SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

ciekawostki

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 184607

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
Przeczytaj o...

Odchudzanie w wannie


- Kąpiel brzozowa: 15 garści suszonych liści brzozy zalej 2 litrami wrzącej wody i pozostaw pod przykryciem przez 15 minut. Przecedź i wlej do wanny.
- Kąpiel z siana: pokrój sporą garść siana i przełóż do płóciennego woreczka. Zawieś go na kranie, tak by ciepła woda lała się na niego. Kąpiel trwa 15 min.
- Kąpiel z igliwia: igliwie sosnowe, świerkowe i modrzewiowe (po garści) zalej 2 litrami zimnej wody. Ogrzewaj pod przykryciem przez 10 minut, na chwilę odstaw. Przecedź i wlej odwar do wanny z ciepłą wodą. Stosuj 2 -3 razy w tygodniu.
Źródło:INTERIA.pl


Co lepsze – naturalna dieta czy tabletki


Każda metoda walki z nadwagą ma swoje plusy i minusy. Powinnyśmy je bardzo dobrze rozważyć, zanim wybierzemy którąś z nich.

Dieta 1200 kcal
+ Składa się na nią 5 posiłków dziennie. Przerwy między nimi nie są więc długie, co pozwala uniknąć napadów głodu i podjadania.

+ Jest urozmaicona, dostarcza wszystkich potrzebnych składników – pełnowartościowego białka, witamin oraz minerałów.

+ Wymaga ograniczenia tłuszczów. Jako dodatku do potraw można używać tłuszczów roślinnych, co wpływa na obniżenie cholesterolu.

+ Uczy racjonalnego, korzystnego dla zdrowia sposobu odżywiania się. Zmiana nawyków żywieniowych pozwala zaś uniknąć ponownego tycia.

- Przez pewien czas może być dość kłopotliwa. Trzeba bowiem nauczyć się skrupulatnego liczenia kalorii, a także nowego sposobu przyrządzania posiłków.

- Pozwala schudnąć 4 kg w ciągu miesiąca – nie każdego ten wynik satysfakcjonuje. Ponadto 1200 kcal dziennie to zbyt mało dla osób pn. pracujących fizycznie.

Tabletki
+ Odchudzanie się tą metodą nie wymaga żadnego wysiłku – wystarczy jedynie pamiętać o połknięciu tabletki.

+ Preparaty mogą być stosowane przez długi czas (do dwóch lat), aż do uzyskania odpowiedniej wagi ciała. Efekt odchudzającej kuracji utrzymuje się przynajmniej przez rok.

+ Nie trzeba rezygnować z ulubionych przysmaków i wprowadzać żadnych zmian w diecie. Ale jeśli jednocześnie przejdzie się na dietę niskokaloryczną, chudnie się dwukrotnie szybciej.

- Zawierają związki chemiczne wpływające na pracę organizmu. Np. zwiększają wydzielanie przez mózg substancji dających uczucie sytości lub zmniejszają wchłanianie tłuszczów w przewodzie pokarmowym.

- Mogą powodować objawy uboczne. Często wywołują biegunki lub wzdęcia. Mogą powodować utratę apetytu, a także wzrostu ciśnienia, bezsenność, rozdrażnienia.

- Preparaty sprzedawane są na receptę. Może to być kłopotliwe, bo trzeba pamiętać o wizycie u lekarza. Ponadto miesięczna kuracja jest kosztowna (średnio do 350 zł).


Odpowiednie gotowanie to więcej witamin


Wiele witamin ulega rozkładowi w wyniku nieodpowiedniego przy-gotowywania positków. Oto sposoby zapobiegające utracie witamin przy obróbce cieplnej warzyw i owoców.

Ziemniaki w naszych warunkach klimatycznych są codziennym składnikiem pożywienia i ważnym źródłem witaminy C. Aby wszystkie wartości w jak największym stopniu zachować, należy: obierać je cienko i to na krótko przed gotowaniem, nie przechowywać w wo-dzie, wkładać do wrzącej wody, gotować w małej jej ilości. jednorazo-wo gotować tyle, ile trzeba zużyć, nie przetrzymywać ugotowanych zbyt długo, wykorzystywać wywar po ugotowaniu.

