SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wszystko o JAJKACH wejdź i czytaj :=)

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 72063

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Wydaje mi sie ze smazone moga stracic na wartosci a co do reszty to nie wiem moze surowe zeczywiscie sa lepsze :D.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
W surowym jajku występują antyenzymy, utrudniające trawienie białka - np. owomukoid i owoinhibitor, które są inhibitorami trypsyny (enzymu trawiącego białka w dwunastnicy). Istnienie ich jest związane z ochroną zarodka przed bakteriami a raczej przed ich enzymami. W gorącej wodzie te antyenzymy jak i inne, np. awidyna są niszczone.

Białko jaja się przyswoi, ale w mniejszym stopniu niż np. ugotowane na miękko.

ugotowane - 90%
surowe - 50%

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 1129 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 5742
Najlepiej wg Mnie i sporo takich opini poszło na wcześniejszych stronach że jest dobrze gotować na miękko... jesli juz ktos gotuje na twardo to nie nalezy takze gotowac po 10 min tylko jakos malo dosc ma takze znaczenie jesli na twardo sie gotuje ile czasu to sie robi...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 89 Napisanych postów 6889 Wiek 40 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 100566
charon a co do smażonych masz dane jakies
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 1129 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 5742
ZA bardzo smażyć wg Mnie nie można olej jest nie zdrowy zabardzo na smazeniu, zwlaszcza dlugim smazeniu, ale nei chce sie wypowiadac, niech ktos bardziej wtajemniczony w te klocki sie wypowie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Tez jestem ciekawy bo akurat codziennie albo nawet i 2 razy dziennie jem smazone hyhy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
buby, nie mam dokładnych wartośći, bo nigdy to mnie nie obcodziło a szukać mi się nie chce Przyswajanie białka jaja jest następujące: gotowane na miękko -> sadzone -> gotowane na twardo. Różnice jednak są pradopodobnie na tyle małe, że nie ma się co przejmować. Nie popadajmy w skrajności. Po co jeść jajka w formie, której nie lubimy.. dla dodatkowych 5g białka? Oczywiście nie mówię o surowych

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 2453 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 37671
smaczniej jest na maselku

a great flame follows a little spark

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
No na maselku ;] a jak :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 1129 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 5742
Jak jecie jajka? wyłącznie jeden rodzja jajek tzw. gotowane i nic wiecej czy raz na maselku, raz gotowane na twardo, miekko itp? JKa wyłącznie gotowane, są wyjątki ze czasem jajecznice ale watpie
Jecie jajka moze jako 2 posilek potreningowy ?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

moze jakas korekta do idelanej diety?:P

Następny temat

PROSZE O RADY!!!!!

WHEY premium