...
Napisał(a)
Popijam ze szklanki np. przy śniadaniu lub obiedzie małymi łykami, żeby delektować się smakiem (jeśli jest dobrej jakości). Często też zamaczam w niej kawałki chleba i zjadam je obficie nasączone tłuszczem.
...
Napisał(a)
"małymi łykami, żeby delektować się smakiem " tylko i wylacznie szynko wypic i zapodac popite... nie ma innej opcji, nawet z salatka
!-=PEACE, LOVE & TOLERANCE=- !
...
Napisał(a)
Emmm... a powiedzcie mi coś takiego. Od kilku dni interesuję się tłuszczami i też kombinuję z tą oliwą, jak by ją tu przełknąć [mimo wszelkich cudownych wartości smak mi jednak nie podchodzi; w związku z powyższym od dziś przestawiam się na tran ] tymczasem z większości danych, które znalazłam na SFD i w innych tabelach wynika, że lepsze wartości od oliwy ma olej rzepakowy tłoczony na zimno. Ma więcej kwasów wielonienasyconych, lepszą proporcję kwasów jedno- do wielonienasyconych i mniej niż oliwa nasyconych kwasów tłuszczowych. To dlaczego wszyscy się katują oliwą z oliwek? Przecież rzepakowy jest nawet smaczniejszy. Czy on nie ma czegoś co ma oliwa?
Dla lepszej ilustracji podaję wartości z moich dwóch butelek [na 100g]:
....................................oliwa.../..olej rzepakowy
tłuszcz ogółem:.................91,6g../..100g
kwasy nasycone:................13,8g../....7g
kwasy jednonienasycone:......68,5g../...66g
kwasy wielonienasycone:.......9,3g../...27g [!!!trzykrotnie więcej!!!]
Będę wdzięczna za wszelkie próby wyjaśnienia.
Zmieniony przez - Uka P. w dniu 2005-04-02 00:19:23
Dla lepszej ilustracji podaję wartości z moich dwóch butelek [na 100g]:
....................................oliwa.../..olej rzepakowy
tłuszcz ogółem:.................91,6g../..100g
kwasy nasycone:................13,8g../....7g
kwasy jednonienasycone:......68,5g../...66g
kwasy wielonienasycone:.......9,3g../...27g [!!!trzykrotnie więcej!!!]
Będę wdzięczna za wszelkie próby wyjaśnienia.
Zmieniony przez - Uka P. w dniu 2005-04-02 00:19:23
"Go ahead, make my day..."
...
Napisał(a)
Rzepakowy ma duzo wiecej n-6, ktora sa dostarczane do organizmu z wielu produktow i nie sa mile widziane Ale z braku laku moze byc
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
to bardzo dobry olej !
jeden z najlepszych do uzupełniania w ciagu dnia Uko
jeden z najlepszych do uzupełniania w ciagu dnia Uko
...
Napisał(a)
OK, ale z tego, co ja niedawno doczytałam, to ...
Niewłaściwa proporcja spożycia Omega-6 w stosunku do Omega-3 czynnikiem obniżającym poziom Omega-3 w organiźmie
Zagrożeniem dla prawidłowego zużytkowania dostarczonych z pożywieniem kwasów Omega-3 jest nadmiar zjadanych kwasów Omega-6. Dzieje sie tak dlatego, ponieważ obsługuje je ten sam enzym, umożliwiajacy konwersję kwasów do postaci właściwej organizmowi.
Ostatnio publikowane opracowania podają, że najwłaściwsza proporcja, jaką należy zachować dla prawidłowego przyswajania kwasów Omega-3 mieści się w granicach: od 4 jednostki Omega-6 na 1 jednostkę Omega-3 do stosunku 1 na 1.
Źródło: https://www.sfd.pl/temat164189/strona4#post11
No to w świetle tego artykułu rzepakowy jest lepszy od oliwy, bo ma lepszą tę proporcję. Czy ja czegoś nie czaję?