Marchew - najcenniejszym jej składnikiem jest karoten będący prowitaminą A. Ma szerokie zastosowanie w żywieniu. Gotować w małej ilości wody pod przykryciem, wkładać do wrzącej wody, do za-gotowania ogrzewać na silnym ogniu, gotować na słabszym, goto-wać w całości (następnie rozdrabniać). Jeżeli to tylko możliwe, gotować marchew nie obieraną. Do gotowania warzyw karotenowych należy zawsze dodawać tłuszczu .

Warzywa zielone - np. szpinak, aby uchronić przed stratami wartościowych dla człowieka substancji, w tym witamin z grupy B11 oraz witaminy C, należy gotować w małej ilości wody, wkładać na wrzącą, lekko osoloną wodę, aby skrócić czas gotowania. należy gotować w naczyniu odkrytym.

Do warzyw kapustnych należy: jarmuż, brukselka, kapusta wło-ska, głowiasta biała, głowiasta czerwona, kalarepa, kalafior, broku-ły. Zawierają prowitaminę A, witaminę B1 oraz witaminę C - przy czym liście mają mniej tego składnika niż głąb. Barwa, smak, za-pach i wartości odżywcze ugotowanej kapusty zależą ad ilości wody użytej do gotowania (im mniej tym lepiej), odkrycia naczynia, dzięki czemu piekące i gorzkie olejki eteryczne ulatniają się wraz z parą, czasu gotowania (wkładać do wrzącej wody, do zagotowania ogrze-wać pod przykryciem, następnie odkryć).

Warzywa strączkowe , które występują w naszych jadłospisach, dzielimy na dwie grupy: świeże strączkowe w stanie niedojrzałym, jak: fasola szparagowa żółta, zielona, groszek zielony, bób, oraz su-che strączkowe, które są spożywane po dojrzeniu i wyłuskaniu ze strąka. Do nich należą: fasola biała i kolorowa, perłowa, groch, soczewica, soja.
Warzywa strączkowe pierwszej grupy są zbliżone pod względem wartości odżywczych do warzyw zielonych. Ich obróbka cieplna jest taka sama jak warzyw zielonych. Są bardzo dobrym źródłem wita-min z grupy B. Warzywa strączkowe drugiej grupy wymagają innej obróbki ciepl-nej. Należy je namoczyć poprzedniego dnia w wodzie zmiękczonej przez gotowanie, gotować w wodzie, w której były moczone, po za-gotowaniu gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, solić pod ko-niec gotowania, używać 3-5 objętości wody na jedną objętość wa-rzywa.
Przy obróbce wstępnej i cieplnej owoców świeżych i suszonych należy pamiętać, że trzeba je myć dokładnie i obierać tuż przed przy-rządzaniem potrawy oraz zapobiegać utlenianiu się witaminy C na-stępującymi metodami: przez dodanie cukru, syropu lub śmietany do rozdrobnionych owoców; gotowanie w syropie; zakwaszanie kwa-sami naturalnymi. Susze owocowe przed moczeniem w letniej prze-gotowanej wodzie należy bardzo dokładnie umyć, a wodę z mocze-nia wykorzystać do syropu.

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
Zioła odchudzają


Naturalnym bodźcem skłaniającym człowieka do jedzenia jest uczu-cie głodu. W mózgu, w podwzgórzu znajduje się prawdopodobnie ośrodek kontroli apetytu. Organizm większość pożywienia przeznacza na wytworzenie energii potrzebnej do procesów życiowych. Gdy w organizmie pokarmu jest za dużo, magazynuje on rezerwy. A naj-trwalej odkładają się tłuszcze. Zapasy te przydają się w okresie nie-doboru żywności. Najpierw zostają zużyte zapasy węglo-wodanów, potem organizm zaczyna się odżywiać własnym tłuszczem.
Otyłość jest zaburzeniem przemiany materii, powodującym nad-mierny wzrost ciężaru ciała wskutek gromadzenia tłuszczu w orga-nizmie. Następstwami otyłości mogą być: cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, zawał serca, żylaki, choroby stawów. Leczenie otyłości jest długo-trwałe i polega na stosowaniu odpowiedniej diety. Pomocne mogą być natomiast zioła.

