Cześć, dla niektórych to pewnie oczywiste, ale niedawno zacząłem jeść coś innego niż polędwice z piersi kurczaka i stąd pojawiło mi się pytanie - w necie napisane jest, że podudzie z kurczaka ma średnio 110g, a pozbawione kości waży 90g - 145 kcal. Jem takie trzy i mam wrażenie, że jestem mniej nasycony niż po polędwicy z piersi kurczaka 200g, która ma coś koło ~200kcal, a z podudzców wychodzi 450 kcal.. Czy to w ogóle możliwe? Oczywiście mówię o smażeniu na patelni (pierś) i pieczenie w piekarniku (podudzce). Do obu dodaje minimalnie oliwy i przyprawy - nic więcej. Czy to jest możliwe, że ta skóra daje, aż tyle kalorii?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Podudzia, szczególnie ze skórą, mają wyższy poziom tłuszczu, co przekłada się na większą kaloryczność, mimo że gramatura mięsa może być podobna lub niższa niż piersi. Skóra sama w sobie jest dość kaloryczna - na 10 g skóry przypada około 45 kcal, co przy trzech podudziach może dodać sporo kalorii. Dodatkowo pieczenie również zachowuje nieco więcej tłuszczu niż smażenie na patelni, co może dawać różnicę w sytości i uczuciu nasycenia, jakie odczuwasz.
1
...
Napisał(a)
Czyli jeśli potrzebuję mniej kcal to albo zdejmować skórę, albo przerzucić się na chudsze mięso jak dobrze rozumiem? Kurde nie wiedziałem, że skóra jest taka kaloryczna..
...
Napisał(a)
Trzeba zwracać uwagę na tabele kaloryczne np 100g piersi to nie jest to samo co 100g piersi smażonej, polecam skórę z udek usunąć, tłuszcze można w lepszy sposób uzupełnić, chyba że jest on dobrze spalona to tych tłuszczy mniej będzioe
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
anubis84Trzeba zwracać uwagę na tabele kaloryczne np 100g piersi to nie jest to samo co 100g piersi smażonej, polecam skórę z udek usunąć, tłuszcze można w lepszy sposób uzupełnić, chyba że jest on dobrze spalona to tych tłuszczy mniej będzioe
I co po prostu ważyć tę skórę i odejmować ją od tych 90g (średnia waga podudzia) i liczyć to po prostu jako mięso z kurczaka? :D
...
Napisał(a)
Tabele kaloryczne pewnie podają BTW i kaloryczność razem ze skórą jak ją zdejmiesz mzoesz odjąć coś.
Ale nie wiem czy jest sens się bawić w takie dokładne wyliczenia jak nie startujesz w zawodach sylwetkowych
Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2024-11-01 19:19:06
Ale nie wiem czy jest sens się bawić w takie dokładne wyliczenia jak nie startujesz w zawodach sylwetkowych
Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2024-11-01 19:19:06
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Niby nie, ale jak jestem na deficycie to czasem te 200 kcal robi różnicę i nie czuje się głodny :D
Czyli po zdjęciu skóry po prostu to liczyć jako np. 90g piersi z kurczaka dla ułatwienia?
Zmieniony przez - froxyy w dniu 2024-11-01 20:13:50
Czyli po zdjęciu skóry po prostu to liczyć jako np. 90g piersi z kurczaka dla ułatwienia?
Zmieniony przez - froxyy w dniu 2024-11-01 20:13:50
...
Napisał(a)
udka i bez skóry będą miały zawartosc tłuszczu poszuakj w tabelach powinno być mięso z uda bez skór y
1
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Poprzedni temat
Najlepszy blog miesiąca sierpnia 2024
Następny temat