SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pierś z kurczaka - problem w liczeniu kalorii

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 14679

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 30 Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 1446
Witam serdecznie.

Mam już niemały dylemat, odnośnie tego od jakiej wagi liczyć kalorie i makroskładniki piersi z kurczaka - surowego mięsa, czy po usmażeniu?
Wyszukiwałem wcześniej podobny temat w internecie i wszyscy mówią, że powinno się brać pod uwagę to ile waży surowe mięso i od tego liczyć kalorie, makroskładniki.

I zanim mnie ktoś tu "zjedzie", proszę zapoznać się z moim rozumowaniem.

Jeśli chodzi o np. torebkę ryżu 100g. to oczywistym jest, że powinno się liczyć kalorie i makroskładniki od 100g, mimo tego, że po ugotowaniu będzie to np 250g. gdyż ryż wsiąknie wodę, która nie ma kalorii. W tym wypadku liczenie od produktu niepoddanego obróbce ma sens.

Lecz jeśli mamy np. 100g piersi z kurczaka, która już sama w sobie (w przeciwieństwie do ryżu) ma wodę, myślę, że pewnie z 30%, to jak można liczyć kalorie i makroskładniki, biorąc za "punkt startowy" surową pierś? Przecież w tych 100g jest około 70% mięsa i 30%wody. A woda przecież nie ma kalorii, a poza tym i tak odparuje.
Wiadomo, że jeśli chodzi o smażenie, to trzeba doliczyć też np oliwę, itp, ale nie chodzi tu już o wchodzenie w szczegóły.

W wielu miejscach można przeczytać, że powinno się liczyć od surowego produktu i tyle... I podaje się to na przykładzie piersi z kurczaka i ryżu. Jednak nikt już nie bierze pod uwagę tego, że ryż powiększy swoją objętość "pijąc wodę", a pierś z kurczaka tą wodę odda - a to wielka różnica.

Czyli innymi słowy, mając 100g surowej piersi z kurczaka, mamy tak naprawdę (symbolicznie, w przybliżeniu) 70g. mięsa, a co nam z 30g wody? Wiele osób liczy w tym wypadku wodę, jakby była surowym mięsem, a to jest oczywistym błędem.

I w zasadzie nie byłoby problemu, gdyby chodziło o śladowe ilości wody. Jednak smażąc np. 300g piersi z kurczaka, niecałe 100g nagle nam "wyparuje" i okazuje się, że 1/3 białka na talerzu nie ma ...

Czy ja mam rację, czy może to mi należą się jakieś wyjaśnienia, bo czegoś nie rozumiem?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 85 Wiek 38 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 12538
Co do liczenia makro z "wyparowanej" piersi to porownaj sobie kolego zawartosc bialka w surowej wolowinie i w suszonej (beef jerky), moze to rozwieje Twoje watpliwosci ;)
Pozdro
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 703 Napisanych postów 1196 Wiek 42 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 75579
Sam się nad tym ostatnio zastanawiałem, tu masz link do dyskusji
https://www.sfd.pl/Wartości_odżywcze_produktów_surowych_vs_przyrządzonych-t1173952.html 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51764 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349824
To mówisz, ze białko wyparowuje Ci razem z wodą? zawsze wliczasz przed obróbka.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 30 Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 1446
Bartek81, z tej dyskusji to dalej niewiele wynika, bo piszą, że z kuraka 1 kg. to czasem 600 gram potrafi zostać. Najpewniej prawda, ale dlaczego wtedy liczyć sobie 1kg. kurczaka, skoro 400 gram z tego to woda. Wtedy oczywistym wydaje się uwzględnianie wagi po obróbce...

Koniu151 - W zasadzie to zawsze licze po obróbce, po tym jak woda wyparuje i zostanie już sama pierś z kurczaka. Tylko właśnie nie wiem, czy tak jest dobrze. Nadal nie rozumiem sensu liczenia od wagi przed obróbką, jeśli chodzi o kuraka.


Zmieniony przez - Kubas82 w dniu 2018-11-17 18:46:09
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 1493 Wiek 31 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 50786
NIE KOMPLIKUJ SE :d POSLUCHAJ KONIA
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1154 Napisanych postów 2449 Wiek 38 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 34643
jezeli 100g piersi przed obrobieniem ma 22g bialka to po wyparowaniu wody ktore nie ma ani bialka ani kalorii to jak myslisz ile bedziesz mial bialka ?

jedyne co stoi miedzy Toba ,a Twoim celem , TO TE BZDURY , ktore sobie mowisz , ze nie dasz rady

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 30 Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 1446
Kompletnie nie o to mi chodziło :( 100g piersi z kurczaka ma 22g białka i ok. W rzeczywistości nie mamy jednak 100g piersi z kurczaka, tylko powiedzmy 70g piersi i 30 g wody - bo tak zwykle wygląda to, co ludzie nazywają "100g piersi z kurczaka". A jeśli bym do tej "100g piersi z kurczaka" wpompował jeszcze 20g wody, to wtedy byłoby 120g piersi z kurczaka? Cudowne rozmnożenie pokarmu???
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1154 Napisanych postów 2449 Wiek 38 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 34643
nie rozmnozenie tylko sztuczne nabijanie wagi kompletnie bezwartosciowa woda czy ty wpompujesz 20czy 100g to w makro nic sienie bedzie zmieniac ... cala woda odparujei zostaje Ci teoretyczne 70g z 22g bialka

jedyne co stoi miedzy Toba ,a Twoim celem , TO TE BZDURY , ktore sobie mowisz , ze nie dasz rady

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 30 Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 1446
Rozumiem o co Ci chodzi. Wiem, że wody to mogę nabić sobie 2 litry, a i tak w kaloriach i makro nic się nie zmieni. Z tego co napisałeś "cala woda odparuje i zostaje Ci teoretyczne 70g z 22g bialka" wynika dla mnie odpowiedź. Czyli można powiedzieć, że jest z góry założone powiedzmy przez "producenta", że w piersi z kurczaka będzie dużo wody (i innych pomniejszych rzeczy) i to wszystko ma ważyć razem 100g i ma mieć 22g białka.Ok... Czyli w zasadzie po pozbyciu się wody, mamy powiedzmy 70g już "czystego" mięsa, które ma 22g białka. I o to cały czas pytałem...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1154 Napisanych postów 2449 Wiek 38 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 34643
dokladnie tak ! Zasada jest po prostu taka ze wyjsciowe jest 100g piersi przed obrobieniem a nie po jej obrobieniu termicznym

jedyne co stoi miedzy Toba ,a Twoim celem , TO TE BZDURY , ktore sobie mowisz , ze nie dasz rady

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 30 Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 1446
No to w końcu wiadomo o co chodzi :)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Ocena mego trybu?

WHEY premium