Polecam następującą mieszankę ziołową:
* Morszczyn - 100g
* Ziele skrzypu - 50g
* Ziele dziurawca
* Ziele krwawnika
* Kwiat rumianku
* Korzeń mniszka
* Kłącze perzu
* Liść melisy - wszystkie te składniki po 50g
Należy je zmieszać, wsypać łyżeczkę na szklankę wrzątku i napa-rzać pod przykryciem pół godziny. Przecedzić, pić dwa razy dziennie po jedzeniu.


Ponadto należy:
1.Jeść mało potraw mącznych, pieczywa, cukru, czekolady, sosów.
2.Spożywać kolacje wcześnie i niezbyt obfite.
3. Jeść mięso chude, gotowane.
4. Unikać tłustych zup, pić na czczo kawę zbożową.
5. Jeść 4-5 razy dziennie pokarmy wartości 300-350 kalorii, ale nigdy do syta.
6. Być pod kontrolą lekarza dietetyka, otyłości nie lekceważyć.
7. Nie stosować samemu diet, które często zawodzą i szkodzą.
8. Dieta powinna być ubogokaloryczna z dużą ilością białka i jarzyn, z małą – tłuszczów.
9. Odchudzanie powinno być stopniowe, zbyt szybkie szkodzi zdrowiu.
10. Chodzić codziennie wieczorem na przechadzki, zażywać dużo ruchu. po powrocie nie zaglądać do lodówki.
11. Nie przekarmiać dzieci, nie pozwalać im zasypiać z cukierkiem w buzi.


Oprócz wymienionych w mieszance ziół pamiętamy że działanie poprawiające przemianę materii mają także: aloes, brzoza, jemioła, jeżyna, kminek, lipa, łopian, pokrzywa, rdest, róża, cebula, czosnek, marchew.
Oto jeszcze jedna mieszanka ziołowa zmniejszająca apetyt: wziąć po łyżce- ziela skrzypu, kory kruszyny, pączków brzozy, korze-nia lubczyka, ziela krwawnika, ziela dziurawca, ziela pokrzywy, liści jeżyny, owocu jałowca. Dobrze wymieszać. Łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku. Trzy-mać 10 min pod przykryciem. Pić po szklance naparu rano i wie-czorem.


Magnez - dawka energii.


Niedobór magnezu w organizmie łatwo rozpoznać: czujesz się zmęczona, nie możesz się skupić, życie wydaje się bez sensu, a nocą budzą cię bolesne skurcze łydek. Możesz łykać magnez w tabletkach albo jeść więcej pieczywa pełnoziarnistego, kasz, soi, orzechów.

Magnezowa sałatka
-sos winegret
-zielona sałata
-jabłka
-orzechy włoskie
Wszystkie składniki wymieszać, zalać sosem. Smacznego


Zupa wcale nie musi tuczyć


Dbasz o linie, ale nie wyobrażasz sobie obiadu bez zupy? Nie wykreślaj więc jej z jadłospisu. Musisz jednak nauczyć się inaczej ją gotować. Najlepiej na wywarze tylko a warzyw. Zupy mięsne są bowiem tłuste, więc oczywiście bardziej tuczące. Można je jednak nieco "odchudzić", zbierając łyżką warstwę tłuszczu. Dokładniej zrobisz to za pomocą kostki lodu. Owiń ją gazą i przesuwaj po powierzchni wywaru - cały tłuszcz przylgnie do gazy. Kolejnej zaś porcji niepotrzebnych kalorii oszczędzisz sobie, rezygnując z doprawiania zupy śmietaną czy zasmażką.

Sprawdź ile kalorii ma np. zupa pomidorowa
talerz pomidorowej na łopatce, ze śmietaną i makaronem, to ok. 450 kcal,
talerz pomidorowej na warzywach, z makaronem, ale bez śmietany, to ok. 160 kcal.


