Chelator "oddaje i zabiera"
Znaczenie składników mineralnych dla organizmu jest takie ważne również dlatego, że mają one niezwykłą zdolność chelatowania - tworzenia związków z innymi substancjami - chelatorami. Niektóre substancje biologiczne tylko w takiej postaci występują w przyrodzie i są przyswajane przez komórki, tkanki i narządy Twojego organizmu. Owe związki - chelatory - to dwufunkcyjne substancje chemiczne. Sama natura zna wiele takich związków. Należą do nich na przykład hemoglobina w naszej krwi oraz jej prawie identyczny w budowie roślinny chlorofil (często podaje się go podczas choroby czy chemioterapii, aby uzyskać dużo lepsze wyniki badań morfologii krwi). Ich dwufunkcyjność polega na tym, że "coś" mogą do komórek organizmu dostarczyć i "coś" mogą do siebie przyłączyć, a dalej zabrać z powrotem.
To pierwsze "coś", to niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu substancje odżywcze, np. tlen, mikroelementy, witaminy i inne. Dla nich wiązek chelatowy jest idealnym nośnikiem.
To drugie "coś", to szkodliwe dla organizmu jony metali ciężkich, np. ołowiu, rtęci, kadmu, baru, arsenu, talu.
Te składniki mineralne, które nie mają zdolności chelatowania (wiele multiwitamin i innych preparatów nie posiada form chelatowanych i są półsyntetykami) i pozostają w organizmie w postaci nieorganicznej, są na ogół szkodliwe lub tylko w niewielkim stopniu użyteczne. Składniki mineralne chelatowane przyswajają się nawet do 10 razy lepiej, niż porównywane ilości w mg czy mcg innych niechelatowanych minerałów.
Takim chelatorem są asparaginian i wodoroasparaginian.
źródło: http://www.faceci.com.pl/r_chelate.html
Beatus, qui prodest, quibus potest