Szacuny
1660
Napisanych postów
5479
Wiek
35 lat
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
94310
Paatik
Przyjęło się wliczać każde białko. Białko niepełnowartościowe szybko robi sie pełnowartościowe... Samego ryżu nie zjadasz. Już dodatek czegokolwiek z białkiem uzupełnia brakujące aminokwasy. Zresztą nawet jakbyś na śniadanie zjadł sam ryż a na obiad strączki to masz pełnowartościowe białko.
a jakie to bialko niby jest niepelnowartosciowe? bo ja znam tylko 3 rodzaje. poza tym jakie brakujace aminokwasy?!
Zmieniony przez - czellista w dniu 2018-06-25 14:41:10
when im going to do some mountaineering actually im going back home
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12193
Napisanych postów
22035
Wiek
54 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
627597
Autor wątku nie wliczał białek pochodzenia roślinnego traktując je jako "niepełnowartościowe" tzn. nie zawierające wszystkich aminokwasów egzogennych. Ale o co MNIE pytasz?
Szacuny
1660
Napisanych postów
5479
Wiek
35 lat
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
94310
piszesz ze bialko niepelnowartosciowe szybko robi sie pelnowartosciowe. potem o jakims uzupelnianiu brakujacych aminokwasow... przeciez to jakas abstrakcja
when im going to do some mountaineering actually im going back home
Szacuny
7
Napisanych postów
399
Wiek
26 lat
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
22464
Czyli, ze co abstrakcją jest to ze z nieplenowartosciowego szybko robi sie pelnowartosciowe gdy zje sie np z mięsem, czy to ze nie powinieniem zwracac uwagi na bialko z ryzu, chleba, makaronu etc? :D
Szacuny
1660
Napisanych postów
5479
Wiek
35 lat
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
94310
abstrakcja jest nazywanie bialka np z ryzu niepelnowartosciowym. definicja bialka pelnowartosciowego jest taka ze zawiera ono wszystkie niezbedne aminokwasy. wskaz w takim razie ktorego brakuje? no wlasnie, zadnego, bo kazde bialko ktore zawiera kazdy aminokwas, nie wazne ile go tam jest, jest pelnowartosciowe. niepelnowartosciowe bialko to np kolagen. faktem jest ze bialko zwierzece UZUPEPNI ILOSC (mg) aminokwasow z bialka roslinnego.
wliczasz autorze w bilans kazdy rodzaj bialka.
Zmieniony przez - czellista w dniu 2018-06-25 16:12:42
when im going to do some mountaineering actually im going back home
Szacuny
7
Napisanych postów
399
Wiek
26 lat
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
22464
to w takim razie dotychczas jadlem grubo ponad 3g na kg masy ciała, moze faktycznie za duzo i stad moje prbolemy ze skora bo musze przyznac, ze jak przez 2 miesiace nie cwiczylem z powodu operacji i nie szczegolnie trzymałem diete(max z 150g bialka dziennie jadlem) to moze moja cera nie byla swietna ale pojawialo sie z dnia na dzien coraz mniej syfkow
Szacuny
7
Napisanych postów
399
Wiek
26 lat
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
22464
A skoro juz jestesmy w odzywianiu, to powie ktoś czy `ŚLEDŹ FILET ALA MATJAS 220G LISNER` jest ok i jak to mnniej wiecej wyglada z tym olejem? nie mam aktualnie wagi, kupujac takiego sledzia 220g ile tutaj jest sledzia na czysto ktorego wlicza sie w bilans, z 150g? http://www.rybykrynica.pl/przetwory-rybne/2731-LISTACKA-220G-5900344016697.html
w 100g po odsączeniu jest 140kcal jakoś, ale ile JADALNEGO śledzia w takich 220g jest :D ?
Zmieniony przez - GoXhaEzl w dniu 2018-06-25 17:27:36
Szacuny
7
Napisanych postów
399
Wiek
26 lat
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
22464
sledz i olej rzepakowy, pomiajajc substancje konserwujace czyli sód? nawet te zwykłe platy sledziowe sa konserwowane czyz nie?
Gdzie w takim razie i w jakiej postaci kupowac swiezego sledzia/ makrele? np w jakichs popularniejszych dyskontach jak np biedronka lidl tesco są? co polecacie z tłustych ryb w normalnych cenach?
Zmieniony przez - GoXhaEzl w dniu 2018-06-25 17:59:54