SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Cukier krzepi...

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 7096

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 169 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1843
Mleko nie jest dla ciebie.
„Pij mleko dwa razy dziennie”, „Szklanka mleka dla każdego ucznia”, „Pij mleko – będziesz wielki” – wszyscy zapewne znamy te i inne slogany namawiające nas do spożywania mleka. Czy zastanawialiście się jednak kiedyś, dlaczego Wasze dzieci tak niechętnie piją mleko, dlaczego trzeba je prosić, przekonywać, szantażować, by wypiły choć szklankę? Jeżeli powiem Wam, że mleko jest niezdrowe, a dzieci instynktownie odrzucają takie produkty, pewnie nie uwierzycie. Po lekturze przytoczonych w tym rozdziale argumentów przeciw mleku nie będziecie jednak już mieć wątpliwości, że krowiego mleka należy się wystrzegać.

(...)




Fascynujący wykład na ten temat znajdujemy w książce „Milk – a Silent Killer” („Mleko, cichy morderca”), którą napisał dr Nanda Kishare Sharma. Autor, hinduski lekarz, prawdziwy guru naturalnych metod leczenia nowotworów, chorób serca, chorób układu pokarmowego prowadzi nas przez krainy praw i prawd boskich i ludzkich, poczynając od ksiąg Wedy („Najpierw pozwól się nasycić w pełni cielęciu i dopiero potem weź mleko, które pozostało, jeśli rzeczywiście jest ci potrzebne”) aż po współczesne odkrycia naukowe związane z mlekiem i jego wyjątkowym składem chemicznym. Wniosek z lektury jego książki jest przygnębiający: człowiek nigdy i w żadnych okolicznościach nie powinien pić mleka. Łamanie tego zakazu prowadzi do ciężkich chorób i powikłań, których współczesna medycyna nawet nie jest w stanie należycie rozpoznać, nie mówiąc już o leczeniu.

(Fragment rozdziału „Mleko nie jest dla ciebie”)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 169 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1843
Cukier nie krzepi.
Gdyby na torebce cukru umieścić znak trupiej czaszki i gdyby konsumenci zaczęli się powszechnie przejmować tym ostrzeżeniem, wówczas udałoby się uratować setki tysięcy ludzkich istnień rocznie. Cukier jest bardzo niebezpiecznym węglowodanem. Jest tym bardziej niebezpieczny, im więcej się go spożywa, a tak niestety robią dzieci, przyzwyczajając się do złego od najmłodszych lat. To cukier wywołuje takie choroby jak próchnica, paradentoza, choroba wieńcowa i wreszcie najbardziej podstępną z nich – cukrzycę.



Od momentu wyprodukowania pierwszego kilograma cukru oczyszczonego minęło kilkaset lat, a ledwie kilkadziesiąt, odkąd „biała trucizna” zagościła w każdym domu. Taki upływ czasu to oczywiście drobiazg – chwila w ewolucyjnym rozwoju człowieka, dlatego nie może być mowy o jakimś fizjologicznym uwarunkowaniu spożycia cukru. Przeciwnie, organizm świetnie obywa się bez grama tej substancji, na przykład uwalniając w czasie intensywnego treningu fizycznego energię z zapasów tłuszczu, który jest świetnym jej źródłem.
Dlaczego zatem, skoro cukier jest taki zły, świat konsumuje go w tak ogromnych ilościach? Niełatwo odpowiedzieć jednoznacznie na to pytanie, ale zapewne jedną z przyczyn jest to, że cukier uzależnia. Tak jak nikotyna, alkohol, haszysz, heroina – tak białe, rafinowane kryształki pod milionem postaci – lodów, napojów, ciastek, cukierków, czekolady, kisieli, budyniów, galaretek – działają bezwzględnie i podstępnie.
(Fragment rozdziału „Cukier nie krzepi”)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 169 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1843
Cukier - cichy niszczyciel.

Węglowodany są jednym z głównych źródeł energii dla procesów życiowych przebiegających w naszych organizmach. Ich obecność kojarzy się najczęściej ze słodkim smakiem pokarmu. Mają działanie relaksujące, zwiększają też nasze poczucie bezpieczeństwa. Nie stanowią jednorodnej grupy. Można wśród nich wyróżnić m.in. węglowodany proste i złożone. Te ostatnie występują w pełnych zbożach, fasolach, soczewicy i warzywach. Pozostają w harmonii z pozostałymi składnikami produktu, z którego pochodzą, jeśli spożywane są w całości.

