czellistaja od lat jadam sporo smalcu , głównie mięsa wieprzowe tłuste . Wyniki badań jak chodzi o skład lipidowy poprostu bajka , aż lekarka się ostatnio dziwila .Nawet ciut za wysoko były dobre tłuszczebiorac pod uwage stosunek kw tl w smalcu to faktycznie jest on dobrym zrodlem tluszczu do smazenia. jednak rodzaj kw tl to nie wszystko. utleniony cholesterol to cos co nalezy unikac, a w procesie smazenia na loju az 80% jego cholesterolu sie utlenia. a utleniony cholesterol to prosta droga do miazdzycy, czy np sa badania ktore mowia o zwoelszonym ryzyku Alzheimera.
ciezko mi bedzie Tobie podeslac jakies arty w tym temacie. poczytaj sobie o utlenianiu cholesterolu i sam wyciagnij wnioski
tak wiec zestaw sniadaniowy typu jajecznica na boczku na masle/smalcu to jedna wielka bomba utlenionego cholesterolu z kazdego produktu w tym daniu. chyba najgorsza opcja na posilek, a multum ludzi tak je idac za moda sniadan b+t
Zmieniony przez - czellista w dniu 2018-08-31 07:46:32
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej