Pięć przykładów najgorszego rodzaju żywności.
James M. Haig N.C www.bloodph.com
Częściowo hydrogenizowane (utwardzane) oleje roślinne i kwasy tłuszczowe typu TRANS ( transizomery).
Czołowe miejsce w grupie najgorszego rodzaju żywności bez wątpienia zajmują częściowo hydrogenizowane oleje roślinne.
Są to jednonienasycone (monosaturated) lub wielonasycone (polyunsaturated) oleje roślinne jak:
* słonecznikowy,
* rzepakowy,
* sojowy,
* kukurydziany,
które zostały poddane przemysłowemu procesowi w celu przedłużenia ich trwałości. W procesie tym, struktura kwasów tłuszczowych ( elementy budulcowe olei i tłuszczy) została nieodwracalnie uszkodzona w ten sposób ze utraciły one jakiekolwiek właściwości odżywcze, które posiadały przed procesem, stając się ekstremalnie toksycznymi.
Proces częściowej hydrogenizacji polega na stosowaniu wysokich temperatur oraz katalizy za pomocą metali ciężkich, takich jak nikiel i kadm. Proces ten jest rodzajem sztucznego nasycenia, które kreuje kwasy tłuszczowe typu TRANS (transizomery), jest to rodzaj kwasów tłuszczowych nie występujący nigdzie w przyrodzie. Budową strukturalną przypominają one naturalne kwasy tłuszczowe, lecz z jedna podstawowa różnica, ich cząsteczki zostaje przestawione ( z normalnej,,cis� konfiguracji do nienaturalnej konfiguracji,, trans�), co powoduje ze funkcjonują one zupełnie inaczej w organizmie w porównaniu do naturalnych tłuszczy nasyconych.
Na nieszczęście wielu dietetyków i specjalistów od żywienia praktykujących oficjalnie uznaną linię nie zauważa tej kluczowej różnicy. W rezultacie, czego wszystkie naturalnie nasycone tłuszcze otrzymały etykietkę TRANS, czyli szkodliwych kwasów tłuszczowych. Rodzi się pytanie jak szkodliwe są częściowo hydrogenizowane oleje roślinne i zawarte w nich kwasy tłuszczowe typu TRANS. Proszę wiec pozwolić mi wyliczyć:
Poważnie zakłócają funkcjonowanie membran komórkowych ( błon otaczających komórki), utrudniając zdolność do zaopatrzenia komórek w substancje odżywcze i wydalania produktów przemiany materii. Proces ten można określić jako zwiotczenie błony komórkowej, które może doprowadzić do niedożywienia i samozatrucia na poziomie komórkowym, uniemożliwiając komórkom produkcje energii.
Kwasy tłuszczowe TRANS zwiększają również odporność na insulinę, co doprowadza do cukrzycy typu II, uszkadzają wewnętrzną warstwę arterii doprowadzając do chorób układu krążenia, zabójcy nr.1 Północnej Ameryki.
Zakłócają one tez zdolność organizmu do prawidłowego wykorzystywania wszystkich niezbędnych kwasów tłuszczowych ( omega 3 i 6), poważnie osłabiają sprawność systemu immunologicznego, zwiększają rozmiar komórek tłuszczowych ( czyniąc je a tym samym Ciebie grubszym), redukują poziom dobrego cholesterolu HDL, zwiększają poziom potencjalnie niebezpiecznych lipidów lipoprotein, zwiększają stany zapalne jak i krzepliwość krwi, również są powodem powstawania chorób nowotworowych.
Wydaje się ze jest to wystarczająca lista... Na nieszczęście częściowo hydrogenizowane oleje można znale�ć w większości gotowych produktów żywnościowych ( fast food) oraz w większości wyrobów piekarniczych i cukierniczych ( ciastka, rogaliki, pączki, chipsy ) do grupy tej należy margaryna, masła roślinne, sosy do sałatek (dressings) , niektóre sery, masło orzechowe, czyli praktycznie w większości wyrobów znajdujących się na półkach supermarketów.
