SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Posiłek - wartości odżywcze

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 713

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 94 Napisanych postów 375 Wiek 29 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 6407
Siema właśnie w wolnowarze mam nastawione 2kg bitek schabowych w sosie cebulowym.Zamierzam to jutro popakowac prozniowo i określić w miarę możliwości dokładnie kaloryke.
Piszę tego posta bo jestem ciekawe czy nie popelniam gdzieś błędu.

2kg schabu naprawdę chudego , wszystki tluszczyk okalający schab wycięty.

Moje obliczenia wyglądają następująco
-2kg schab 20x 128 = 2560(3.5T 24B w apce fat secret tak pokazuje schab z biedronki)

-Olej 35gx 9 = 315

-mąka uniwersalna 80g czyli 0.8 x 366 = 292

Suma kcal mięsa po przysmażeniu 3167

Teraz sos

Cebula 700g 7 x 42 = 294
Olej 40g x 9 =350
2 kostki bulionu 2x 26 = 52
Mąka do zaciągnięcia 80g 292
Plus przyprawy dajmy 62 kcal

Suma sosu 1050

I teraz jak ja to później przeliczam :

Schab oddzielam od sosu i dziele na 14 porcji wychodzi 3167 / 14 = 226 kcal na porcje
Sos dziele na 14 porcji 1050 / 14 =75 kcal
1 porcja schabu + 1 porcja sosu i zgrzewam

Makro jakie mi wyszło na porcje
36B
14.5W
11T

Wiem ze z mięsa trochę kcal z tłuszczu i mąki pójdzie w sos ale przez dzielenie mięsa i sosu na równe porcje myślę ze obliczam to jak na warunki chałupnicze w miarę ok i wszelkie migracje kalorii na drodze mieso-sos i tak sie finalnie zgadzają.A może sie myle?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29913 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
Obliczenia wyglądają w porządku, jednak jeżeli z ty wszystko zjadasz to nie musisz tego tak skrupulatnie dzielić co do 1g i oddzielać sos od mięsa, bo na dietę patrzysz w kontekście całego tygodnia a nie jednego dnia więc jak to podzielisz i jednego dnia zjesz 100-200 kcal mniej lub więcej to w ogólnym rozrachunku zjesz i tak całość tych kalorii z garnka który przygotowałes, więc na koniec tygodnia bilans się zgadza. Ja też czasami w przypadku dan typu leczo l, gulasz itp. jak mam policzona kalorykę całą na surowo, to ważę całe danie po obróbce i kalorie dziele na nową wagę i mam makro i kalorie na 100g dania po przyrządzeniu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33151 Napisanych postów 23225 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278189
Ważysz i Wliczasz wszystko co wsadzasz do gara ( tzn te kaloryczne produkty ) a potem wyciągasz po obróbce i wazysz znów całość i z tego procentowo wyliczasz sumę i dzielisz sobie na równe porcje
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 94 Napisanych postów 375 Wiek 29 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 6407
Tak skrupulatnie liczę właśnie ze wzgledu na to ze to z miesiąc będzie jedzone na przemian z innymi daniami i niekoniecznie wszystko zjem ja , czasem córka ma obiad gotowy jak żonie sie robić niechce.A paczuszki podpisać trzeba .
Czyli błędu żadnego nie popelniam , pozdrowki wszystkim.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68532
Jak potrzebujesz policzyć skrupulatnie, to po ugotowaniu dzielisz zsumowaną kaloryczność wszystkich składników przez całkowitą masę wyrażoną w gramach (otrzymasz kaloryczność na gram potrawy) i mnożysz przez 100, żeby otrzymać kaloryczność na 100g dania.
Jeżeli korzystasz z dziennika po treningu, to możesz to zapisać jako własny produkt, podać wyliczoną ogólną kaloryczność i każdorazowo wpisywać masę paczki z zamrażalnika, której kaloryczność program wyliczy już sobie sam.
Tylko w przypadku potraw 'dwufazowych' jak sos czy zupa, trzeba popakować mniej więcej tyle samo wody proporcjonalnie do mięsa do każdej paczki.
Inne aplikacje powinny też mieć taką opcję.





Zmieniony przez - M-ka w dniu 2023-06-18 15:54:46
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2511 Napisanych postów 2358 Wiek 27 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 77161
Duzo Ci ułatwi np. jak na samym poczatku zważysz sobie garnek w którym będziesz robić szamke

Pierw ważysz wszystko co wrzucasz do gara, wpisujesz w aplikacje(ja używam my fitness pall - tam masz opcje utwórz posiłek, pózniej możesz go sobie równo podzielić).

Jak juz jedzonko Ci sie zrobi, ważysz sobie mase całkowita potrawy, dzielisz na X porcji, odmierzasz po równie części do zalozoznej ilosci porcji i pózniej wcinasz :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6276 Napisanych postów 76056 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754969
Obliczenia jak najbardziej wydają się prawidłowe. Pytanie tylko, w jakim celu tracisz na to swój cenny czas? Przecież wystarczy dodać główne składniki i ich masę do dziennika żywieniowego, np. potreningu.pl. Sam Tobie podliczy wartości odżywcze i je zajmuje. Po przygotowaniu, dzielisz je na oko na określoną ilość porcji i tyle. Przecież i tak zjesz wszystko, więc nie ma znaczenia, czy w jednym posiłku będzie 300 gramów mięsa, a w innym 150 gramów. Ogólnie dostarczysz i tak tyle samo. Nie ma to więc znaczenia.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wybór celu treningowego

Następny temat

Guma ksantanowa

WHEY premium