Semper Fidelis.
Wielka Polska na wieki!
...
Napisał(a)
Kup sobie grill. Wydatek rzędu 50zł.
...
Napisał(a)
denaturacja to zniszczenie wszystkich struktur oprócz pierwszorzędowej
...
Napisał(a)
Moga sie zmienic wlasciwosci fizyczne produktu, ale nie ilosc bialka
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Nie wiem czy powinienem zakladac nowy temat czy moze ten odgrzebac...
Chciałbym sie dowiedziec, czy jesli kupuje jakies mieso, ktore zamierzam przetworzyc (usmazyc/upiec itd) i chce podliczyc kalorie i makro, to czy powinienem brac pod uwage wage surowego miecha czy dopiero tą uzyskana po przykladowym upieczeniu?
Chciałbym sie dowiedziec, czy jesli kupuje jakies mieso, ktore zamierzam przetworzyc (usmazyc/upiec itd) i chce podliczyc kalorie i makro, to czy powinienem brac pod uwage wage surowego miecha czy dopiero tą uzyskana po przykladowym upieczeniu?
...
Napisał(a)
Zawsze należy ważyć produkty przed ich obróbką.
http://potreningu.pl/articles/4639/kiedy-nalezy-wazyc-produkty
http://potreningu.pl/articles/4639/kiedy-nalezy-wazyc-produkty
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
tylko jest pewne "ale": przykładowo kiedy ostatnio pieklem sobie udziec (mysle, ze waga miedzy 1,5 a 2kg), to wrzuciłem go do blaszki, posypałem przyprawa i nie dodając zadnego tluszczu wstawiłem do piekarnika, kiedy po jakims czasie przewracałem go na druga strone to z blaszki odlalem ok 200ml tluszczu (tluszcz, bo po jakims czasie zastygł). i teraz pytanie w jaki sposob to uwzglednic, gdyz niewatpliwie upieczone miesko posiada mniej tluszczu niz wg tabelki. Powinienem ten tluszcz po prostu odliczyc?
...
Napisał(a)
Udziec wołowy to chude mięso. Na pewno nie było w nim aż 10% tłuszczu lub więcej. Jeżeli dobrze pamiętam, to wg tabel ok 4-5%. Wlicz sobie w takim razie pieczony element.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Ja bym liczył na oko ok 10% lub po obróbce.
Moderator działu Odżywianie
Polecane artykuły