SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Tortilla razowa :)

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 12392

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Remik7 Ćpaj Sport
Ekspert
Szacuny 728 Napisanych postów 34667 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 254666
musze ogarnac ktoregos dnia na potreningowy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 40 Wiek 27 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 935
Słuchajcie nastąpiły u mnie problemy podczas robienia ciasta - użyłem mąki orkiszowej Melvit bodajże typ 700 . Chciałem zrobić jednego więc pod swoje makro: 100g mąki dałem, do tego te zioła i z 3-4 g proszku do pieczenia, wymieszałem w misce i dolałem tam z 80g ciepłej wody, strasznie kleiło się to ale ugniatałem chwilę. Później tą masę zostawiłem w tej plastikowej w misce na 25 minut i zacząłem wykładać to na patelnie, na patelni chciałem to porozciągać na całą to sie wszystko porozrywało i nie wyszedł placek. Gdzie robie błąd?

Farsz był gotowy więc szybko zrobiłem wersje B tego placka, szybko 100g mąki + proszek do pieczenia + woda + zioła , zblendowana masa na patelnie i cos tam wyszlo. Tyle ze po nalozeniu na tego placka farszu nie wytrzymal i jadlem to nozem i widelcem :D


To jak z tym plackiem robic ?

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
zyletka, ja bym dodała więcej mąki, na tyle by ciasto nie kleiło się do palców, osobiście wyrabiałabym do chwili aż stanie się sprężyste , placki zresztą formuje się przed wsadzeniem na patelnie

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 40 Wiek 27 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 935
Czy walek jest niezbedny do uformowania plackow? Czy jest inny sposob uformowania? :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 67 Napisanych postów 4463 Wiek 36 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 78211
jako wałka możesz użyć chociażby butelki, czy szklanki, trzeba być kreatywnym :)

Jeśli chcesz - znajdziesz sposób, jeśli nie - znajdziesz powód.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17710 Napisanych postów 132216 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460928
ze szklanką bym uważał

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Butelka sprawdza się doskonale

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 28 Wiek 38 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 792
Zrobiłem tortille według przepisu. Liczyłem że wyjdzie mi jak na zdjęciu a jednak moja zdecydowanie przypomina naleśnik ;) Możecie mi podpowiedzieć gdzie mogłem popełnić błąd? Użyłem mąki razowej Melvit.





Zmieniony przez - KubaTheGreat w dniu 2017-01-19 22:34:53
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17710 Napisanych postów 132216 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460928
Nie wiemy jak robiłeś to trudno nam doradzić, ale często jest tak że dwie osoby robią to samo i np jednej wyjdzie ciasto a drugiej nie, zła mąka, źle zagniecione ciasto, może nie wyrosło odpowiednio, na złym ogniu były przygotowywane, trudno zgadywać

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Mąka mące nie równa . Możliwe że chodzi też o czas smażenia na patelni

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pizza domowa

Następny temat

Najlepsza fasolka po bretońsku by Malinowa

forma lato