Należy więc czytać dokładnie wszystkie etykietki na żywności ( nawet tej znajdującej się w sklepach z naturalna żywnością) jako ze niektóre wyroby zawierają te oleje.
Należy robić wszystko, co możliwe, aby unikać tych ekstremalnie toksycznych i niebezpiecznych dla zdrowia tłuszczy. Sa one prawdziwymi paskudami żywnościowymi, dla których niema miejsca w ludzkim organizmie.
NAPOJE GAZOWANE
Napoje gazowane ( soft drinks and sodas ) mówiąc w skrócie są tzw. pusta żywnością, dostarczają wyłącznie kalorii, bez jakichkolwiek elementów odżywczych. Co gorsza zawierają one olbrzymie ilości cukru ( 8-10 łyżeczek na puszkę) lub sztuczne słodziki ( asparane i acesulfame), które są powiązane z problemami neurologicznymi od bólów głowy do znacznie poważniejszych stanów. Co więcej przeładowane są one kwasem fosforowym, jest to bardzo silny kwas, który efektywnie wypłukuje ważne minerały ( wapń, magnez, cynk) z naszego organizmu. Są one bezpośrednia przyczyna otyłości, cukrzycy i osteoporozy, podobnie jak kwasy tłuszczowe TRANS, nie maja jakichkolwiek wartości odżywczych.
CUKIER ( i wysoko fruktozowy syrop kukurydziany)
Być może zdziwienie wywoła to ze cukier znalazł się na niższym miejscu na tej liście, należy pamiętać ze cukier ( głównie w formie glukozy) gra podstawową role w produkcji energii i dlatego nie jest całkowicie szkodliwy. Prawdziwy problem polega na tym ze naturalny cukier jest ekstrahowany z jego naturalnych źródeł (sukroza z trzciny cukrowej, syrop wysoko fruktozowy z kukurydzy), powoduje to eliminację koniecznych do metabolizmu cukru, witamin i minerałów. Cukier ( w czystej postaci) ogałaca organizm z jego rezerw substancji odżywczych, doprowadzając do nadwagi, problemów z uzębieniem, zachwianiem balansu cukru we krwi i osłabienia systemu immunologicznego. Cukier ( szczególnie fruktoza kukurydziana) używany jest powszechnie w produktach żywnościowych ma tendencje łączenia się (przyklejania) do protein formując niefunkcjonalne cząsteczki ( zwane AGEs), które przyśpieszają proces starzenia i degeneracji tkanek.
PRODUKTY Z BIALEJ MĄKI
Zboża są używane przez człowieka od około 10.000 lat, jednak ratyfikacja ziaren jest stosunkowo nowoczesna metodą stosowaną w celu produkcji białej mąki. W czasie procesu oczyszczania traci się większość witamin grupy B, niezbędnych kwasów tłuszczowych, błonnik i aminokwasy naturalnie występujące w pełnych ziarnach. Pozostaje skrobia, która zostaje gwałtownie rozłożona przez organizm na glukozę doprowadzając do identycznych problemów jak cukier, zwłaszcza otyłości, zachwiania równowagi cukrowej we krwi. Jeżeli jesz produkty zbożowe należy pamiętać jeść wyłącznie produkty pełnoziarniste.
NADMIAR OLEJU OMEGA-6
Kwas tłuszczowy Omega 6 jest niezbędny dla dobrego zdrowia, pod warunkiem ze nie jest spożywany w nadmiarze. Nadmiar ten doprowadza do stanów zapalnych, chorób układu krążenia, powstawania chorób nowotworowych. Większość pełnowartościowej żywności dostarcza go w wystarczającej ilości, należy wiec ograniczyć jego dodatkowe źródła jak olej rzepakowy, oleje jednonienasycone jak oleje roślinne ( kukurydziany, sojowy, słonecznikowy). Wskazane jest używać dobrej jakości oleju oliwkowego, ( który zawiera większe ilości OMEGA 9) oraz oleju kokosowego.
Tłumaczenie S.D.
http://www.dieta-metaboliczna.com/01oleje.htm
Beatus, qui prodest, quibus potest