SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[Blog] Kuchnia Hannibala Lectera ;-)

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 871

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 278 Wiek 38 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 5542
Dzień dobry wszystkim,

Prowadzę (szumne słowo - prowadziłem, przestałem, teraz wracam) dziennik redukcji w temacie dla Juniorków, ale że lubię czasami coś tam sobie przygotować w kuchni, to pomyślałem, że nie będę tamtego dziennika zamęczał wywodami o kulinariach. Ten dział pewnie lepiej się do tego nadaje. Może ktoś znajdzie tu coś pożytecznego.

Na początek więc dzisiejsze śniadanko.
Jajecznia z szynką, szpinakiem i mozzarellą na ostro

Makro

Makro policzone bez pieczywa.

Składniki
* Jaja kurze, szt. 3
* Szynka szwarcwaldzka, 34g (trzy plastry)
* Masło extra, 5g (1 łyżeczka)
* Papryka chilli, dowolnie do smaku (10g)
* Mozzarella light, 62g (pół opakowania)
* Szpinak baby, 50g

Do przepisu wykorzystałem własnoręcznie uprawiane w tym roku ostre papryczki Aji Lemon. Ostrość na poziomie papryczki Cayenne (ok. 5-7 x ostrzejsza niż Jalapeno, z ciekawym cytrusowym posmakiem).

Oczywiście można wykorzystać dowolną ostrą papryczkę.

Przepis
* Kroimy plastry szynki i papryki (zużyłem dwie - są niewielkie ale na taką porcję wystarczające)
* Podsmażamy oba składniki na łyżeczce masła (w sensie na patelni....z łyżeczką masła )
* Gdy się podsmażą, zmniejszamy ogień i wrzucamy rozbite jajka
* Gdy jajka się lekko zetną dorzucamy szpinak i mozzarellę.
* Mieszamy, by składniki dobrze się połączyły a mozzarella lekko rozgrzała/podtopiła.
* Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.

Bardzo dobry posiłek załatwiający mi poranną podaż białka i tłuszczy. Jeśli chcemy dorzucić choć trochę węglowodanów, uzupełniamy o jakieś pieczywo.
W powyższym przykładzie 2-3 kromki pieczywa z ziarnami.

3
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3418 Napisanych postów 1921 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 17389
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94980 Napisanych postów 365015 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1670695
Witamy w dziale
1

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Szacuny 14681 Napisanych postów 53210 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 400801
Postaram się obserwować
1

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 278 Wiek 38 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 5542
Dziś kolejny przepis.

Tureckie Pide z kurczakiem i warzywami po meksykańsku

Makro

Dość duża porcja i podaż makro, ale akurat miałem posiłek zarówno przedtreningowy jak i ostatni w ciągu mojego okna żywieniowego..trzeba więc było dopchać kalorie Nic nie stoi na przeszkodzie by zmniejszyć ją odpowiednio, bo i taka ilość mieszanki nie zmieści się na tym chlebku i musiałem dojadać obok na talerzu

Składniki

Jest tu pewna niedokładność, ponieważ ten sos, nie był użytym przeze mnie. Jak już wspominałem sam uprawiałem w tym roku ostre papryki i sos, który dodałem był moim własnym sosem na bazie papryk, passaty i brzoskwiń w syropie. Nie miałem więc jego kaloryczności i wrzuciłem po prostu zamiennik do listy.

Przepis
Tu sprawa jest prosta,
[*] Na oliwie podsmażamy kurczaka przyprawionego mieszanką przypraw
[*] Dorzucamy kaszę (ja akurat miałem pozostałości z dnia, myślę, że ryż sprawdziłby się równie dobrze)
[*] Dorzucamy mrożone warzywa
[*] Wszystko smażymy kilka minut aż warzywa zaczną puszczać wodę
[*] Dodajemy sos i mieszamy
[*] Podgrzewamy jeszcze trochę
[*] Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
[*] Napełniamy chlebek i na wierzch układamy plastry mozzarelli
[*] 10-3 minut w piekarniku i gotowe.

Uwaga: Ten chlebek trafiłem po prostu w Biedronce i sprawdził się ok. Równie dobrze można byłoby zastosować jakąś ciabatę czy inną bułę od kebaba...a nawet zjeść danie samo bez żadnego pieczywa.



Smacznego
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 278 Wiek 38 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 5542
Kanapki ze sznyclem cielęcym
Dziś na tapecie wysokobiałkowe śniadanko.


Makro


Składniki


Na bułki kroimy obrane awokado, na patelni grillowej podsmażamy przyprawione wcześniej mięso (u mnie pieprz, sól, ostra papryka, oregano).
Gdy jedna strona dobrze się podsmaży, obracamy, układamy plasterki mozzarelli i można przykryć pokrywką - lub jak u mnie siatką zabezpieczającą przed pryskającym olejem Gdy ser się dobrze rozpuści a mięso zapiecze, zdejmujemy je z patelni i dajemy chwilę odpocząć, by nie wypłynęly nam wszystkie soki.
Kroimy w paski i układamy na bułkach.

Smacznego
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Najlepszy blog miesiąca września 2023-wyniki

Następny temat

Włoska pizza w wersji fit ~735kcal

forma lato