Chętnie bym tu zobaczyła wypowiedź qazara, prawdę mówiąc, skoro to do jego artu się odwołuję
Pozdr,
Niewłaściwa proporcja spożycia Omega-6 w stosunku do Omega-3 czynnikiem obniżającym poziom Omega-3 w organiźmie
Zagrożeniem dla prawidłowego zużytkowania dostarczonych z pożywieniem kwasów Omega-3 jest nadmiar zjadanych kwasów Omega-6. Dzieje sie tak dlatego, ponieważ obsługuje je ten sam enzym, umożliwiajacy konwersję kwasów do postaci właściwej organizmowi.
Ostatnio publikowane opracowania podają, że najwłaściwsza proporcja, jaką należy zachować dla prawidłowego przyswajania kwasów Omega-3 mieści się w granicach: od 4 jednostki Omega-6 na 1 jednostkę Omega-3 do stosunku 1 na 1.
Źródło: https://www.sfd.pl/temat164189/strona4#post11
No to w świetle tego artykułu rzepakowy jest lepszy od oliwy, bo ma lepszą tę proporcję. Czy ja czegoś nie czaję?
Chętnie bym tu zobaczyła wypowiedź qazara, prawdę mówiąc, skoro to do jego artu się odwołuję
Pozdr,
"Go ahead, make my day..."
...
Napisał(a)
ale przerzucenie sie z oliwy na tran nie jest dobrym pomyslem, bo dostarczaja roznych kwasow tluszczowych, oliwa z oliwek i rzepakowy kwasu olejowego a tran EPA i DHA nalezacych do rodziny n-3. Powinno sie spozywac obydwa rodzaje tluszczow
Beatus, qui prodest, quibus potest
...
Napisał(a)
tak jest dokładnie to co charon napisał.
Rzepakowego za dużo moze być nie moze bo o-6 warunkuje o-3 tak w skrucie, a dwa mamy generalnie sporą ilość o-6 w dietach ogólnych.
Najlepsze jak zawsze jest .. zróżnicowanie staraj sie mieć w diecie i troche tranu , lnianego czy tam siemię lnianego, oliwa - którą pije jedynie z odzwyką z wiadomych przyczyn, ale ostatnio kupiłem jakąs oliwe z zimnego tłoczenia, która prawie wogole nie ma smaku ... można jesc bez niczego w sumie ..
Rzepakowego za dużo moze być nie moze bo o-6 warunkuje o-3 tak w skrucie, a dwa mamy generalnie sporą ilość o-6 w dietach ogólnych.
Najlepsze jak zawsze jest .. zróżnicowanie staraj sie mieć w diecie i troche tranu , lnianego czy tam siemię lnianego, oliwa - którą pije jedynie z odzwyką z wiadomych przyczyn, ale ostatnio kupiłem jakąs oliwe z zimnego tłoczenia, która prawie wogole nie ma smaku ... można jesc bez niczego w sumie ..
"Niewiarygodne, ale jest osoba, która nie cieszyłaby się z ludzkiej nieśmiertelności.
To grabarz."
- Andrzej Majewski
muscle-zone.com
Jak nie wiesz o co chodzi? Zobacz do profilu na strone domową
...
Napisał(a)
oliwa z zimnego tloczenia ? Moze tloczona na zimno extra dziewica ? Ale ona ma smak ch... wiec pewnie nie o to ci chodzi
!-=PEACE, LOVE & TOLERANCE=- !
...
Napisał(a)
wiadomo. oliwa oliwie nie rowna. oliwki extra dziewice tez sa rozne, wiec kazda oliwa jest inna w smaku. pozatym dochodzi do tego proces technologiczny, ktory tez ma wplyw na smak.
ja mam oliwe, ktora moge z butelki pic. i smakuje.
tekst roku by Qazar: "h**e sie nie ucza. Matoły j**ane"
moje CKD -> http://www.sfd.pl/temat172029/ moje foty (przed i po redukcji) -> http://www.sfd.pl/temat193733/
Polecane artykuły