...
Napisał(a)
Witam wszystkich. Jestem na redukcji i mam problem z jedzeniem ilości węgli. Przyjęłam około 2 gramy białka, gram tłuszczów i resztę węgli/ kg masy ciała, jednak wychodzi ich sporo i nie wiem co jeść.. Czy można codziennie jeść owoce? Chleb odpada a kasze i makarony nie wiem czy na noc są wskazane. Proszę o wskazówki.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Witam.
Owoce można jeść, ale w rozsądnych ilościach - to tyczy się każdego produktu.
Wstaw swoją obecną dietę.
https://www.sfd.pl/t922822.html
Zmieniony przez - dudee w dniu 2017-04-05 10:28:12
Owoce można jeść, ale w rozsądnych ilościach - to tyczy się każdego produktu.
Wstaw swoją obecną dietę.
https://www.sfd.pl/t922822.html
Zmieniony przez - dudee w dniu 2017-04-05 10:28:12
1
...
Napisał(a)
Ponieważ nie zdają sobie sprawy z tego jaki potencjał odżywczy zawierają w sobie owoce. :)
...
Napisał(a)
Jeszcze bym dorzucił szybszą odbudowę glikogenu i dla mnie kombo nie do odrzucenia na redukcji szczególnie :) Jestem ciekawy skoro udowodniono już, że przy deficycie kalorycznym możemy zapomnieć o szkodliwości fruktozy zwłaszcza w kontekście niealkoholowego stłuszczenia wątroby. To jak to będzie na masie ?
...
Napisał(a)
Fruktoza zawarta w owocach preferencyjnie uzupełnia glikogen wątrobowy wobec tego można łatwiej kontrolować łaknienie w ciągu dnia co jest dużą zaletą na ujemnym bilansie kalorycznym. Glikogen wątrobowy jest paliwem dla naszego mózgu zatem w sytuacji gdzie poziom glikogenu wątrobowego jest obniżony - organizm zacznie domagać się energii z pożywienia powodując wzrost apetytu. Szacuje się, iż bezpieczny limit spożycia fruktozy to około 50g w ciągu dnia (dla osób o przeciętnej aktywności fizycznej).
Zmieniony przez - dudee w dniu 2017-04-05 11:18:01
Zmieniony przez - dudee w dniu 2017-04-05 11:18:01
...
Napisał(a)
To chyba nawet o tym badaniu piszesz, wczytywałem się już wcześniej (50g fruktozy jako limit): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18996880 :)
...
Napisał(a)
Bardziej zastanawia mnie konkretna sytuacja: Dodatni bilans kaloryczny, uzupełnianie węgli tylko z owoców, ciekawe czy mimo aktywności fizycznej efekt zalania wątroby fruktozą i dalej synteza TG byłaby większa niż gdyby tą samą ilość węgli przyjąć w postaci polimerów glukozy?
...
Napisał(a)
Luki9090Bardziej zastanawia mnie konkretna sytuacja: Dodatni bilans kaloryczny, uzupełnianie węgli tylko z owoców, ciekawe czy mimo aktywności fizycznej efekt zalania wątroby fruktozą i dalej synteza TG byłaby większa niż gdyby tą samą ilość węgli przyjąć w postaci polimerów glukozy?
