No to jedziemy po kolei. :)
1. Pojęcie "zdrowy" dla każdego z nas będzie oznaczało coś innego, gdyż osoba z nietolerancją na gluten powinna wybierać pieczywo bezglutenowe, ale przeciwnie dla osoby, której nie dotyczą tego typu dolegliwości nie będzie zdrowe wybieranie pieczywa bezglutenowego. Oczywiście są jakieś normy dla ogółu społeczeństwa.
Chleb nie jest optymalnym wyborem, ale nie należy go również piętnować. Wszystko zależy od wyboru, ale także od ilości tego składnika w Twojej diecie. Najlepszym wyborem nie będzie białe pieczywo, ani takie, które oprócz mąki, drożdży, soli, zakwasu, wody zawiera jeszcze długą listę składników.
2. Precyzyjną odpowiedź na to pytanie znajdziesz w świetnym artykule Macieja, pt. Co jeść na diecie na kolację, obiad i śniadanie?
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Co_jeść_na_diecie_na_kolację,_obiad_i_śniadanie_-a3260.html
oraz zbiór planów treningowych przygotowanych przez naszych specjalistów i trenerów znajdziesz pod tym linkiem:
https://www.sfd.pl/lp/treningi-leksykon-treningow/
3. Jak najbardziej możesz zacząć od np. podciągania. Nie zalecam jednak wykonywania ćwiczeń na grzbiet, gdyż będą one angażować zbyt mocno odcinek lędźwiowy... Mowa tutaj o ćwiczeniach takich jak wiosłowanie czy ciągi wykonywane przed przysiadami, może to skutkować osłabieniem stabilizacji pleców.
Jeśli plecy są Twoją priorytetową partią, to równie dobrze możesz podzielić trening FBW na plan A (góra ciała) oraz B (dół ciała). Tego typu plany również znajdziesz w naszym leksykonie.