Anoreksja psychiczna


Ludzie, którzy wpadli we własną pułapkę i dobrowolnie, z premedytacją, na przekór otoczeniu, głodzą się, doprowadzając swój organizm do stanu totalnego wycieńczenia. Ci ludzie chorują na anoreksję.
Anoreksja jest chorobą śmiertelną, a przede wszystkim niezwykle podstępną. Osobie nią dotkniętej wydaje się świetną przyjaciółką, a nie dolegliwością, której trzeba się pozbyć. Anoreksja błędnie jest utożsamiana z widocznym wycieńczeniem organizmu lub niemożnością przyswajania pokarmu. Tak naprawdę ta choroba dotyczy PSYCHIKI!
Na anoreksję psychiczną cierpi 15 razy więcej kobiet niż mężczyzn i choroba ta zwykle rozpoczyna się u nastolatek lub młodych kobiet. Bardzo rzadko zdarza się, aby to zaburzenie wystąpi.ło po raz pierwszy u kobiety powyżej 25 roku życia.

Jak rozpoznać chorobę
Nieprawdą jest, że dopóki można jeść i organizm wciąż przyjmuje pokarm, wszystko jest w porządku. Bardzo trafna jest niemiecka nazwa anoreksji: Magersucht, czyli "nałóg chudości". To jest po prostu nałóg: ciągłe zwiększanie (w tym wypadku: zmniejszanie) dawki, która daje satysfakcję, niemożność przerwania narastającej spirali głodu, myśli nieustannie krążące wokół jednego tematu - objawy jak u alkoholika czy palacza.
Anorektyk nie musi reagować fizjologicznie na przyjmowany pokarm. Dopiero w bardzo zaawansowanym stadium choroby jego organizm żadnej żywności nie przyjmuje. Anorektyk nie musi być bardzo chudy! Choroba rozpoczyna się znacznie wcześniej - w momencie wejścia w tzw. spiralę głodu, czyli proces ciągłego zmniejszania ilości przyjmowanego pokarmu. Anorektyk reaguje nerwowo, zagadnięty na temat swojej choroby. Anorektyk często (przynajmniej raz dziennie) sprawdza swoją wagę i reaguje z dużą euforią na każdy, minimalny nawet, jej spadek, a z podobnie silną złością i rozczarowaniem przyjmuje każdy przyrost masy ciała, choćby o 100g. Anorektycy często gotują dla całej rodziny. Anorektyk dołoży wszelkich starań, aby żadnego z tych znaków nie pozwolić dostrzec otoczeniu!

Fizyczne objawy anoreksji psychicznej
Objawy fizyczne anoreksji psychicznej mogą wynikać z metod stosowanych przez chorą, aby schudnąć, lub mogą być bezpośrednio związane z niską wagą ciała. Gdy kobieta jest wychudzona, traci prawie calo izolujacą warstwę tkanki tłuszczowej, w rezultacie staje się wrażliwa na niskie i wysokie temperatury; ma zimne ręce i stopy, które często są sine; skórę może mieć suchą; włosy suche i łamliwe, a miekki, puszysty meszek, zwany lanugo, może pojawić się na jej twarzy, plecach i ramionach. Tetno jest zwolnione, ciśnienie tętnicze krwi obniżone. Mimo tego reakcja pacjentek z anoreksją na wysiłek fizyczny jest normalna i tętno wzrasta do tego samego stopnia, jak u kobiet nie majacych omawianego zaburzenia. Perystaltyka jeliy i częstość wypróżniania u wielu chorych maleje, ponieważ w jelitach znajduje się za mało treści, by pobudzać ruchy robaczkowe. Zaparcia są regułą. Stosowanie głodówek mogło doprowadzić do poważnego niedoboru witamin. U niektórych kobiet mogą pojawić się obrzęki, szczególnie jeśli zdecydowały przytyć i jadły więcej.

Zaburzenia miesiączkowania w anoreksji psychicznej
Poważnym problemem fizycznym u kobiet z anoreksją jest to, że albo nie zaczynają miesiączkować, albo ich miesiączki zanikają, często nawet zanim zdążyły stracić zbyt wiele na wadze. Brak miesiączki jest jednym z objawów koniecznych do rozpoznania anoreksji psychicznej.
Wyjaśnienie zaburzeń miesiączkowania jest dość złożone, ponieważ obejmuje współdziałanie kilku hormonów. Współdziałanie tych hormonów jest pod kontrolą okolicy mózgu zwaną podwzgórzem, który z kolei odbiera bodźce z innych części mózgu oraz spoza mózgu, reaguje np. na wstrząs psychiczny.

