Jest liderem w tym dzialeSzacuny
1128
Napisanych postów
3781
Wiek
49 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
68587
W solonych śledziach niestety też mogą być dodatkowe konserwanty (raczej przeważnie są) i to z tych potencjalnie rakotwórczych, jak benzoesan sodu, który w kwaśnym środowisku (ocet z zalewy, śmietana do śledzi...) tworzy jakieś groźne związki. Stąd albo trzeba szukać jakichś lepszych śledzi tylko z solą albo lepiej je dobrze wymoczyć i nie jadać zbyt często. Szczególnie alergicy i osoby z problemami jelitowymi (i innymi z układem pokarmowym) powinny to mieć na względzie. Co do składu, to i tak zawsze trzeba się upewnić w sklepie co do konkretnego produktu - obsługa ma obowiązek go podać, musi być na opakowaniu zbiorczym - można ściemnić, że się jest alergikiem i potrzebuje szczegółowego info (wiem, nieładnie :P).
Szacuny
11149
Napisanych postów
51570
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Matjas, a sledź a'la matjas to wielka różnica polecam rozejrzeć się po mieście za takim rarytasem. Doprawiasz wedle uznania i masz bogactwo składników. U nas w krk na Krupniczej można takie filety kupić i różne z nich już gotowe handmade przekąski; tatar, sałatki, chutney, etc.