SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

czym sie różni izolat białka od koncentratu

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 75232

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 15 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 110
Witam
Mam takie pytanko czym sie dokładnnie różni izolat białka serwatkowego od koncentratu.Co jest lepsze i dlaczego?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
_Knife_ Moderator
Ekspert
Szacuny 204 Napisanych postów 11365 Wiek 42 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 86827
Białko serwatkowe – jest produktem specjalnego przeznaczenia żywieniowego, dedykowanym np. sportowcom. Pierwszym etapem produkcji białka serwatkowego jest odzyskanie pozostałości zawartych w serwatce białkowej. „Krajowi producenci oferują obecnie dwa podstawowe rodzaje odwodnionej (minimum 95% suchej masy) serwatki typu słodkiego, zawierającej 10–14% białka ogólnego i 65–75% laktozy: serwatkę w proszku i serwatkę w proszku częściowo zdemineralizowaną. Produkty te charakteryzują się niską zawartością tłuszczu (około 1%) i zróżnicowanym udziałem składników mineralnych: 9,5 lub 5%”. (W. Szczurek)

Niestety, serwatka białkowa jest często wykorzystywana przez kreatywnych „biznesmenów” na aukcjach internetowych. Żerując na naiwności, sprzedają oni półprodukt nie nadający się do konsumpcji przez sportowców. Zwykły twaróg nokautuje zawartością białka w 100 g serwatkę białkową.

„Serwatka jest złożoną mieszaniną wielu wartościowych składników: białek, laktozy, związków wapnia i fosforu, kwasów organicznych i witamin. Według Bednarskiego (2001), do serwatki przechodzi 50–60% suchej masy mleka przerabianego na sery, w tym ponad 96% laktozy. Szczególnie istotnym zjawiskiem jest wysoki stopień migracji białek serwatkowych (albumin i globulin), wynoszący około 95%.” (Źródło: Produkty przetwarzania serwatki i ich zastosowanie w paszy dla kurcząt brojlerów – aspekt żywieniowy i fizjologiczny” Witold Szczurek).

Następnie serwatkę poddaje się metodom filtracji membranowej takim jak:

• odwrócona osmoza (RO),
• nanofiltracja (NF),
• ultrafiltracja (UF),
• mikrofiltracja (MF).

Dopiero na tym etapie uzyskujemy wartościowy produkt przeznaczony dla sportowców czyli np. koncentrat białka serwatkowego. W skrócie: izolat białka serwatkowego wymaga bardziej skomplikowanego i droższego procesu produkcyjnego w porównaniu do WPC (koncentratu białka serwatkowego). Uzyskujemy wyrób (IZOLAT) mający więcej białka (>90%), mniej laktozy (do 0.5-2%), mniej popiołu oraz mniej tłuszczu (do 0.5-2%) w porównaniu do koncentratu białka serwatkowego (WPC).

W jednym z badań: (“Partial chemical and functional characterization of milk whey products obtained by different processes”) otrzymano próbki białka.

Okazało się iż:
WPC (koncentrat białka serwatkowego) HilmarTM 8000: miał 76% białka w „mokrej masie”, wilgoć 6.2%, popiół 3.6%, tłuszcz 6.7%, laktoza 5.7% Ogółem 81% białka w suchej masie,
WPH (hydrolizat białka serwatkowego) miał 73.8% białka w „mokrej masie”, wilgoć 5.1%, popiół 5.6%, tłuszcz 6.8%, laktoza 5.5% Ogółem 77,8% białka w suchej masie,
WPI (izolat białka serwatkowego); (AlacemTM), był to izolat zakupiony od firmy „New Zealand Milk Products” miał: 89.3% białka w „mokrej masie”, wilgoć 5.6%, popiół 1.3%, tłuszcz 1.8%, laktoza 2% Ogółem 94.6% białka w suchej masie,
Eksperymentalny izolat (WPI) miał: 92.6% białka w „mokrej masie”, wilgoć 3.4%, popiół 2.1%, tłuszcz 1.0%, laktoza 0.9% Ogółem 95.8% białka w suchej masie,