Bulimia nerwowa


Bulimia nerwowa, żarłoczność psychiczna, nadmierne objadanie się. W potocznym rozumieniu zaburzenie zachowania, związane z ciągłym odczuwaniem głodu. Bulimia nerwowa polega na objadaniu się, a następnie na prowokowaniu wymiotów lub zażywaniu leków przeczyszczających. Występuje często naprzemiennie z jadłowstrętem psychicznym (anoreksją). Według psychoanalityków związana z urazami wczesnodziecięcymi, ukrytą wrogością do matki, błędami wychowawczymi, odrzuceniem własnej płci. Występuje głównie u dziewcząt i młodych kobiet. U nas rzadko rozpoznawana, często mylona z zaburzeniami pochodzenia hormonalnego. Ważną rolę w leczeniu odgrywa psychoterapia i terapia rodzinna.

Słowo bulimia oznacza po grecku wilczy apetyt, co nie jest adekwatne do obrazu choroby, bo pomija ogromnie istotną drugą stronę objadania, a mianowicie wymuszane przeczyszczanie i wymioty. Badacze oceniają, że aż 90% pacjentów cierpiących na zaburzenia w przyjmowaniu pokarmów to kobiety. Dlaczego tak się dzieje? Tłumaczenie fizjologiczne odnosi się do faktu, że u chłopców przybranie na wadze wiąże się głównie z rozwojem mięśni, a u dziewcząt pojawia się nie akceptowana tkanka tłuszczowa. Tłumaczenie seksualne podnosi głównie problem lęku dziewcząt przed perspektywą stania się dojrzałą kobietą. Poprzez niejedzenie odsuwa się jakby widmo przerażającej dorosłości.

Jako kryteria diagnostyczne pomocne przy rozpoznawaniu bulimii wymienia się:


powtarzające się przypadki objadania się, zjadanie wielkiej ilości pożywienia w krótkim czasie,
poczucie braku kontroli podczas objadania się,
używanie środków przeczyszczających,
występowanie co najmniej dwa razy w tygodniu przez trzy miesiące sesji objadania się z następującym po nich przeczyszczaniem,
trwała, przesadna troska o wagę i wymiary ciała.

Bulimik potrafi w krótkim czasie przyjąć nawet do sześciu tysięcy kalorii. Potem następuje faza przeczyszczania, która może się objawiać regularnym wywoływaniem wymiotów, stosowaniem środków przeczyszczających, moczopędnych, pigułek dietetycznych, trzymaniu określonej diety albo uprawianiu intensywnych ćwiczeń fizycznych. Wszystkie te czynności wynikają z obsesyjnego strachu przed utyciem.

Osoba chora na bulimię może doprowadzić się do stanu takiego wyniszczenia jak przy anoreksji. Charakterystyczne są zaburzenia wodno-elektrolitowe spowodowane ciągłymi wymiotami i przeczyszczaniem. Bulimia atakuje ludzi o różnych charakterach, ale główną ich wspólną cechą jest niska samoocena i niestabilność emocjonalna. Chorych na anoreksję i bulimię łączy fakt, że zwracają wielką uwagę na to, co inni o nich myślą. Oba zaburzenia wymagają od pacjentów i ich najbliższych systematycznej, prawidłowej terapii.

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
Wegetarianizm - znany od wieków


Wegetarianizmem przyjęło się określać bezmięsny sposób odżywiania się, którego podstawę stanowią produkty pochodzenia roślinnego.
Wegetarianizm ma kilka odmian.
Laktoowowegetarianie spożywają mleko i jego przetwory oraz jaja. Laktowegetarianie wykluczają ze swych pokarmów jajka i produkty, które je zawierają. Spożywają mleko i jego przetwory. Weganie odrzucają wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, a więc nie tylko nabiał, ale także miód, masło i margarynę. Frutarianie spożywają tylko owoce, orzechy i nasiona, natomiast witarianie pokarmy na surowo.

Propagatorzy wegetarianizmu kładą nacisk na to, aby zapewniał on szczupłą sylwetkę. Ale, niestety, każdy z pewnością zna kogoś, kto preferuje taką dietę, a mimo to ma problemy z zachowaniem prawidłowej wagi. Dieta wegetariańska nie chroni automatycznie przed nadwagą. Nie jest też gwarancją zdrowia. Chaotyczne pochłanianie wszystkiego, co nie jest mięsem, nie jest najlepszym pomysłem. Natomiast przemyślany, oparty na naukowych przesłankach sposób żywienia może przynieść niespodziewanie dobre rezultaty: atrakcyjny wygląd, mnóstwo energii i ogólną lekkość.

Warto przyjąć kryterium, że najlepsze są produkty naturalne, jak najmniej przetworzone, nierafinowane. Powinniśmy jeść jak najwięcej warzyw i owoców, zwłaszcza sezonowych.
Każdy indywidualnie, na zasadzie poszukiwań, powinien ustalić, co dla jego organizmu jest najlepsze. Jednym z warunków rozsądnej diety jest wyeliminowanie cukru.

Wiele osób twierdzi, że bezmięsne jedzenie jest monotonne i bez smaku. Sałata, marchewka, sałata, marchewka, kilka sojowych kiełków... Kuchnia wegetariańska oferuje tyle smaków, zapachów, że można dostać zawrotu głowy! Dla pragnących przejść na dietę wegetariańską początki mogą być skomplikowane, ale potem jest łatwiej. Należy cieszyć się jedzeniem. Nie zmuszać się do niczego, słuchać swojego organizmu. Eksperymentować: w restauracji, w sklepie, we własnej kuchni. Urozmaicać dietę, aby mieć świadomość, że dostarcza się organizmowi wszystkich niezbędnych składników. Z soczewicy, kukusu, tofu czy najzwyklejszej kapusty kiszonej można przyrządzić niezliczoną liczbę pysznych dań. I rozsmakować się w kuchni wegetariańskiej.

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
STOP !
a nie ma możliwości podyskutowania o tych artach ? bo ja tu ucieszony że przeczytałem już wszystko z pierwszej strony, przełączam na druga a tu UUUFFF....
a już na pierwszej stronie znalazłem wiele paradoksów i niedorzeczności, można by o tym porozmawiać...

BTW: nie lubie przepisywanych artykułów. lepsze są albo samemu wymyślone albo chociaż po swojemu zinterpretowane. a tak to mogłeś dać do tego po prostu linki w tym poście i wsio...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
a ja większość tego na kompie miałem bojak po necie chodze i cos fajnego znajde to w dokument tekstowy i do mojch dokumentów

a podyskutowac prosze bardzo zchecia
i sog dla ciebie takich ludzi lublie napewno byśmy się zaprzyjażnili

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
no więc, drogi przyjacielu

pierwsze co mi się teraz przypomina, to artykuł w którym jest napisaneo tym, żeby cały czas podjadać żeby żołądek się nigdy nie kurczył..(ma nam to niby wyjść na zdrowie) nie dość że kilka artów wcześniej jest tego dokładne zaprzeczenie, to jeszcze sam chyba przyznasz że jest to całkowice bezpodstawne i wręcz merytorycznie niepoprawne...? może następnym razem zanim wrzucisz jakiś art to przeczytaj go i zobacz czy albo nie wywoła on burzy, czy poglądy tam omawiane już dawno nie zostału uznane za przedawnione i czy jest on wogóle dobry
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
ja te artykuły czytałem wczesniej niektóre nawt pół roklu temu
a te podjadanie może nam metabolizm przyśpieszyć bo cały czas beda się produkowac soki trawienne tylko podjadanie bez przesady

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
ale wtedy żołądek ciągle musi coś mielić.. ciągle i ciągle bez przerwy (bo takie są tego założenia) a to nie jest zdrowe... żołądek też musi czasem trochę odpocząć....
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
nieczytam ale sog
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
w nocy odpocznie
dzięki

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kotlety sojowe liofilizowane

Następny temat

Ilosc skladnikow na kg masy

WHEY premium