SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Mcdonald

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 12398

Ankieta

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
A jak ktos nie ma men's health to zapraszam do tego artykulu

Pięć przykładów najgorszego rodzaju żywności.
James M. Haig N.C www.bloodph.com

Częściowo hydrogenizowane (utwardzane) oleje roślinne i kwasy tłuszczowe typu TRANS ( transizomery).
Czołowe miejsce w grupie najgorszego rodzaju żywności bez wątpienia zajmują częściowo hydrogenizowane oleje roślinne.
Są to jednonienasycone (monosaturated) lub wielonasycone (polyunsaturated) oleje roślinne jak:

* słonecznikowy,
* rzepakowy,
* sojowy,
* kukurydziany,

które zostały poddane przemysłowemu procesowi w celu przedłużenia ich trwałości. W procesie tym, struktura kwasów tłuszczowych ( elementy budulcowe olei i tłuszczy) została nieodwracalnie uszkodzona w ten sposób ze utraciły one jakiekolwiek właściwości odżywcze, które posiadały przed procesem, stając się ekstremalnie toksycznymi.
Proces częściowej hydrogenizacji polega na stosowaniu wysokich temperatur oraz katalizy za pomocą metali ciężkich, takich jak nikiel i kadm. Proces ten jest rodzajem sztucznego nasycenia, które kreuje kwasy tłuszczowe typu TRANS (transizomery), jest to rodzaj kwasów tłuszczowych nie występujący nigdzie w przyrodzie. Budową strukturalną przypominają one naturalne kwasy tłuszczowe, lecz z jedna podstawowa różnica, ich cząsteczki zostaje przestawione ( z normalnej,,cis� konfiguracji do nienaturalnej konfiguracji,, trans�), co powoduje ze funkcjonują one zupełnie inaczej w organizmie w porównaniu do naturalnych tłuszczy nasyconych.
Na nieszczęście wielu dietetyków i specjalistów od żywienia praktykujących oficjalnie uznaną linię nie zauważa tej kluczowej różnicy. W rezultacie, czego wszystkie naturalnie nasycone tłuszcze otrzymały etykietkę TRANS, czyli szkodliwych kwasów tłuszczowych. Rodzi się pytanie jak szkodliwe są częściowo hydrogenizowane oleje roślinne i zawarte w nich kwasy tłuszczowe typu TRANS. Proszę wiec pozwolić mi wyliczyć:
Poważnie zakłócają funkcjonowanie membran komórkowych ( błon otaczających komórki), utrudniając zdolność do zaopatrzenia komórek w substancje odżywcze i wydalania produktów przemiany materii. Proces ten można określić jako zwiotczenie błony komórkowej, które może doprowadzić do niedożywienia i samozatrucia na poziomie komórkowym, uniemożliwiając komórkom produkcje energii.
Kwasy tłuszczowe TRANS zwiększają również odporność na insulinę, co doprowadza do cukrzycy typu II, uszkadzają wewnętrzną warstwę arterii doprowadzając do chorób układu krążenia, zabójcy nr.1 Północnej Ameryki.
Zakłócają one tez zdolność organizmu do prawidłowego wykorzystywania wszystkich niezbędnych kwasów tłuszczowych ( omega 3 i 6), poważnie osłabiają sprawność systemu immunologicznego, zwiększają rozmiar komórek tłuszczowych ( czyniąc je a tym samym Ciebie grubszym), redukują poziom dobrego cholesterolu HDL, zwiększają poziom potencjalnie niebezpiecznych lipidów lipoprotein, zwiększają stany zapalne jak i krzepliwość krwi, również są powodem powstawania chorób nowotworowych.
Wydaje się ze jest to wystarczająca lista... Na nieszczęście częściowo hydrogenizowane oleje można znale�ć w większości gotowych produktów żywnościowych ( fast food) oraz w większości wyrobów piekarniczych i cukierniczych ( ciastka, rogaliki, pączki, chipsy ) do grupy tej należy margaryna, masła roślinne, sosy do sałatek (dressings) , niektóre sery, masło orzechowe, czyli praktycznie w większości wyrobów znajdujących się na półkach supermarketów.
Należy więc czytać dokładnie wszystkie etykietki na żywności ( nawet tej znajdującej się w sklepach z naturalna żywnością) jako ze niektóre wyroby zawierają te oleje.
Należy robić wszystko, co możliwe, aby unikać tych ekstremalnie toksycznych i niebezpiecznych dla zdrowia tłuszczy. Sa one prawdziwymi paskudami żywnościowymi, dla których niema miejsca w ludzkim organizmie.
NAPOJE GAZOWANE

Napoje gazowane ( soft drinks and sodas ) mówiąc w skrócie są tzw. pusta żywnością, dostarczają wyłącznie kalorii, bez jakichkolwiek elementów odżywczych. Co gorsza zawierają one olbrzymie ilości cukru ( 8-10 łyżeczek na puszkę) lub sztuczne słodziki ( asparane i acesulfame), które są powiązane z problemami neurologicznymi od bólów głowy do znacznie poważniejszych stanów. Co więcej przeładowane są one kwasem fosforowym, jest to bardzo silny kwas, który efektywnie wypłukuje ważne minerały ( wapń, magnez, cynk) z naszego organizmu. Są one bezpośrednia przyczyna otyłości, cukrzycy i osteoporozy, podobnie jak kwasy tłuszczowe TRANS, nie maja jakichkolwiek wartości odżywczych.
CUKIER ( i wysoko fruktozowy syrop kukurydziany)

