...
Napisał(a)
Odniosłem się do miary g/kg mc, natomiast udział procentowy owszem, IŻŻ czy jakaolwiek literatura naukowa badania, zawsze określa to wlasnie jako udział % kaloryczności całej diety. Z praktycznych względów i w wyniku tego, że białko jest specyficznym makroskładnikiem, żeby nie wpaść w suboptymalna czy za wysoka podaż określa się je w g/kg mc i to też wyjątkowo dla sportowców tylko
...
Napisał(a)
Wydaje mi się, że trochę zaniżyłeś współczynniki obliczenia zapotrzebowania kalorycznego. Sugeruję dać średnie wartości, a nie najniższe możliwe.
Poza tym, to kilogramy nie są zbyt dobrą miarą efektów kształtowania sylwetki. To ile ważymy nie świadczy o tym, jak wygląda nasza sylwetka i jakie są efekty redukcji tkanki tłuszczowej, czy budowy masy mięśniowej. Polecam zwracać uwagę na obwody ciała mierzone co jeden, dwa tygodnie rano na czczo i zapisywane. Na ich podstawie korygować ilość spożywanych kalorii w diecie.
Poza tym, to kilogramy nie są zbyt dobrą miarą efektów kształtowania sylwetki. To ile ważymy nie świadczy o tym, jak wygląda nasza sylwetka i jakie są efekty redukcji tkanki tłuszczowej, czy budowy masy mięśniowej. Polecam zwracać uwagę na obwody ciała mierzone co jeden, dwa tygodnie rano na czczo i zapisywane. Na ich podstawie korygować ilość spożywanych kalorii w diecie.
1
Moderator działu Odżywianie
Polecane artykuły