Total and regional body composition and fasting blood samples were assessed at weeks 0, 3, and 6 of the experimental period. Fat mass was significantly (P <or=.05) decreased (-3.4 kg) and lean body mass significantly increased (+1.1 kg) at week 6. There was a significant decrease in serum insulin (-34%), and an increase in total thyroxine (T(4)) (+11%) and the free T(4) index (+13%). Approximately 70% of the variability in fat loss on the carbohydrate-restricted diet was accounted for by the decrease in serum insulin concentrations. There were no significant changes in glucagon, total or free testosterone, sex hormone binding globulin (SHBG), insulin-like growth factor-I (IGF-I), cortisol, or triiodothyronine (T(3)) uptake, nor were there significant changes in body composition or hormones in the control group. Thus, we conclude that a carbohydrate-restricted diet resulted in a significant reduction in fat mass and a concomitant increase in lean body mass in normal-weight men, which may be partially mediated by the reduction in circulating insulin concentrations. Copyright 2002, Elsevier Science (USA). All rights reserved.
Dwunastu zdrowych mężczyzn o normalnej wadze i diecie w której węglowodany stanowiły 48% przez 6 tygodni stosowało dietę w której węglowodany stanowiły 8%(dodatkowo 8 badanych pozostało przy swojej diecie dla porównania wyników). Kaloryczność diety była tak ustalona by spełniać zapotrzebowanie. Po 6 tygodniach zaobserwowano spadek tkanki tłuszczowej o ~3,4 kg i wzrost LBM o ~1,1 kg. Insulina -34%(główny powód utraty tkanki tłuszczowej). Wzrost całkowitej tyroksyny +11% i wolnej +13%. Nie było wyraźniej różnicy w poziomie całkowitego i wolnego testosteronu, globuliny wiążącej hormony płciowe, czynnika wzrostu insulinopodobnego IGF-1, glukagonu, trijodotyroniny, kortyzolu.
Wynik jest mocno na plus diety low carb, niestety nie ma darmowego dostępu do całości. Taki, a nie inny wynik może wynikać z faktu, że ilość białka podczas takich badań jest najczęściej większa. Można oczywiście znaleźć kilka badań zupełnie tego nie potwierdzających, szczególnie w dłuższym rozliczeniu. Na uwagę zasługuję fakt, że było przeprowadzone na normalnych mężczyznach, a nie na otyłych kobietach jak zwykle. Druga uwaga to kaloryczność diety, która nie zakładała deficytu. Prosty wniosek o którym zawsze mówię oceniając dietę low carb zawierająca od samego początku -500 kcal. Po co ten deficyt?!. W pierwszych dniach/tygodniach ketozy deficyt będzie nawet, jeśli go nie planujemy ze względu np: na kaloryczność ciał ketonowych, dodatkowo organizm musi się przyzwyczaić do diety.
Zmieniony przez - ellis w dniu 2006-03-30 11:28:12