Ich przeciwieństwo, czyli cukry proste występują najczęściej w produktach spożywczych jako wysoko oczyszczone substancje, pozbawione m.in. witamin z grupy B, wapnia, fosforu, żelaza i błonnika. Zaliczyć do nich możemy: cukier biały, brązowy, trzcinowy, złocisty i inne oraz wszelkie węglowodany oczyszczane przemysłowo, takie jak biała mąka, biały(oczyszczony) ryż, alkohole (z wódką na czele). Znajdziemy je w przekąskach, batonach, słodzonych sokach, sosach i surówkach, cukierkach, ciastkach, napojach energetyzujących, białym i "ciemnym" pieczywie, płatkach śniadaniowych, białym ryżu, złej jakości sosach sojowych oraz w nieomal każdym innym przetworzonym produkcie spożywczym.

Metabolizm węglowodanów reguluje metabolizm białek i odwrotnie. Jeśli spożywamy za dużo słodkich produktów szczególnie pod postacią rafinowanych cukrów to zwiększa się nasze zapotrzebowanie na białko. Im większe więc spożycie skoncentrowanych, rafinowanych węglowodanów, tym silniejsze pragnienie białek.

Inny problem pojawia się, gdy w pokarmie nie ma wystarczającej ilości białek. Dotyczy to szczególnie osób, których głównym źródłem pożywienia są tanie słodzone produkty i napoje, także wegetarian i wegan, spożywających rafinowane produkty wymienione wyżej. Nieobcy jest też jedzącym chaotycznie pełnowartościowe produkty, w abstrakcyjnych proporcjach i bez dostatecznego żucia. Kontrola przemiany cukru ze strony białek jest więc niewystarczająca. Poszukuje się znów (w nadziei na białko) pożywienia, które jest - niestety - rafinowane i niepełnowartościowe i można jeść bez końca bez poczucia satysfakcji.

Rafinowane cukry błyskawicznie po spożyciu dostają się do krwiobiegu powodując ogromne obciążenie trzustki. Spożycie ich doprowadza też do nadmiernego zakwaszenia tkanek i zaburza równowagę kwasowo-zasadową ustroju. By ją przywrócić nasz mądry organizm pobiera minerały pochodzące z innych pokarmów, a gdy to nie wystarcza, pobiera je z naszych tkanek, a przede wszystkim z kości.

Cukry oczyszczone dostarczają mnóstwo pustej energii. Uznawane są za najpowszechniej stosowaną na świecie substancję o działaniu uzależniającym. Przyczyniają się do rozwoju wielu ciężkich schorzeń: otyłości, hypoglikemii, cukrzycy, nadciśnienia, chorób serca, zaburzeń odporności, próchnicy i osteoporozy, chorób wirusowych, grzybicy, nowotworów i impotencji. Osłabiają pamięć i zdolność koncentracji, pogłębiając wiele problemów emocjonalnych i mentalnych. Prowadzą też do zniekształcenia układu kostnego, w tym miednicy i łuków zębowych u dzieci rodziców spożywających rafinowaną żywność.

Co się naprawdę dzieje w organizmie gdy jesz cukier?

Największym problemem jest szybka absorpcja. Cukier przechodzi przez ścianki przewodu pokarmowego bez trawienia, pobudza nadmierną produkcję insuliny w trzustce i powoduje brak równowagi metabolicznej. Trzustka większości osób jest powiększona z powodu nadmiernego przeciążenia.

Insulina, produkowana by poradzić sobie z dużą ilością spożywanego cukru rafinowanego, powoduje, że poziom glukozy we krwi spada. Ma to niezwykle negatywny wpływ na tkankę mózgową. Bardzo delikatna równowaga biochemiczna tego organu, gdzie zachodzi 25 % aktywności metabolicznej zostaje zachwiana. Znerwicowane i rozgrymaszone dzieci i nastolatki nie kontrolują swoich emocji, to najczęściej skutek nadmiernego spożywania cukru w różnej formie.

Agresja młodocianych wyraźnie maleje, gdy ograniczy się cukier, a zwiększy spożycie warzyw i owoców.

Obniżenie stężenia glukozy we krwi, spowodowane zwiększoną podażą cukru, powoduje depresję, irytację, niepokój i uczucie zmęczenia. Zjedzenie cukru powoduje podwyższenie poziomu serotoniny w mózgu, to z kolei powoduje senność. Dlatego wiele osób reaguje na stresy zwiększonym apetytem na słodycze, których działanie przypomina działanie alkoholu. Cukier powoduje podobne uzależnienie.

Gdy trzustka otrzymuje sygnał o pojawieniu się cukru i zaczyna produkować insulinę zachodzą następujące zjawiska: - insulina przekazuje cukier do komórek,
- nie zużyta jako paliwo glukoza zamienia się w glikogen, odkładany w mięśniach i wątrobie,
- trzustka zamienia pozostały cukier w trójglicerydy czyli upraszczając w tłuszcz.