Dla większości ćwiczących nie ma żadnego znaczenia czy użyją białka typu koncentratu (WPC ang. whey protein concentrate), izolatu WPI (ang. whey protein isolate) czy hydrolizatu (ang. whey protein hydrolysate). Najbardziej bolesna będzie różnica cenowa, izolaty i hydrolizaty mocno uderzają po portfelu. Osoby pytające: „co jest lepsze i dlaczego?” nie powinny sięgać po białko serwatkowe, obojętne jakiego rodzaju. Najpierw należy pomyśleć, DLACZEGO chcę stosować dany produkt? W 95% przypadków po białko sięgają młodzi mężczyźni, nastolatkowi – chcący szybko zwiększyć masę mięśniową. Jest to ślepa uliczka i błędna droga. Białko pochodzące z odżywek nie powoduje automatycznego przyrostu masy mięśniowej.

Białko ma natomiast znaczenie dla:
1. regeneracji. Białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH) może przyspieszać regenerację po treningu. Np. stwierdzono to w badaniu z 2010 roku: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20860817
2. w wielu badaniach (np. Antonio Paoli i wsp. 2016) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4924172/ główny obserwowany efekt suplementacji białkiem serwatkowym u początkujących było to spowolnienie konwersji hybrydowych włókien szybkich do powolnych, tj. konwersji ze strony włókien IIx do IIA.
3. Białko serwatkowe powoduje o wiele silniejszy wyrzut insuliny w porównaniu do konwencjonalnej żywności, co ma ogromne znaczenie dla budowy masy mięśniowej, jest też istotne dla cukrzyków. Referencje: “Effect of whey on blood glucose and insulin responses to composite breakfast and lunch meals in type 2 diabetic subjects” http://ajcn.nutrition.org/content/82/1/69.full.pdf Np. w porównaniu czterech źródeł białka, największy poposiłkową odpowiedź insulinową wywołało WPC, znacznie słabsze było działanie kazeiny, glutenu czy dorsza.

Referencje: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4620107/ Whey protein: The “whey” forward for treatment of type 2 diabetes?


Należy najpierw przemyśleć całą strukturę posiłków kulturystycznych, zaczynając od rozkładu proporcji białek, tłuszczy i węglowodanów.

Dieta przy celu „masowym” powinna mieć następujące proporcje:

2.0-3.1 g / kilogram masy ciała dobrej jakości białka – wołowina, wieprzowina, indyk, ryby, nabiał (absolutnie należy wykluczyć z diety parówki, kiełbasę itd.);
• 3-7 g / kg m.c. węglowodanów– ryż brążowy, makaron razowy, kasze
• 1-1,5 g / kg m.c. tłuszczy: oliwa z oliwek, olej kokosowy, awokado, pestki, nasiona, orzechy itd.

I teraz obliczamy, ile potrzebujemy protein w stosunku do masy ciała, każdego dnia. Ważący 80 kg mężczyzna może rozpocząć przygodę z kulturystyką od poziomu ~ 2 g protein na kilogram masy ciała. Oznacza to podaż 160 g protein dziennie. Zakładając, iż 100 g piersi z kurczaka ma 21,8 g białka – całodzienne zapotrzebowanie mężczyzny na proteiny pokryje 735 g mięsa. To bardzo dużo i ciężko będzie przejeść taką ilość mięsa. Oczywiście, kurczak nie będzie jedynym źródłem białka. Można tu umieścić również np. twaróg (17-18 g protein w 100 g), ryby, wołowinę, jajka (1 jajko gotowane 50 g ma ~ 6.3 g białka).

Dopiero teraz po rozpisaniu całodziennego jadłospisu sięgamy po proteinę serwatkową. Np. brakuje nam w bilansie 50 g protein dziennie, uzupełniamy białko korzystając z szerokiego wyboru w sklepie SFD: https://sklep.sfd.pl/Odżywki_białkowe-k119.html

Np. SFD WPC PROTEIN PLUS można kupić za 149,99 zł https://sklep.sfd.pl/SFD_Wpc_Protein_Plus_Limited-opis34820.html

W 33 g wspomnianego produktu znajdziemy 26,4 g białka. Jak widać, 2 porcje SFD WPC PROTEIN PLUS uzupełnią dietę w brakujące proteiny. Oczywiście, białko ma pewną istotną przewagę nad mięsem – można je bardzo szybko przygotować, bez obróbki termicznej. Co nie zmienia faktu, iż nie należy bazować tylko na białku pochodzącym z odżywki, ma być ona jedynie uzupełnieniem zróżnicowanej diety.

Podsumowanie:
• izolat (WPI) ma bardzo mało tłuszczu (np. 0.5-1%) oraz bardzo mało laktozy (do 2%) w porównaniu do koncentratu białka serwatkowego (WPC),
• współczesne białko WPC może mieć nawet kilka % laktozy, starsze produkty miały nawet do 55% laktozy,
• współczesne białko WPC może mieć do kilku % tłuszczu, starsze produkty do 10%,
• izolat ma więcej białka w 100 g, z reguły najczęściej spotykane WPC mają 70-82% białka, izolaty często ponad 90%,
• izolat ma szybszą kinetykę, jest łatwiej przyswajany,
• izolat jest znacznie droższy, gdyż jego produkcja pociąga za sobą skomplikowany proces produkcyjny,
• izolat może być bardziej korzystny dla osób nie tolerujących laktozy czy dbających aby produkt był maksymalnie odtłuszczony czy pozbawiony węglowodanów,

Białko serwatkowe można kupić np. tutaj https://sklep.sfd.pl/Odżywki_białkowe-k119.html


Największe mity i kłamstwa dotyczące dopingu: https://***********/d0ping
Największe mity medyczne: https://***********/mitologia1 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11145 Napisanych postów 51525 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
izolat szybciej sie wchłania i tym samym jest lepszym białkiem potreningowym, natomiast koncentrat wolniej sie whlania i tym samym jest lepszym baiłkiem na noc. Jak widzisz wszystko ma swoje plusy i minusy :)
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 91 Napisanych postów 14530 Wiek 38 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 62110
WPI i WPC różni się metodą produkcji, dzięki ktorej w izolacie jest mniej węglowodanów i tłuszczu, a więcej białka niż w WPC.
1

DORADCA W SUPLEMENTACJI
GG 1844256

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11145 Napisanych postów 51525 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
no i szybkością wchłaniania jak wyżej napisano.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 91 Napisanych postów 14530 Wiek 38 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 62110
staraj się kupowac izolaty tworzone w procesie krzyżowej mikrofiltracji (CFM - jest choćby w moim logu). Są lepsze od tych produkowanych podczas wymiany jonowej.
2

DORADCA W SUPLEMENTACJI
GG 1844256

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 15 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 110
a dlaczego CFM są lepsze?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 91 Napisanych postów 14530 Wiek 38 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 62110
podczas procesu wytwarzania nie zachodzi do denaturacji (co podczas wymiany jonowej jest rzeczą normalną i nieunikioną) przez co białko zawiera bardziej stabilne w organizmie frakcje białkowe i wiele wieksze ilości najważniejszych dla nas glikomakropeptydów (GMP), alfa-laktoalbuminy (aminki odpowiedzialne za podnoszenie hormonu wrostu), laktorferryny (ktore są naturalnym składnikiem mleka matki) oraz immunoglobiny (działającej na polepszenie naszego systemu immunologicznego i pomagającej w absorpcji wapnia).

DORADCA W SUPLEMENTACJI
GG 1844256

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 808 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 5282
a czy różnica miedzy nimi jest az tak duza i ma aż tak duze znaczenie???
1

..........

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 78 Napisanych postów 25514 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 110527
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 3448 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 57050
Kup Ovopol, trenuj twardo a da to milion razy lepsze efekty niz przejmowanie sie takimi ******lami w jakich lubuja sie co poniektorzy na forum.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 91 Napisanych postów 14530 Wiek 38 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 62110
spice kolega zapytał to mu wyjaśniłem

pozatym jakby to wsyztsko było takie logiczne jak mówisz to byśmy zrobili post (podwieszony) w ktorym by było:
"jeżeli chcesz kupic białko, bcaa, aminokwasy całodzienne - nie pytaj nas tylko kup pierwsze z brzegu w sklepie białko.. kupuj najtańsze bo i tak nie odczujesz różnicy między białkiem za 100zł od białka za 30zł " ja dziękuje za takie podejśćie do życia :/



Zmieniony przez - Czarnuchok w dniu 2004-06-21 07:00:23
2

DORADCA W SUPLEMENTACJI
GG 1844256

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

<Po jakim czasie?>

Następny temat

firma extensor

Wiecej