Przejadanie się fruktozą z pewnością spowodowałoby większe negatywne następstwa metaboliczne niż w przypadku glukozy, po mimo, że fruktoza ma niski IG a glukoza wysoki - jest to powiązane przede wszystkim z odmiennym metabolizowaniem tych cukrów, gdyż fruktoza omija jeden z etapów glikolizy. Warto również nadmienić, że naturalna fruktoza zawarta w owocach to nie jest to samo co fruktoza sztuczna (spożywcza) i syrop glukozowo-fruktozowy. Fruktoza w owocach dostarczana jest w towarzystwie błonnika, bioflawonoidów, przeróżnych antyoksydantów oraz skrobi opornej która notabene jest uważana za probiotyk i prebiotyk. Fruktoza może okazać się potencjalnie niebezpieczna dla naszego zdrowia, ale tylko wtedy gdy jest dostarczana z produktów wysoko przetworzonych, zwłaszcza przy nadmiarze kalorii. W tym przypadku skutecznie można doprowadzić do wzrostu poziomu trójglicerydów i frakcji LDL cholesterolu we krwi - szybciej doprowadzając do stłuszczenia wątroby, zwiększenia stężenia kwasu moczowego w surowicy, podwyższenia ciśnienia tętniczego i.t.d przyczyniając się do powstania insulinooporności jak i leptynooporności zwiększając ryzyko powstania otyłości, chorób serca, cukrzycy typu 2 oraz wielu nowotworów. Aby doprowadzić do tego za pośrednictwem owoców, musielibyśmy jeść je kilogramami, szczególnie te które są najbardziej zasobne w fruktoze. Przeciętna porcja (100g) świeżych owoców zawiera około 6-8g fruktozy, także jest to nie lada wyczyn przejeść się na tyle owocami aby móc sobie zaszkodzić.
Tutaj badania z udziałem sztucznej fruktozy.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19282820
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4405421/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23390127
Zmieniony przez - dudee w dniu 2017-04-06 11:31:27
...
Napisał(a)
dudeeLuki9090Bardziej zastanawia mnie konkretna sytuacja: Dodatni bilans kaloryczny, uzupełnianie węgli tylko z owoców, ciekawe czy mimo aktywności fizycznej efekt zalania wątroby fruktozą i dalej synteza TG byłaby większa niż gdyby tą samą ilość węgli przyjąć w postaci polimerów glukozy?
Przejadanie się fruktozą z pewnością spowodowałoby większe negatywne następstwa metaboliczne niż w przypadku glukozy, po mimo, że fruktoza ma niski IG a glukoza wysoki - jest to powiązane przede wszystkim z odmiennym metabolizowaniem tych cukrów, bowiem fruktoza omija jeden z etapów glikolizy. Warto również nadmienić, że naturalna fruktoza zawarta w owocach to nie jest to samo co fruktoza sztuczna (spożywcza) i syrop glukozowo-fruktozowy. Fruktoza w owocach dostarczana jest w towarzystwie błonnika, bioflawonoidów, przeróżnych antyoksydantów oraz skrobi opornej która notabene jest uważana za probiotyk i prebiotyk. Fruktoza może okazać się potencjalnie niebezpieczna dla naszego zdrowia, ale tylko wtedy gdy jest dostarczana z produktów wysoko przetworzonych, zwłaszcza przy nadmiarze kalorii. W tym przypadku skutecznie można doprowadzić do wzrostu poziomu trójglicerydów i frakcji LDL cholesterolu we krwi - szybciej doprowadzając do stłuszczenia wątroby, zwiększenia stężenia kwasu moczowego w surowicy, podwyższenia ciśnienia tętniczego i.t.d przyczyniając się do powstania insulinooporności jak i leptynooporności zwiększając ryzyko powstania otyłości, chorób serca, cukrzycy typu 2 oraz wielu nowotworów. Aby doprowadzić do tego za pośrednictwem owoców, musielibyśmy jeść je kilogramami, szczególnie te które są najbardziej zasobne w fruktoze. Przeciętna porcja (100g) świeżych owoców zawiera około 6-8g fruktozy, także jest to nie lada wyczyn przejeść się na tyle owocami aby móc sobie zaszkodzić.
Tutaj badania z udziałem sztucznej fruktozy.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19282820
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4405421/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23390127
Zmieniony przez - dudee w dniu 2017-04-06 11:29:58
Mógłbyś zerknąć na dietę i sprawdzić czy w miarę ok jest? I jak dopełnić te węgle? A może uciąć po prostu?
Polecane artykuły