Jedzenie cukru - wstrzymuje spalanie tłuszczu!

Cukier jest szybkim źródłem energii i gdy mamy go pod dostatkiem, organizm wykorzystuje go, zamiast naruszać odłożone zapasy tłuszczu. Ale ty nie chcesz spalać cukru, jeśli twoim celem jest spalenie tłuszczu. Jedzenie cukru powoduje też zaparcia. Rafinowany cukier, oczyszczona mąka i inne składniki słodyczy nie zawierają błonnika, koniecznego do sprawnego funkcjonowania jelit.

59 dowodów rujnowania zdrowia przez cukier.
1. Uszkadza układ odpornościowy.
2. Zaburza równowagę minerałów w organizmie.
3. Może powodować wzmożoną aktywność, zdenerwowanie, trudność koncentracji, u dzieci rozkapryszenie.
4. Podnosi stężenie trójglicerydów.
5. Obniża reakcję obronną na infekcje bakteryjne.
6. Może spowodować uszkodzenie nerek.
7. Zmniejsza stężenie dobrych lipoprotein HDL.
8. Prowadzi do niedoboru chromu.
9. Ułatwia wystąpienie raka piersi, jajników, jelit, prostaty i odbytu.
10. Zwiększa poziom glukozy i insuliny na czczo.
11. Powoduje niedobory miedzi.
12. Zaburza wchłanianie wapnia i magnezu.
13. Osłabia wzrok.
14. Podnosi poziom neurotransmitera - serotoniny.
15. Może powodować hipoglikemię - obniżone stężenie cukru we krwi.
16. Może powodować nadkwasotę.
17. Podnosi poziom adrenaliny u dzieci.
18. Pogłębia zaburzenia wchłaniania u osób z problemami jelitowymi.
19. Przyspiesza starzenie się organizmu.
20. Ułatwia wpadnięcie w alkoholizm.
21. Powoduje psucie się zębów.
22. Przyczynia się do otyłości.
23. Zwiększa ryzyko choroby Crohna - zapalenia jelit i owrzodzenia jelita grubego.
24. Pogłębia chorobę wrzodową.
25. Zaostrza objawy artretyzmu.
26. Zaostrza objawy astmy.
27. Może spowodować infekcję Candida albicans - drożdżycę.
28. Może spowodować powstanie kamieni żółciowych.
29. Może wywołać choroby serca.
30. Może wywołać zapalenie wyrostka robaczkowego.
31. Może zaostrzyć objawy SM - stwardnienia rozsianego.
32. Może spowodować hemoroidy.
33. Może spowodować pojawienie się żylaków.
34. Zwiększa odpowiedź na glukozę i insulinę u kobiet stosujących pigułki antykoncepcyjne.
35. Prowadzi do paradontozy.
36. Przyczynia się do osteoporozy.
37. Powoduje zakwaszenie śliny.
38. Zmniejsza wrażliwość insulinową.
39. Prowadzi do zmniejszenia tolerancji glukozy.
40. Może zmniejszyć poziom hormonu wzrostu.
41. Może podwyższyć cholesterol.
42. Może zwiększyć ciśnienie krwi.
43. Powoduje senność i zmniejszoną aktywność u dzieci.
44. Może wywoływać migreny.
45. Zaburza absorpcję białka.
46. Powoduje alergie pokarmowe.
47. Wywołuje cukrzycę.
48. Może spowodować zatrucie ciążowe.
49. Może wywołać egzemę u dzieci.
50. Może spowodować chorobę wieńcową.
51. Może uszkodzić strukturę DNA.
52. Może zmienić strukturę białka.
53. Może przyspieszyć starzenie się skóry zmieniając strukturę kolagenu.
54. Może spowodować zaćmę.
55. Może spowodować rozedmę płuc.
56. Może spowodować arteriosklerozę.
57. Może przyspieszyć podwyższenie lipoprotein LDL.
58. Może zwiększyć ilość wolnych rodników we krwi.
59. Obniża zdolność funkcjonowania enzymów.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 99 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1229
czy t owsyztsko co napisales jest prawda? jesli tak to lipaaaa
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 9203 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 29034
czemu lipa?

lipa to nie wiedziec i sie truc. a wiedziec, unikac i dzieki temu byc zdrowszym to chyba ok, nie?

SOG dla autora postu

Zmieniony przez - Sachem w dniu 2004-07-24 14:26:35

http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 99 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1229
wczesniej pilem duzo mleka teraz sie ogranicze tylko do 200ml dziennie ,,,, do zmeiszania z odzywka hhe
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 169 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1843
https://www.sfd.pl/temat136414/ - o mleku by ibrahim

https://www.sfd.pl/temat132856/ - o mleku również by ibrahim

https://www.sfd.pl/temat136832/ - Ewolucja krowiego mleka by zakrześ

https://www.sfd.pl/temat154946/ - o mleku by oses32

https://www.sfd.pl/temat38807/ - dyskusja na temat cukru

https://www.sfd.pl/temat135357/ - "Dlaczego cukier szkodzi" by Gumis777

https://www.sfd.pl/temat152809/ - "Przemiany cukrów" by Darek Szukała


Zmieniony przez - indus w dniu 2004-07-24 18:08:21
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Nabiał niezdrowy czyli wszystkie jogurty, sery biale, sery zolte, serki wiejskie, mleko odpadają, mieso tez niezdrowe ;/ to w takim razie z czego czerpać białko ? ;/ (ryby blee) a rosliny zawieraja bialko ale niepelnowartosciowe.
Czyli pozostaja tylko jajka ?
Eee.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 169 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1843
Jajka też niezdrowe - podobno

Jest rada na uzyskanie białka pełnowartościowego, tzn. łączenie białek roślinnych np. zboża + strączkowe lub zboża + oleiste lub strączkowe + oleiste. Jest wiele kombinacji, trzeba poszukać na necie.

Mięsem i jajkami bym się zbytnio nie przjmował, są oki jeśli spożywa się je z umiaram. A nabiał to wy***szyć z jadłospisu najlepiej jak najszybciej, bo to naprawdę "nieludzkie żarcie"


Zmieniony przez - indus w dniu 2004-07-25 10:41:04
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 169 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1843
Mleko a ...

Wapń jest dostępny w wielu rozmaitych pokarmach, w tym i w każdej z grup z "Nowe cztery grupy pokarmów".

Większość produktów mlecznych zawiera nadmierne ilości tłuszczów nasyconych. W skład 2% mleka, pełnego mleka, serów, śmietany i większości mrożonych deserów mlecznych wchodzą wielkie ilości tłuszczów, zatem nie mogą one stanowić regularnie przyjmowanego składnika zdrowej diety. Eliminacja wysokotłuszczowych pokarmów z tej kategorii pozostawia jedynie odtłuszczone mleko i beztłuszczowe jogurty.

Ze względu na ogólną wartość odżywczą mleka, jest ono mniej potrzebne człowiekowi, niż roślinne źródła wapnia. Co więcej, przy jego dużej zawartości tłuszczu, jest ono również obfite w białko, zawiera ten rodzaj węglowodanów, który jest źle strawny dla większości ludzi dorosłych i nie zawiera błonnika. Ze względu na to, że jest szczególnie ubogim źródłem żelaza, zbyt duże spożycie mleka w dzieciństwie może być jedną z przyczyn anemii spowodowanej niedoborem żelaza. Odżywianie krowim mlekiem w dzieciństwie może także powodować krwawienia z przewodu pokarmowego, co może prowadzić do anemii.

Wiele ludzi nie może spożywać pokarmów nabiałowych. Niemożność trawienia laktozy jest często spotykana w USA i szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Poradnik, zalecający tak zdecydowanie konsumpcję pokarmów mlecznych, nie zaspokaja więc potrzeb tych grup ludzi. Dietetycy często uczą pokonywania nietolerancji laktozy przez przyjmowanie dostępnych w sprzedaży enzymatycznych środków wspierających, które umożliwiają wstępną fazę trawienia laktozy. O ile ten sposób może ułatwiać trawienie mleka przez niektórych ludzi, to jest to jednak środek nadmierny, z uwagi na fakt, że istnieją liczne, bogate w wapń produkty roślinne.

Mleko powoduje też inne szkodliwe dla zdrowia skutki. U ludzi, których układ pokarmowy jest w stanie trawić laktozę, cukier zawarty w mleku rozkłada się na dwa cukry proste: glukozę i galaktozę. Możność trawienia laktozy nie zawsze oznacza umiejętność poradzenia sobie przez organizm z metabolicznymi skutkami podwyższonego poziomu galaktozy. Tak więc ludzie, spożywający duże ilości produktów mlecznych, mogą gromadzić galaktozę w niektórych tkankach. To może wiązać się z podwyższonym ryzykiem zaćmy (Simoons, 1982).

U małych dzieci alergia na białko zawarte w mleku występuje często i powoduje wiele objawów chorobowych.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

zaburzenia hormonalne

Następny temat

Mleko

WHEY premium