SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ile moze stac piers z kurczaka w lodowce?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 25914

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 120 Wiek 29 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1592
Siema jak w temacie, ile moze stac przyprawiony kurczak w lodowce, do 5 dni? Zalozmy ze pokroilem go w niedziele i przyprawilem, w czwartek (4 dnia) ugotowalem go na parze to czy w piatek nadaje sie on do zjedzenia w szkole?

Takie troche dziwne pytanie ale mnie to zastanawia :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6274 Napisanych postów 76045 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754916
Spożywając w swojej diecie różnego rodzaju produkty, często zastanawiamy się na tym, ile konkretny wytrzyma w świeżości. Przede wszystkim zależne jest to od tego, jaki jest to produkt oraz w jaki sposób go przechowujemy. Uważać należy w szczególności z produktami, które nie mogą być zbyt długo przechowywane, takie jak:

- mięso,
- ryby,
- nabiał.

Pierś z kurczaka jest jednym z tych produktów, które nie mogą być zbyt długo przechowywane w lodówce. 4 dni to już na tyle długo, że istnieje realne ryzyko rozwoju bakterii chorobotwórczych, które mogą spowodować zatrucie pokarmowe. Mięso takie może wydzielać nieprzyjemny zapach i być lepkie w dotyku. Jednak nie zawsze tak musi być. Sugeruję Ci mrozić mięso. Wtedy może ono być przechowywane wiele miesięcy, a odmrożenie w wodzie nie trwa długo. Można je wyjąć np. wieczorem lub godzinę, maksymalnie dwie wcześniej, przed przygotowaniem. Poza tym, jeżeli wiesz, że mięso będzie leżało długo, to po prostu poddaj je obróbce termicznej. Wtedy ilość wody zmniejsza się, a rozwijające bakterie w pewnym stopniu wyginą. Dzięki temu może być ono przechowywane dłużej.



Moderator działu Odżywianie

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 978 Napisanych postów 11361 Wiek 5 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 191524
Jeśli po 4 dniach nie śmierdział i nie miał pleśni to jak go ugotujesz to będzie dobry . Także spokojnie jedz.
Pozdrawiam
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 120 Wiek 29 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1592
Dzieki Ci bardzo za pomoc :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 431 Wiek 33 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 6604
Najlepiej obrobić termicznie wtedy będzie spokojnie stał nawet 6 dni.
A jak leży w lodówce w marynacie np to mi się zepsuł po 2 dniach Śmierdział trochę ale jako że nie marnuje jedzenia to wrzuciłem do piekarnika i sie upiekł :)
Często tak robię. Jak robię obiad na cały tydzień i gotuje-griluje-duszę-piekę kurczaka to potem do lodówki i jest git :)


Zmieniony przez - zaduzowaze w dniu 2016-04-15 00:06:04
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Witaminy

Następny temat

Aminogram jedzenia, prawdziwa kaloryczność jedzenia, obróbka termiczna makro mikro

WHEY premium