Być może zdziwienie wywoła to ze cukier znalazł się na niższym miejscu na tej liście, należy pamiętać ze cukier ( głównie w formie glukozy) gra podstawową role w produkcji energii i dlatego nie jest całkowicie szkodliwy. Prawdziwy problem polega na tym ze naturalny cukier jest ekstrahowany z jego naturalnych źródeł (sukroza z trzciny cukrowej, syrop wysoko fruktozowy z kukurydzy), powoduje to eliminację koniecznych do metabolizmu cukru, witamin i minerałów. Cukier ( w czystej postaci) ogałaca organizm z jego rezerw substancji odżywczych, doprowadzając do nadwagi, problemów z uzębieniem, zachwianiem balansu cukru we krwi i osłabienia systemu immunologicznego. Cukier ( szczególnie fruktoza kukurydziana) używany jest powszechnie w produktach żywnościowych ma tendencje łączenia się (przyklejania) do protein formując niefunkcjonalne cząsteczki ( zwane AGEs), które przyśpieszają proces starzenia i degeneracji tkanek.
PRODUKTY Z BIALEJ MĄKI

Zboża są używane przez człowieka od około 10.000 lat, jednak ratyfikacja ziaren jest stosunkowo nowoczesna metodą stosowaną w celu produkcji białej mąki. W czasie procesu oczyszczania traci się większość witamin grupy B, niezbędnych kwasów tłuszczowych, błonnik i aminokwasy naturalnie występujące w pełnych ziarnach. Pozostaje skrobia, która zostaje gwałtownie rozłożona przez organizm na glukozę doprowadzając do identycznych problemów jak cukier, zwłaszcza otyłości, zachwiania równowagi cukrowej we krwi. Jeżeli jesz produkty zbożowe należy pamiętać jeść wyłącznie produkty pełnoziarniste.
NADMIAR OLEJU OMEGA-6

Kwas tłuszczowy Omega 6 jest niezbędny dla dobrego zdrowia, pod warunkiem ze nie jest spożywany w nadmiarze. Nadmiar ten doprowadza do stanów zapalnych, chorób układu krążenia, powstawania chorób nowotworowych. Większość pełnowartościowej żywności dostarcza go w wystarczającej ilości, należy wiec ograniczyć jego dodatkowe źródła jak olej rzepakowy, oleje jednonienasycone jak oleje roślinne ( kukurydziany, sojowy, słonecznikowy). Wskazane jest używać dobrej jakości oleju oliwkowego, ( który zawiera większe ilości OMEGA 9) oraz oleju kokosowego.
Tłumaczenie S.D.

http://www.dieta-metaboliczna.com/01oleje.htm

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6282 Napisanych postów 76102 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755216
Daj sobie spokoj z taki jedzeniem.

A takich gazetek nie czytam, ale moge przeczytac ten art jak juz wrzuciles

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Zeby nie bylo, to nie jest art z Men's health ale dotyczy tego samego - ukrytych zabojcow, zwanych izomerami TRANS

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6282 Napisanych postów 76102 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755216
W sumie nic nowego

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Nic nowego dla NAS , bo inaczej nie byloby takich pytan

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 183 Napisanych postów 12431 Wiek 38 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 185431
A tam spójrzcie na Yates'a w czasie budowania masy wcina mnóstwo fast foodowych dobroci i co??? I jest jednym z najlepszych kulturystów na świecie...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Jedno drugiemu nie przeszkadza, mozna byc kulturysta a za dziesiec lat marskosc watroby i raka

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 9203 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 29034
mhmm, Mc Donalds.... pycha

http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 26 Napisanych postów 2510 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 10258
Charon:

Częściowo hydrogenizowane (utwardzane) oleje roślinne i kwasy tłuszczowe typu TRANS ( transizomery).
Czołowe miejsce w grupie najgorszego rodzaju żywności bez wątpienia zajmują częściowo hydrogenizowane oleje roślinne.
Są to jednonienasycone (monosaturated) lub wielonasycone (polyunsaturated) oleje roślinne jak:
* słonecznikowy,
* rzepakowy,
* sojowy,
* kukurydziany,
które zostały poddane przemysłowemu procesowi w celu przedłużenia ich trwałości.


No z tym rzepakowym to mnie zabiłeś, bo generalnie rzepakowy jest uważany za najlepszy z najlepszych, odpowiednik oliwy z oliwek itp. Czy w takim razie przy wyborze oleju można się sugerować po prostu datą przydatności do spożycia? W sensie: im krótsza tym lepiej? Czy np. wystarczy żeby ten rzepakowy miał napisane, że z pierwszego tłoczenia, tłoczony na zimno itp?

Zmieniony przez - Uka P. w dniu 2005-04-10 22:52:01

"Go ahead, make my day..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
W tym artykule zostalo to troche zle wytlumaczone i moze wprowadzac w blad, jednak celem bylo odstraszenie od jedzenia typu Fast Food. Izomery trans znajduja sie w tluszczach utwardzanych (hydrogenizowanych) lub czesciowo hydrogenizowanych. Charakteryzuja sie one stalym stanem skupienia w temperaturze pokojowej oraz przedluzonym czasie waznosci i mozliwoscia wielokrotnego wykorzystywania ich. Maja one zastosowanie glownie w gastronomii przy gotowaniu na glebokim oleju, gdzie nie oplaca sie wymieniac go codziennie. Olej rzepakowy jest dobrym odpowiednikiem oliwy z oliwek ale tylko tloczony na zimno. Te najtansze, mimo tego ze nie zawieraja izomerow trans (nie wystepuja w stanie stalym) to sa ekstrahowane przy pomocy roznych chemikaliow i w wysokiej temperaturze, co niszczy dobroczynne wlasciwosci olejow.

Beatus, qui prodest, quibus potest

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

redukcja na tłuszczach - sprawdzcie

Następny temat

rzeźba

WHEY premium