Arthass
Dla kontrastu, 100g łososia to ok. 1,3g omega 3 (EPA/DHA). Podobnie (a może nawet lepiej) wypadają: śledź, sardynka, szprot... Może lepiej zainwestować w dietę niż w kapsułki? 2 łyżki siemienia lnianego (40g) dają nam (po konwersji do EPA/DHA) ok. 450mg EPA/DHA. To chyba najtańsze źródło omega, plus zawiera lignany, które chronią omega 3 przed jełczeniem (nie mylić z olejem lnianym, który lignan nie posiada, choć dostarcza więcej omega 3, ale jest bardzo wrażliwy). 40g nasion chia to ok. 350mg EPA/DHA (po konwersji).
30g nasion konopnych łuskanych dostarcza ok. 150mg EPA/DHA (po konwersji). 20g orzechów włoskich dostarcza ok. 90mg EPA/DHA (po konwersji...). Oczywiście podaję źródła pożywienia o idealnym stosunku omega 3 do omega 6, bo to też jest istotne... "Pełne" ziarna i nasiona są o tyle lepsze, że oleje omega nie jełczeją w nich tak łatwo.
Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-04-23 19:39:24
Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-04-23 19:40:38
Super się czyta twoje wypowiedzi. - konkretne i obszerne .
Wiec skieruje kolejne pytanie do ciebie ,
Jeśli codziennie jem 20g włoskich , pije 10g lnianego oleju i zjadam średnio 200g makreli tygodniowo i 200 g śledzia tygodniowo to w jakiej ilosci uzupelniac suplementacje omega 3 kapsami??? czy nie musze ?? czy dodac siemię lniane i przyjmowac jako kleik ?? jako rozdrobnione nasiona ??
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej