SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Węglowodany

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 1148

Formularz - Proszę o pomoc

Wiek

24

Płeć

kobieta

Cel

redukcja

Waga

56

Wzrost

158

Poziom bf (zdjęcie poglądowe)

28

Aktywność w ciągu dnia (cały tydzień): (praca/uczelnia/zajęcia domowe? O której trenuję, wstaję, kładę się spać? O której mam przerwy w pracy?)

uczelnia, prawie cały dzień wolny

Uprawiane sporty, częstość i intensywność treningów, staż treningowy, sprzęt którym dysponuję (wyposażenie siłowni)

bieganie 2 razy w tygodniu, ćwiczenia z hantlami 3 razy w domu

Stosowane wcześniej diety, ich wpływ na sylwetkę, obecne odżywianie

zdrowe odzywianie

Stan zdrowia (preferowane badania lekarskie)

zdrowa

Stosowana lub planowana suplementacja

brak
Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 39 Wiek 25 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 1900
Witam wszystkich. Jestem na redukcji i mam problem z jedzeniem ilości węgli. Przyjęłam około 2 gramy białka, gram tłuszczów i resztę węgli/ kg masy ciała, jednak wychodzi ich sporo i nie wiem co jeść.. Czy można codziennie jeść owoce? Chleb odpada a kasze i makarony nie wiem czy na noc są wskazane. Proszę o wskazówki.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1736 Napisanych postów 27216 Wiek 24 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 516313
Witam.

Owoce można jeść, ale w rozsądnych ilościach - to tyczy się każdego produktu.
Wstaw swoją obecną dietę.

http://www.sfd.pl/t922822.html



Zmieniony przez - dudee w dniu 2017-04-05 10:28:12
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 28 Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 208
Czemu się tak wszyscy boją tej fruktozy :) ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1736 Napisanych postów 27216 Wiek 24 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 516313
Ponieważ nie zdają sobie sprawy z tego jaki potencjał odżywczy zawierają w sobie owoce. :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 28 Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 208
Jeszcze bym dorzucił szybszą odbudowę glikogenu i dla mnie kombo nie do odrzucenia na redukcji szczególnie :) Jestem ciekawy skoro udowodniono już, że przy deficycie kalorycznym możemy zapomnieć o szkodliwości fruktozy zwłaszcza w kontekście niealkoholowego stłuszczenia wątroby. To jak to będzie na masie ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1736 Napisanych postów 27216 Wiek 24 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 516313
Fruktoza zawarta w owocach preferencyjnie uzupełnia glikogen wątrobowy wobec tego można łatwiej kontrolować łaknienie w ciągu dnia co jest dużą zaletą na ujemnym bilansie kalorycznym. Glikogen wątrobowy jest paliwem dla naszego mózgu zatem w sytuacji gdzie poziom glikogenu wątrobowego jest obniżony - organizm zacznie domagać się energii z pożywienia powodując wzrost apetytu. Szacuje się, iż bezpieczny limit spożycia fruktozy to około 50g w ciągu dnia (dla osób o przeciętnej aktywności fizycznej).


Zmieniony przez - dudee w dniu 2017-04-05 11:18:01
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 28 Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 208
To chyba nawet o tym badaniu piszesz, wczytywałem się już wcześniej (50g fruktozy jako limit): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18996880 :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 28 Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 208
Bardziej zastanawia mnie konkretna sytuacja: Dodatni bilans kaloryczny, uzupełnianie węgli tylko z owoców, ciekawe czy mimo aktywności fizycznej efekt zalania wątroby fruktozą i dalej synteza TG byłaby większa niż gdyby tą samą ilość węgli przyjąć w postaci polimerów glukozy?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 39 Wiek 25 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 1900
Wstawiam zdjęcie z diety

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1736 Napisanych postów 27216 Wiek 24 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 516313
Luki9090
Bardziej zastanawia mnie konkretna sytuacja: Dodatni bilans kaloryczny, uzupełnianie węgli tylko z owoców, ciekawe czy mimo aktywności fizycznej efekt zalania wątroby fruktozą i dalej synteza TG byłaby większa niż gdyby tą samą ilość węgli przyjąć w postaci polimerów glukozy?


