SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jak wliczać pieczone uda, podudzia, ćwiartki kurczaka?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3979

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 16 Wiek 110 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1273
Czesc.
Jak wiadomo mięso z kością i skórą tak jak np. uda, podudzia, ćwiartki itd podawane są w tabelach kalorycznych przed obróbką, czyli na surowo. Chyba nikt jednak nie obiera ich przed włożeniem do piekarnika. Wiadomo, że mięso pod wpływem, pieczenia, smażenia itd. zmienia swoją wagę. I teraz moje pytanie.

Jak to wliczacie? Nie znalazłem odp na takie pytanie. Ja po upieczeniu uda obieram je na gorąco z mięsa i kładę na wagę. Ale nie wiem czy to dobry sposób bo zostało poddane obróbce i zmienia wagę. Można by liczyć na surowo razem z kością i chrząstkami, których sie nie je, ale każda część jest różnej wielkości i wyniki byłyby bardzo niedokładne.

Drugie pytanie. Jak robicie ze skórą? Jeśli upiekę udo ze skórą, ale po upieczeniu ją zdejmę i zjem same mięso, wtedy liczyć jakbym zjadł bez skóry? Pytam bo jednak po obróbce, z samej skóry zostaje wiór i tłuszcz z niej w większości wtapia się w mięso. W takim wypadku piec ze skórą, czy przed włożeniem do piekarnika ją zdiąć?

Napisałem temat, bo nie znalazłem podobnego, ani odpowiedzi na moje pytanie. Pozdrawiam ;))
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6266 Napisanych postów 76018 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754780
Przyjmij pewien % części niejadalnych i tyle. Nie ma co bawić się z tym.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 16 Wiek 110 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1273
Czyli proponujesz w udzie zważyć całość, potem rozebrać udo i ponownie zważyć kość, skórę, chrząstki i ogólnie rzeczy, które się wyrzuca. A na końcu wyliczyć procent niejadalnych składników i odejmować od masy całkowitej. I na jednym przykładzie, tym wzorem ważyć każde mięso przed przyrządzeniem. Dobrze zrozumiałem?


Zmieniony przez - Fetniaczek w dniu 2015-11-10 17:41:19
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 605 Napisanych postów 36399 Wiek 27 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 297123
Wpisałem w google pieczone udko z kurczaka

w 100g

Wartość energetyczna 211,00 kcal
Białko 24,00 g
Węglowodany 0,00 g
Tłuszcz 12,00 g

Dziennik treningowy - http://www.sfd.pl/[DT]_Ozzy__Get_big_or_die_trying-t1037943.html

I don't miss workouts, i don't miss meals, because this is what i love to do :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6266 Napisanych postów 76018 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754780
Możesz sprawdzić tak jak napisałeś i przyjmować zawsze wyliczoną ilość % zawartości części niejadalnych. Żeby nie bawić się z tym za każdym razem.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kalkulator BMR

Następny temat

jakie mleko do gainera zimne czy ciepłe?

WHEY premium