Przejadanie się fruktozą z pewnością spowodowałoby większe negatywne następstwa metaboliczne niż w przypadku glukozy, po mimo, że fruktoza ma niski IG a glukoza wysoki - jest to powiązane przede wszystkim z odmiennym metabolizowaniem tych cukrów, gdyż fruktoza omija jeden z etapów glikolizy. Warto również nadmienić, że naturalna fruktoza zawarta w owocach to nie jest to samo co fruktoza sztuczna (spożywcza) i syrop glukozowo-fruktozowy. Fruktoza w owocach dostarczana jest w towarzystwie błonnika, bioflawonoidów, przeróżnych antyoksydantów oraz skrobi opornej która notabene jest uważana za probiotyk i prebiotyk. Fruktoza może okazać się potencjalnie niebezpieczna dla naszego zdrowia, ale tylko wtedy gdy jest dostarczana z produktów wysoko przetworzonych, zwłaszcza przy nadmiarze kalorii. W tym przypadku skutecznie można doprowadzić do wzrostu poziomu trójglicerydów i frakcji LDL cholesterolu we krwi - szybciej doprowadzając do stłuszczenia wątroby, zwiększenia stężenia kwasu moczowego w surowicy, podwyższenia ciśnienia tętniczego i.t.d przyczyniając się do powstania insulinooporności jak i leptynooporności zwiększając ryzyko powstania otyłości, chorób serca, cukrzycy typu 2 oraz wielu nowotworów. Aby doprowadzić do tego za pośrednictwem owoców, musielibyśmy jeść je kilogramami, szczególnie te które są najbardziej zasobne w fruktoze. Przeciętna porcja (100g) świeżych owoców zawiera około 6-8g fruktozy, także jest to nie lada wyczyn przejeść się na tyle owocami aby móc sobie zaszkodzić.

Tutaj badania z udziałem sztucznej fruktozy.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19282820
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4405421/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23390127



Zmieniony przez - dudee w dniu 2017-04-06 11:31:27
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 39 Wiek 25 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 1900
dudee
Luki9090
Bardziej zastanawia mnie konkretna sytuacja: Dodatni bilans kaloryczny, uzupełnianie węgli tylko z owoców, ciekawe czy mimo aktywności fizycznej efekt zalania wątroby fruktozą i dalej synteza TG byłaby większa niż gdyby tą samą ilość węgli przyjąć w postaci polimerów glukozy?


Przejadanie się fruktozą z pewnością spowodowałoby większe negatywne następstwa metaboliczne niż w przypadku glukozy, po mimo, że fruktoza ma niski IG a glukoza wysoki - jest to powiązane przede wszystkim z odmiennym metabolizowaniem tych cukrów, bowiem fruktoza omija jeden z etapów glikolizy. Warto również nadmienić, że naturalna fruktoza zawarta w owocach to nie jest to samo co fruktoza sztuczna (spożywcza) i syrop glukozowo-fruktozowy. Fruktoza w owocach dostarczana jest w towarzystwie błonnika, bioflawonoidów, przeróżnych antyoksydantów oraz skrobi opornej która notabene jest uważana za probiotyk i prebiotyk. Fruktoza może okazać się potencjalnie niebezpieczna dla naszego zdrowia, ale tylko wtedy gdy jest dostarczana z produktów wysoko przetworzonych, zwłaszcza przy nadmiarze kalorii. W tym przypadku skutecznie można doprowadzić do wzrostu poziomu trójglicerydów i frakcji LDL cholesterolu we krwi - szybciej doprowadzając do stłuszczenia wątroby, zwiększenia stężenia kwasu moczowego w surowicy, podwyższenia ciśnienia tętniczego i.t.d przyczyniając się do powstania insulinooporności jak i leptynooporności zwiększając ryzyko powstania otyłości, chorób serca, cukrzycy typu 2 oraz wielu nowotworów. Aby doprowadzić do tego za pośrednictwem owoców, musielibyśmy jeść je kilogramami, szczególnie te które są najbardziej zasobne w fruktoze. Przeciętna porcja (100g) świeżych owoców zawiera około 6-8g fruktozy, także jest to nie lada wyczyn przejeść się na tyle owocami aby móc sobie zaszkodzić.

Tutaj badania z udziałem sztucznej fruktozy.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19282820
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4405421/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23390127




Zmieniony przez - dudee w dniu 2017-04-06 11:29:58



Mógłbyś zerknąć na dietę i sprawdzić czy w miarę ok jest? I jak dopełnić te węgle? A może uciąć po prostu?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta redukcyjna pomocy

Następny temat

Dieta redukcyjna do oceny, 100kg

Masa